Press "Enter" to skip to content

Se merită să cumperi un telefon chinezesc?

0

În urmă cu aproximativ două săptămâni am postat pe Instagram o poză făcut cu un telefon chinezesc. Acest model fiind un Oppo Reno4 Pro 5G, telefon pe care îl dețin și nici nu este primul telefon chinezesc pe care l-am avut.

https://www.instagram.com/p/CRoaA2Kt1LI/?utm_source=ig_web_copy_link

La această imagine am primit un comentariu de la o persoană pe care o urmăresc cu drag și care la rândul său mă urmărește pe mine. Ce urât sună cuvântul mă „urmărește” când vine vorba de rețele de socializare :)) – în fine. Comentariu sună cam așa:

Măcar din ambiție și nu mi-aș lua vreodată o chinezărie

Nu pot spune exact de ce pe mulți nu îi atrage astfel de telefoane, dar bănuiesc că motivul principal este că te urmărește statul chinez prin aceste telefoane.

Și da, este foarte important să ai parte de confidențialitate și de spațiul tău privat.

După GDPR-ul implementat de Uniunea Europeană nu ar trebuie să te poată urmări nimeni prin intermediul telefoanelor sau a site-urilor. Și totuși acest lucru se întâmplă până când află guvernul unui stat din spațiul UE sau chiar parlamentul UE.

Treaba stă în felul următor – nu cumpăr telefon din China ca să nu mă spioneze statul chinez, dar mă spionează toate firmele din SUA și poate chiar și agențiile de securitate din SUA. Facebook, Microsoft, Google sunt cei trei mari jucători care fac astfel de jocuri.

Deci chiar ai ceva de pierdut sau de câștigat dacă pe lângă cele trei mari firme (plus altele mai mici) mai intră în joc și China. Poate că nu, poate că da – dar cum am scris mai sus, este foarte importantă confidențialitatea ta în spațiul virtual și nu numai.

Acum, după legile europene nu ar trebuie să te spioneze nimeni pentru că în primul rând avem legea GDPR. Așa că din acest punct de vedere putem cumpăr liniștiți telefoane din China.

Și mai există și partea prețurilor cu care se vând telefoanele. Iar cele din China sunt mult mai ieftine decât cele din SUA, Coreea de Sud, Japonia și Taiwan.

Concluzia la întrebarea din titlu este că fiecare decide pentru el dacă merită un telefon din China cumpărat.

Edit:

Discuția a continuat pe Twitter. Dacă credeți că aveți ceva de adăugat la acest subiect vă invit să vă lăsați părerea pe Twitter sau în secțiunea de comentarii al acestui articol.

    Lasă un răspuns