Personalizare panou lateral (dock) în Ubuntu

Panoul lateral (dock-ul) se poate personaliza și utilizatori de Ubuntu știu acest lucru, dar problema este că setările pentru personalizare oferite în Ubuntu sunt foarte puține spre deloc.

Pentru a personaliza acest panou este nevoie de un terminal și câteva comenzi date sau te poți folosi de un editor special pentru a edita din grafică fișierele de configurare.

Există o varietate de opțiuni pentru personalizarea panoului lateral în Ubuntu 18.04 și 18.10, și în viitoarele ediți de Ubuntu.

Panou personalizat în Ubuntu 18.04

Pentru început personalizați panoul lateral cu opțiunile oferite implicit în sistemul de operare. Mergeți la Setării – Dock, de unde se poate efectua particularizările de bază, cum ar fi ascunderea automată, setarea dimensiuni pictogramelor și poziția panoului pe ecran.

Setări – Dock

Pentru mai multe opțiuni de personalizare te poți folosi de aplicația Dconf Editor. Această aplicație nu este instalată implicit în sistem, dar se poate instala din centrul de programe foarte simplu sau cu ajutorul unei comenzi:

$ sudo apt install dconf-tools
Mergi în meniu și pornește aplicația Editor Dconf (Dconf Editor).
După care, mergi la: org->gnome->shell->extensions->dash-to-dock. De aici poți personaliza panoul cum dorești.

Toate personalizările panoului lateral (Dock) pot de asemenea realizate și din linia de comandă. De exemplu, următorul set de comenzi va transforma panoul astfel:

$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock extend-height false
$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock dock-position BOTTOM
$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock transparency-mode FIXED
$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock dash-max-icon-size 64
$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock unity-backlit-items true

În caz că greșești ceva, nu îți face griji pentru că totul se poate rezolva cu o simplă resetare a gsettings. Tot ce trebuie să faci este să rulezi următoarea comandă în terminal și panoul va reveni la setările implicite.

$ gsettings reset org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock dash-max-icon-size

Sursa: linuxconfig.org

Lasă un răspuns