Press "Enter" to skip to content

Nobara este o distribuție Linux bazată pe Fedora și cu gândul la jucători

2

Nobara este o nouă distribuție ușor de utilizat, cu mediul de lucru GNOME modificat, care se adresează noilor utilizatori de Linux cu afinități pentru jocuri.

Fedora este o distribuție care se îmbunătățește cu fiecare nouă versiune. Prin urmare, devine o alegere din ce în ce mai atractivă pentru dezvoltarea de noi distribuții bazate pe ea.

Faptul că Fedora vine cu un GNOME curat deschide multe posibilități de dezvoltare pentru dezvoltatori. Acesta este cazul unei distribuții relativ noi care încearcă să facă GNOME mai ușor de utilizat pentru utilizatorii începători de Linux, în special pentru cei care se bucură de jocuri.

Nobara Linux

Nobara Linux Official

Nobara Linux este o nouă distribuție în creștere, în primul rând datorită eforturilor lui Thomas Crider, a.k.a. Glorious Eggroll, Inginer de întreținere programe (Software Maintenance Engineer) la Red Hat.

Proiectele de pe pagina sa GitHub (proton-ge-custom, wine-ge-custom, amdgpu-pro-amf-fedora) arată că se concentrează în primul rând pe jocuri. Ca urmare, nu este suprinzător faptul că distribuția pe care a creat-o este orientată în principal către jucători de jocuri pe Linux.

Tomas Crider subliniază pe site-ul proiectului că Nobara nu ar trebui privit ca un spin Fedora. În schimb, este o distribuție complet independentă și nu sunt implicați dezvoltatori Fedora. Deoarece Nobara folosește baza de pachete Fedora, ar trebui să fie considerată mai degrabă o extensie a Fedora.

În primul rând, obiecetivul principal al Nobara este de a oferi o experiență de utilizare cât mai simplă cu putință, de tip „point-and-click”. Dar, după cum știm cu toți, conceptul de interfață cu utilizatorul și interacțiunea cu aceasta în GNOME nu este ușor de înțeles dacă nu ați mai folosit-o până acum.

Cu toate acestea, după cum se vede în captura de ecran de mai sus, interfața cu utilizatoruil din Nobara Linux s-a îmbunătățit semnificativ.

Caracteristici Nobara Linux

Dar, dacă privim în spatele scenei, putem constata că acest lucru a fost realizat prin combinarea mai mutor extensii GNOME. În orice caz, rezultatul este destul de plăcut și va fi pe placul utilizatorilor.

Nobara GNOME Extenssions

Nobara Linux vine preinstalat cu un suport impresionant pentru o experiență de jucat completă. Scopul este simplu – instalați sistemul de opeprare, instalați jocurile și faceți-le să ruleze din start.

Aici veți găsi platformele de jocuri Steam și Lutris preinstalate și gata de utilizare. Wine este, de asemenea, inclus în mod implicit în Nobara Linux.

În plus, distribuția suportă detectarea automată a GPU-urilor Nvidia și instalarea automată a driverului Nvidia relevant. Un lucru care, fără îndoială, va fi bine primit de utilizatori și le va face viața mult mai ușoară.

Nu putem uita să faptul că a fost luată în considerare și compatibilitatea hardware. Așadar, nu trebui decât să vă conectați controalele și să le faceți să funcționeze din prima. Un vis devenit realitate pentru orice pasionat de jocuri.

În afară de cele menționate mai sus, ar trebui notate și câteva modificări suplimentare. Nobara dispune de un set de aplicații multimedia și grafice gata de utilizare.

OBS Studio, Kdenlive, Blender și Inkscape sunt doar câteva exemple.

Nobara Linux, fiind bazat în întregime pe Fedora, se potrivește îndeaproape cu numărul de versiuni al Fedora. Așa cum Fedora 36 este cea mai recentă versiune, Nobara 36 este cea mai recentă versiune.

Această distribuție vine cu GNOME 42, Firefox 102, LibreOffice 7.3.4, VLC 3.0.17 și încă câteva aplicații utile.

Sub capotă, recenta versiune Nobara Linux 36 este alimentată de nucleul Linux 5.18. În plus, Flatpak, precum și depozitele Flathub, sunt disponibile și activate în mod implicit.

Distribuția este disponibilă pentru descărcare pe site-ul proiectului în trei variante. Pe lângă cea oficială, există și edițiile GNOME și KDE.

Așadar, dacă sunteți un pasionat de jocuri pe Linux și nu numai, trebui să încercați Nobara Linux.

  1. Nu știam de această distribuție, curând se vor putea juca cele mai noi jocuri pe distribuțiile Linux.

Lasă un răspuns