Press "Enter" to skip to content

S-a lansat Fedora 37 împreună cu alte două ediții

0

Versiunea 37 a distribuției comunitare de Linux a Red Hat, Fedora, a fost lansată în versiune beta pe 13 septembrie 2022, iar pe data de 15 noiembrie 2022 s-a lansat oficia și este diponibilă pentru descărcare.

Cu toate acestea, aceasta nu a făcut decât să respecte ceea ce a devenit acum norma pentru lansările Fedora, amânând data anunțată inițial. Așadar, după două întârzieri cauzate de o vulnerabilitate OpenSSL descoperită, Fedora 37 este aici.

În timp ce accentul rămâne pus pe un calculator cu totul de ultimă generație, această versiune se concentrează pe o experiență actualizată și pe îmbunătățirea asistenței. Să aruncăm o privire la noutăți.

Ce este nou în Fedora 37

Fedora 37 GNOME

GNOME 43

Unul dintre cele mai mari puncte forte ale Fedora a fost întotdeauna faptul că, spre deosebire de alte distribuții Linux care oferă un mediu de lucru GNOME adesea modificat cu diverse extensii, a insistat întotdeauna să ofere utilizatorilor săi o experiență GNOME pură.

Acest lucru este valabil și pentru noua versiune. Accentul principal este pus pe mediul de lucru GNOME 43, care a fost lansat cu mai puțin de o lună în urmă și care a ajuns în versiunea stabilă a Fedora 37.

GNOME 43 aduce cu el toate îmbunătățirile sale și cele mai importante sunt:

  • Noul meniu Quick Setting (Setări rapide).
  • Setări pentru a oferi utilizatorilor informații mai detaliate despre actualizările hardware și firmware.
  • Suport pentru aplicațiile web.
  • Aplicațiile GNOME mai bine finisate și portate la GTK 4.

Dou noi ediții oficiale ale Fedora

Fedora Linux are trei ediții oficiale: Fedora Workstation, Fedora Server și Fedora IoT. Cu toate acestea, odată cu lansarea Fedora 37, două noi variante se alătură familiei, aducând numărul total de ediții oficiale la cinci; Fedora CoreOS și Fedora Cloud Base.

Fedora CoreOS este un sistem de operare ușor care gestionează aplicațiile în containere și în siguranță, și la scară largă.

Fedora Cloud Base este, așa cum sugerează și numele, o imagine Fedora destinată implementării de mașini virtuale de uz general în cloud-uri publice și private.

Suport pentru Raspberry Pi 4

Ciudat sau nu, până acum, Fedora nu avea suport pentru dispozitivele Raspberry Pi 4 din cauza lipsei de grafică accelerată. Din fericire, Fedora 37 schimbă acest lucru.

Raspberry Pi 4 este acum susținut oficial, cu grafică accelerată de GPU V3D. În același timp este important de reținut că suportul pentru arhitectura ARMv7 (de exemplu, Raspberry Pi 2) a fost depreciat începând cu această versiune.

Alte modificări notabile

În ceea ce privește mediile de lucru, altele decât GNOME, nu putem să remarcăm că și Fedora Spins au fost actualizate.

Fedora 37 KDE include cea mai recentă versiune Plasma 5.26. În plus, fanii mediilor de lucru ușoare se pot bucura de LXQt 1.1.0, Xfce 4.16 și MATE 1.26. Și mediul de lucru Cinnamon a fost actualizat la versiunea 5.4.

Sub capotă, Fedora 37 conține nucleul Linux 6.0, lansat pe 2 octombrie 2022. Acesta include îmbunătățiri de performanță legate de ARM, remedieri pentru supraîncălzirea Intel și consumarea bateriei, precum și numeroase îmbunătățiri pentru rețele.

Pe partea mediului de lucru, în Fedora 37 veți găsi următoarele aplicații preinstalate:

  • Suita de birou LibreOffice 7.4.2
  • Navigatorul Firefox 106
  • Aplicația audio Rhythmnox 3.4.6
  • Aplicația Webcam Cheese 43

În cele din urmă, având în vedere că distribuția se străduiește să le ofere utilizatorilor săi versiuni actualizate ale pachetelor de programe, Fedora 37 aduce actualizări pentru limbaje de programare, biblioteci și utilitare precum Python 3.11, Perl 5.36, Django 4.0, PHP 8.1, Golang 1.19, Node.js 18, OpenJDK 19 și multe altele.

Puteți consulta anunțul oficial pentru informații mai detaliate despre nooutățile aduse de Fedora 37.

    Lasă un răspuns