Sabayon Linux își face rebranding pe MocacinosOS cu accent pe containerizare

Echipa din spatele Sabayon Linux a făcut recent câteva anunțuri despre viitorul proiect. Există mai multe schimbări mari în viitorul acestei distribuții bazate pe Gentoo.

Ce este Sabayon Linux?

În primul rând, mulți dintre voi s-ar putea să nu fi auzit de Sabayon Linux. Sabayon este o distribuție Linux bazată pe Gentoo din Italia. Gentoo este o distribuție foarte diferită, deoarece toate programele și pachetele pe care la instalați (și toate actualizările) sunt compilate din sursa sistemului, nu există programe și pachete precompilate.

Spre deosebire de sursa sa, Sabayon este conceput pentru a fi mai ușor de utilizat și cu o filozofie spre „out of the box”. Are aplicații precompilate disponibile pentru instalare rapidă și ușoară. Sabayon are, de asemenea, depozit de programe și manager de pachete (Entropy). Ei sunt Manjaro din lumea Gentoo.

Sabayon colaborează cu Funtoo

Primul anunț este că Sabayon își va uni forțele cu o altă distribuție bazată pe Gentoo numită Funtoo.

Potrivit site-ului Funtoo, aceasta este o „meta-distribuție Linux dezvoltată de comunitate, bazată pe Gentoo Linux. Funtoo Linux este optimizat pentru cea mai bună performanță posibilă pe cel mai recent hardware cu Intel și AMD. Funtoo este condus de Daniel Robbins, creatorul Gentoo Linux și dezvoltator activ al comunități Funtoo.

Anunțul afirmă că „Funtoo adaugă straturi suplimentare a calității, fiabilității și o configurare incredibilă a performanței, plus minunatul metatools și ecosistemul de kit-uri. Prin unirea forțelor, ani de experiență, cunoștințe și instrumente, vom putea oferi cea mai bună experiență Linux și într-un format binar.

Cele două echipe de dezvoltare se combină. Ei lucrează pentru a reuni „baza noastră de cunoștințe și setul de instrumente pentru a construi noi ecosisteme și proiecte în spatele aceleași umbrele”.

Sabayon va deveni MocaccinoOS

Al doilea anunț de la Sabayon a afirmat că vor schimba numele proiectului în MocaccinoOS.

Aceștia au menționat că, deși au publicat un articol pe blog din 2018, nu au fost inactivi. În acea perioadă, ei „construiseră un nou set de instrumente pentru lansările viitoare și încercau să inoveze și să reînnoiască proiectul pentru viitor”.

În ultimul an, dezvoltatorii Sabayon au lucrat la un nou manager de pachete numit Luet pentru a înlocui Entropy. Acest nou manager de pachete construit în Go este conceput pentru a depăși multe dintre problemele legate de soluția actuală. Potrivit dezvoltatorilor, Entropy suferă de următoarele probleme:

  • nici o modalitate ușoară de a avea versiuni reproductibile,
  • nici o modalitate ușoară de a avea pachete divergente (de exemplu, depozite comunitare),
  • nici o compilație nativă distribuită (fără a recurge la ceva de genul distcc),
  • serverul de compilare este singurul în cazul unui eșec,
  • o singură persoană poate lucra pe serverul de compilare,
  • cunoștințe și instrumente speciale necesare pentru infrastructură,
  • nici o modalitate de a urmări modificările de pe serverul de compilare într-un mod lizibil (de exemplu, pentru a extrage problemele).

Pentru a depăși aceste probleme, Luet „oferă un strat de abstractizare pe lângă tehnologiile de containere”, astfel încât pachetele să poată fi construite fără a avea nevoie de un server de compilare.

În cele din urmă, Luet este un singur binar fără dependențe. Este proiectat pentru a construi cu ușurință un sistem și pentru a rula pe orice arhitectură hardware.

MocaccinoOS va fi lansat în două versiuni. Mocaccino Micro va fi un sistem Linux From Scratch bazat pe Musl, folosind Luet. Mocaccino Micro este destinat pentru cloud și docker, dar va deveni o versiune de desktop în viitor. Mocaccino Portage va fi sistemul rebrănduit din Sabayon.

Ce se va întâmpla cu utilizatorii Sabayon?

Utilizatorii actuali Sabayon vor putea face actualizarea la MocaccinoOS. Echipa de dezvoltatori a spus că „migrația către MocaccinoOS va funcționa din orice versiune de Sabayon”. De asemenea, au declarat că Sabayon va primi în continuare actualizări până la lansarea lui MocaccinoOS.

Lasă un răspuns