Press "Enter" to skip to content

NVIDIA a publicat codul sursă al modulelor GPU pentru nucleul Linux

0

NVIDIA a publicat codul sursă al modulelor sale pentru nucleul Linux pentru drivere-ul R515 în depozitul GitHub pe care compania îl menține. Codul sursă este disponibil sub un mod de licență dublă, ceea ce face analizarea, modificarea și integrarea mai ușoară, deoarece modulele sunt acum redistribuibile din punct de vedere legal.

NVIDIA a furnizat drivere-le GPU de Linux pentru toate produsele fabricate și lansate după 2018. Acest lucru înseamnă că codul sursă al modulelor de kernel este pentru seriile GeForce 30 și GeForce 20, GTX 1650 și GTX 1660, dar și pentru seria A pentru centre de date, Tesla și Quatro RTX, este disponibil în depozitul GitHub.

Acest cod sursă este publicat sub modelul de licență dublă care combină licențele GPL și MIT, modulele sunt redistribuibile din punct de vedere legal.

Producătorul de GPU susține că acest pas va ajuta la îmbunătățirea experienței produselor sale pe platforma Linux. Aspectul open source ar trebui să simplifice semnificativ procesul de integrare în distribuțiile Linux, depanarea și creșterea activității de contribuție.

Acesta este de departe cel mai mare pas pe care la făcut NVIDIA către ecosistemul open source, dar mari părți ale codului sunt încă ascunse. Acest lucru se datorează faptului ca o parte semnificativă a codului a fost mutată în partea de firmware înainte de a deschide modulele de kernel.

În afară de blocarea firmware-ului, drivere-le pentru modulul de utilizator vor rămâne cu sursa închisă. Drivere-le vor fi publicate cu binare pre-construite. Asta înseamnă că cea mai mare parte a codului sursă și o mare parte din drivere-le grafice moderne sunt încă inaccesibile.

Este important să rețineți că drivere-le NVIDIA încă fac parte din nucleul Linux. Cu alte cuvinte, nu există nici o posibilitate de integrare în amonte. Acest lucru înseamnă că mișcarea NVIDIA nu va avea inițial nici un impact semnificativ asupra drivere-lor și a distribuțiilor Linux.

Cu toate acestea, dezvoltatorii driver-ului Noveau pot utiliza în continuare driver-ul grafic open source pentru a-și îmbunătăți codul și a îmbunătăți performanța considerabil. Unele dintre aspectele cheie ale funcționalităților GPU, cum ar fi ceasul și managamentul termic, sunt acum disponibile pentru analiză. Prin urma, sunt înca posibile îmbunătățiri specifice ale drivere-lor open source.

    Lasă un răspuns