Press "Enter" to skip to content

Parcul Central din Turda o să fie modernizat

0

Ieri, Primăria Turda a făcut un anunț pe grupul de Facebook pe care îl administrează, cu că Parcul Central va fi transformat și modernizat. Și toate ceste lucrări vor fi făcute din fonduri europene.

Proiectul va consta în amenajarea unei zone de agrement și centru multifuncțional pe terenul situat în Parcul Central. În cadrul proiectului se vor realiza obiectivele: clădire multifuncțională, locuri de joacă pentru copii, patinoar, piațetă cu pavilion și fântână, zonă de intrare cu poartă de acces și amenajări exterioare.

Clădirea multifuncțională

Această clădire este prevăzută cu spațiu interior care poate găzdui evenimente adresate în special copiilor, o mică sală de conferințe care poate găzdui evenimente educative pentru părinți și copii.

La nivel funcțional, clădirea va avea o suprafață de 667.00 mp și o suprafață utilă de 557.00 mp care este compusă din două corpuri:

  • Corpul 1 este sala de conferințe cu o capacitate de 84 de persoane, un birou anexat acestei săli, un spațiu destinat administrați, un foaier și grupuri sanitare.
  • Corpul 2 este din locul de joacă interior, două săli multifuncționale, grupuri sanitare și un spațiu tehnic care deservește întreaga clădire.

Locurile de joacă

Locul de joacă pentru copii a fost împărțit în 3 zone, delimitate între ele de alei pietonale.

  • Zona 1: are formă ovală și ocupă o suprafață de 235.50 mp – echipamentele zonei sunt destinate pentru grupa de vârstă 1 – 3 ani și cuprinde: figurine pe arc, leagăne, balansoare, turnuri, tobogane și zone cu nisip.
  • Zona 2: are formă circulară și ocupă o suprafață de 415.50 mp – echipamentele zonei sunt destinate pentru grupa de vârstă 4 – 12 ani și cuprinde: leagăne, balansoare, turnuri, tobogane și echipamente complexe cu diferite trasee și jocuri.
  • Zona 3: are formă circulară și ocupă o suprafață de 154.00 mp – echipamentele zonei sunt destinate pentru grupa de vârstă +6 ani și cuprinde: cuburi, cadre și platforme pentru cățărat.

Materialele predominante sunt lemnul (care este vopsit și tratat împotriva intemperiilor) și panouri HPL (vopsite în culori vii). Locurile de joacă au ca pardoseală – tartan turnat.

Patinoar

Se va instalat un patinoar permanent cu mărimea de 380 mp, de formă circulară. Patinoarul va avea instalațiile încastrate în placa suport, iar sistemele de producere a gheții se vor amplasa pe perioada folosirii lui în imediata vecinătate, într-o cabină tehnică.

În afara perioadei de utilizare, pe suprafața patinoarului va fi amenajată sub forma unei piațete urbane destinate organizării de activității specifice pentru copii.

Piațeta cu pavilion și fântâna

Piațeta va avea o suprafață amenajată de 666.00 mp și spațiul de dimensiune generoasă relaționează direct cu interiorul clădirii, oferind posibilitate folosiri lor împreună sau separat.

Pavilionul va fi în imediata vecinătate a clădirii multifuncționale și o să fie amenaja pentru a deservi zonei de joacă interioară. Pavilionul urban a fost conceput atât pentru a oferi protecție suplimentară (umbră pe timpul verilor) cât și sub forma unei instalații arhitecturale contemporane care să aducă un plus de vitalitate spațiului urban.

Poarta de acces și zona exterioară

A fost regândită poarta de acces și amenajarea zonei exterioare unde s-a optat pentru o restructurare completă a zonei de acces.

În apropierea porții de acces se va realiza o piațetă de dimensiuni generoase pentru a elibera spațiul aglomerat din zona de acces.

Poarta de acces se va transforma sub forma unei instalații arhitecturale care oferă un plus de vitalitate parcului. Va conține sculpturi din metal inspirate din elemente ale naturii.

Spații verzii

Se vor amenaja și spațiile verzi din cadrul complexului. Aceste lucrări de amenajare și reabilitare consta în:

  • toaletarea vegetației – arbori și arbuști, îndepărtarea vegetației parazitar, plantarea de arbori,
  • amenajarea terenului viran,
  • însămânțarea cu gazon natural.

Acest proiect este unul dintre cele 5 proiecte europene depuse de Primăria Turda în valoare totală de 22.696.787,11 lei.

    Lasă un răspuns