Notificări pentru Thunderbird cu Birdtray

Birdtray adaugă o pictogramă pentru tava de sistem (system tray) pentru clientul de poștă electronică Thunderbird (funcționează foarte bine cu Xorg), care arată numărul de e-mail-uri necitite. În afară de aceasta, Birdtray acceptă amânarea noilor notificări prin e-mail, configurare pentru conturi/e-mail-uri pentru a arăta notificări cu mesajele noi și multe altele.

Toate soluțiile care pot adăuga o pictogramă în system tray pentru Thunderbird și arată notificările au încetat să mai funcționeze cu Thunderbird 60 și versiunile mai noi. Birdtray verifică starea mesajelor necitite prine citirea bazei de date de căutare, cea ce îl face imun la modificările de API ale Thunderbird. Ca rezultat, Birdtray este o mare alternativă care nu ar trebuie să creeze probleme la actualizările Thunderbird.

Caracteristici:

  • Pictogramă în system tray cu contor pentru mesajele necitite.
  • Pictograma poate ilumina intermitent când apar mesaje noi.
  • Conturi/directoare de e-mail configurabile pentru verificarea mesajelor noi.
  • Configurarea culorilor de font pentru conturi la primirea de notificări.
  • Se poate restabili/ascunde fereastra Thunderbird făcând dublu clic pe pictograma din system tray sau din meniul contextual al pictogramei.
  • Poate să pornească automat Thunderbird când se pornește Birdtray și se poate închide Thunderbird când se închide Birdtray.
  • Pictograma din system tray este configurabilă.
  • Birdtray poate detecta dacă Thunderbird a fost închis din greșeală.
  • Permite adăugarea de sabloane de e-mail pre-configurate în system tray pentru un acces mai rapid (Birdtray necesită repornirea aplicației după adăugarea de șabloane pre-configurate, fila „New e-mail”).

Cum se poate instala?

În Ubuntu, Linux Mint și derivate se poate instala adăugând un depozit PPA, folosind următoarele comenzii:

$ sudo add-apt-repository ppa:linuxuprising/apps
$ sudo apt-get update
$ sudo apt install birdtray

Sau poți să descarci fișierul .deb de aici – după descărcare cu un dublu clic pe pachet, se deschide o fereastră unde trebuie să dai clic pe butonul „Install”.

Cum se configurează?

Primul lucru care trebuie făcut este să adaugi profilul Thunderbird în Birdtray. Pentru a face acest lucru trebuie să pornești Birdtray și din meniul pictogramei din system tray selectezi „Settings”.

Birdtray acceptă două metode de analiză a e-mail-urilor pentru a afișa notificările.

1. Utilizarea bazei de date de căutare a e-mail-urilor

În fila „Monitoring”, selectează „using global search datebase” sub „Method to parse unread notificasions”. Apoi, faci clic pe „Browse” pentru a selecta profilul Thunderbird. Acest lucru se găsește de obicei în dosarul „.thunderbird” care este ascuns (apasă combinația de taste „Ctrl+H” în managerul de fișiere pentru a se afișa și fișierele asunse) din directorul principal care are un nume din litere și cifre aleatorii urmate de „.default”, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos.

Birdtray

După ce ai terminat adăugarea profilului Thunderbird, accesează fila „Monitoring”, faci clic pe „Add” sub „Accounts to monitoring” și seletează conturile și directoarele de poștă pentru care dorești să primești notificări când primești un e-mail nou. Poți adăuga mai multe conturi/directoare, fiecare având o culoare proprie pentru textul din notificare.

2. Utilizarea metodei Mork de indezare a fișierelor

În cazul în care nu poți face Birdtray să afișeze notificările pentru noile e-mail-uri primite, poți încerca opțiune „Unread notification parser” de la „sqlite” la „mork”.

Pentru a face acest lucru, mergi la fila „Monitoring” și selectează „using Mork index files” din secțiunea „Method to parse unread notifications”. Apoi, faci clic pe „Add” și adaugă fișierul „.msf” (mail index datebase) pentru directorul de e-mail pe care dorești să îl monitorizezi. Acest fișier poate fi găsit în directorul „~/.thunderbird” (apasă combinația de taste „Ctrl+H” în managerul de fișiere pentru a se afișa și fișierele asunse), în directorul pincipal „.default”. Poți căuta utilizând managerul de fișiere penetru toate fișierele „.msf” disponibile în „~/.thunderbird”.

De exemplu când folosești un cont de e-mail Gmail, calea spre acest fișier este: ~/.thunderbird/cyx9w63e.default/ImapMil/imap.gmail.com/INBOX.msf

Acesta este tot și sper că acest tutorial îți este de folos.

Sursa: www.linuxuprising.com

Lasă un răspuns