Press "Enter" to skip to content

Planurile de lansare a distribuțiilor Linux nu sunt bune

0

Dezvoltatorii de distribuții Linux au un plan de lansare al versiunilor tare prost, cel puțin din punctul meu de vedere.

Nici Microsoft nu stă prea bine la acest punct. Și de macOS nu pot spune nimic pentru că cunosc foarte puține informații.

Dar în acest articol voi scrie părerea mea de ce modelul de lansare ales de dezvoltatori distribuțiilor Linux nu este bun.

În teorie sunt trei planuri de lansare a unei versiuni noi.

  • Primul plan este cel al lansărilor la câteva luni, așa cum face Ubuntu sau Fedora.
  • Al doilea plane este de lansare continuă (rolling release) – dar practic apare o imagine .ISO lunar în cazul Arch Linux sau o dată la câțiva ani în cazul Gentoo.
  • Al treilea plan de lansare este cel ad-hoc – atunci când va fi nevoie sau când va fi gata.

De ce spune că aceste planuri sunt proaste? Să le explic pe rând.

1. Primul plan nu este bun nici pentru dezvoltatori și nici pentru utilizatori. Dezvoltatori nu apucă să dezvolte distribuțiile fără a avea probleme pentru că sunt presați de timp. Iar utilizatorii se grăbesc să instaleze cea mai nouă versiune, după care se plâng că nu le merge una alta.

2. Planul ad-hoc este un plan bun doar pentru dezvoltatori pentru că au timp să lanseze versiunile noi cu cât mai puține probleme. Dar utilizatori se satură să aștepte după noile versiuni și cu timpu sunt șanse să renunțe la acea distribuție.

3. Planul cu lansare continuă este cel mai rău model de lansare pentru că aceste distribuții sunt folosit doar de utilizatori avansați – în caz că se defectează după o actualizare, utilizatori novici nu știu să le repare. Iar dezvoltatori trebuie să fie tot tipul activi pentru a repara probleme apărute.

Care ar fi cel mai bun plan de lasnare al unversiuni noi după părea mea?

Cred că cel mai bun plan pentru distribuțiile Linux este cel cu lansrea unei noi versiuni o dată pe an. În acest timp dezvoltatori au timp pentru a construi nou versiuni cu cât mai puține probleme. Și utilizatori nu o să aibă probleme mari la folosirea sistemului și pe când se satură de acea versiune, apare una nouă.

    Lasă un răspuns