Probleme cu Windows, Fedora și Ubuntu pe calculator

Săptămâna trecută mi-am comandat un SSD WD Green SATA M.2 2280 pentru a ocupa locul liber de pe placa de bază. A ajuns după două zile , iar a doua zi după ce a ajuns m-am pus pe fapte mari – să instalez SSD-ul în calculator.

Am desfăcut panoul lateral al carcasei, am desfăcut ssd-ul și l-am introdus în calculatoare fără nici o problemă. Toate bune și frumoase până acum, dar partea mai urâtă a început la instalarea sistemelor de operare pentru că am vrut să am mai multe în dual-boot.

În acest moment am mai multe medii de stocare în calculator și acestea fiind:

Am vrut ca pe SSD-ul WD să pun două sisteme de operare bazate pe Linux (Fedora și KDE neon), pe SSD-ul ADATA să pun Windows 10, iar HDD-ul să rămână ca spațiu de stocare pentru cele trei sisteme de operare.

Aveam pe mai multe stick-uri sistemele de operare (SanDisk Cruzer Force 16 GB, Kingston DT SB9 8GB, Hama 16 GB și Hama 3.0 32 GB). Pe stick-ul SanDisk Cruzer Force 16 GB aveam un Windows 10 versiune mai veche făcut cu Media Creation Tool, pe stick-ul Hama 3.0 32 GB aveam ultima versiune de Windows 10 făcut cu Balena Etcher din Fedora și pe stick-ul Hama 16 GB aveam Fedora 33 făcut cu Balena Etcher din Ubuntu.

Cum am scris mai sus, am pus noul SSD în calculator care a fost văzut de Fedora fără probleme și l-am formatat cu programul GParted. După care am trecut la formatarea și pregătirea mediilor de stocare și instalarea sistemelor de operare.

Am luat stick-ul cu Windows 10 versiunea mai veche și am rulat instalarea și spre surprinderea mea, Windows-ul a arătat mesajul din imaginea de mai jos. Windows-ului îi lipsea un driver, m-am gândit că poate este prea veche versiunea de Windows, așa că am luat stick-ul cu versiunea mai nouă de Windows și la instalarea mesajul de mai jos apărea din nou.

Am umblat la setările de BIOS și tot așa, ce nu înțelegeam eu era, că Fedora 33 sau Ubuntu 20.10 vedea noul ssd fără nici o problemă de pe stick-urile pe care le aveam în dotare. După un timp am cerut ajutor pe un grup de Facebook, mă gândeam atunci că poate greșesc eu chiar dacă am ceva experiență în spate cu calculatoare.

Pe grup multă lume s-a oferit să mă ajute cu tot felul de sfaturi, pe unele le-am făcut înainte să postez pe grup, unele le-am făcut după ce le-am primit. Și din păcate tot așa aproape o săptămână, când am primit următorul sfat:

Un stick corsair, sandisk, samsung sau kingston și windows-ul de pe site-ul sau un dvd (portabil, dacă nu aveți) lui microsoft și va merge. Așa i-a apărut unui client care a menționat că, cu stick-ul respectiv a mai instalat pe alt calculator și a fost ok, iar pe cel nou a apărut ca în poza respectivă. I-am zis să-și schimbe stick-ul și să descarce de pe link-ul respectiv. Succes!https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10

Așa că am comandat două stick-uri SandDisk Ultra Flair 32 GB USB 3.0 și un Kingston Data Travel G4 64 GB USB 3.0. După ce au venit am mers la cineva care are un laptop cu Windows 10 – eu nu aveam nici un Windows 10 instalat pe desktop sau laptop.

A venit momentul adevărului, să văd dacă cu noile stick-uri ssd-ul va fi văzut. Și așa a fost, nu am mai avut probleme cu noul ssd în Windows. Acum rulez Windows-ul, dar de pe SSD-ul ADATA iar SSD-ul WD este pe post de stocare.

Acum a venit momentul să pun cele trei sisteme de operare așa cum am explicat mai sus. Am instalat Windows 10 pe SSD-ul ADATA, am trecut la Fedora 33 și l-am instalat. Aici o surpriză și mai mare, după instalare Fedora nu mai vedea rețeaua de internet prin cablu.

Și am încercat în mai mai multe feluri – am pus Fedora pe stick-ul Kingston Data Travel G4 64 GB USB 3.0 cu programul Fedora Media Writer și cu Rufus. Am încercat cu Ubuntu 20.10 și la această distribuție aceeași problemă ca la Fedora, după instalare nu mai vedea rețeaua de internet prin cablu.

Nu mai știu ce să fac și în acest moment pe desktop rulează doar Windows 10. Cred că calculatorul meu este blestemat sau sa sătura de mine 🙂

Lasă un răspuns