Urmăriți televiziunea pe calculator cu TV-Lite – o aplicație dezvoltată de un român

Creșterea serviciile de streaming precum Netflix i-a făcut pe oameni să speculeze cu privire la viitorul canalelor TV. În timp ce noua generație să nu se mai uite la televizor, canalele TV nu sunt încă demodate.

Multe servicii de streaming precum Hulu și Hotstar includ canale TV în oferta lor. Canalele TV utilizează, de asemenea, streaming live pentru a transmite conținutul lor spectatorilor pe internet.

O altă modalitate de a viziona TV este folosind IPTV. Există un număr de canale TV disponibile prin IPTV, astfel încât spectatorii să poată utiliza internetul pentru a viziona transmisa live. Unele canale sunt disponibile gratuit, în timp ce altele ar putea necesita un abonament.

Au existat câteva aplicații Linux și Windows pentru a viziona canale IPTV, dar cele mai multe au fost oprite din dezvoltare. Un român a lucrat la o nouă aplicație care vă permite să vizionați canale TV prin IPTV pe sistemul vostru.

TV-Lite: Noua aplicație IPTV

TV-Lite este o aplicație de streaming IPTV cu suport pentru TV și Radio. Rulează pe sistemele de operare Windows și Linux numai dacă sunt instalate Sopcast și Acestream. TV-Lite se folosește de VLC pentru afișarea conținutului media, dar pe viitor se va implementa și opțiunea de a alege între VLC sau MPV.

TV-Lite vine pre-configurat cu o listă bogată de canale TV care pot fi vizionate în mod legal. Dar cum am scris mai sus, aveți nevoie de Acestream și Sopcast pentru a folosit programul la adevăratul potențial.

Puteți face dublu clic pe canalul dorit și va începe redarea conținutului în partea dreapta a listei de canale.

De asemenea, puteți accesa ecranul complet (full screen) din Vizualizare – Ecran complet sau butonul din treapta cu cele 4 săgeți roși.

Se pot adăuga liste cu propriile canale sau lista din altă sursă. Accesând TVLite – Gestionează liste – Adaugă listă locală pentru listele locale, iar pentru listele de canale din altă sursă se accesează TVLite – Gestionează liste – Gestionează abonamente și în partea dreaptă se dă clic pe butonul Nou.

Instalare TV-Lite

TV-Lite a ajuns la versiunea 0.3.1 și este o versiune stabilă, se poate instala în Windows 10 și în câteva distribuții Linux – Ubuntu, Arch Linux și Manjaro.

[De la Ubuntu 18.04 până la cea mai nouă versiune]
$ sudo add-apt-repository ppa:tv-lite/ppa-git
$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install tv-lite

[Arch Linux, Manjaro]
$ sudo yay -S tv-lite

Instalarea în Windows se face destul de ușor, după descărcarea aplicației.

Trebuie să rețineți că necesită Python 3, Sopcast și Acestream și este posibil ca aceste aplicații să nu fie instalate pe sistemele voastre.

TV-Lite oferă o modalitate de a viziona canalele IPTV într-o interfață simplă și ușor de utilizat.

2 comentarii la „Urmăriți televiziunea pe calculator cu TV-Lite – o aplicație dezvoltată de un român”

  1. Frumos articol și, ceea ce-mi place la el mult, este că dezvăluie „trucuri” mai puțin cunoscute ale programului, cum ar fi listele locale. în construcție e un Wiki, dar lucrul merge greu la el, din lipsă de „resurse alocabile”.
    Fac aici niște precizări necesare care pot fi considerate vești bune.
    Deși Sopcast și Acestream sunt necesare, ele sunt totuși opționale. Programul funcționează bine cu liste M3U ce se găsesc pe net. Totuși, în timp am constatat că Acestream are surse mai stabile. Cât despre Sopcast… când am reușit să termin suportul pentru el, Sopcast a dispărut complet. Website-ul lor nu mai există și nu am mai găsit nici cea mai mică urmă de surse Sopcast pe net. Este motivul pentru care varianta de Windows, aparută mai tqrziu, nu mai are suport Sopcast.
    De asemenea, din fericire, deși programul din care TV-Lite s-a inspirat la început – TV-Maxe, scris de Ovidiu Nițan, este scris în Python, TV-Lite este scris în C++. Nu sunt un fan al interpretoarelor, deși e ușor de programat în ele, sunt încă LENTE și mănâncă resurse. În viața de zi cu zi mă ocup de altfel de programare, în care Python e doar o unealtă pentru integratori sau testare.
    În principiu, ca totul să fie 100% funcțional nu trebuie decât Acestream.

Lasă un răspuns