Press "Enter" to skip to content

[Linux] Desktop Environment Vs. Window Manager

0

Este posibil ca fiecare utilizator nou de Linux să se confrunte cu întrebarea care este diferența dintre un mediu desktop și un manager de ferestre la un moment dat în procesul de învățare.

În acest articol, voi încerca să răspund la această întrebare din punct de vedere al unui nou utilizator de Linux.

Diferența dintre Desktop Environment și Windows Manager

Este posibil ca majoritatea dintre voi să fi văzut acești doi termeni când descărcați o distribuție Linux. Mediul desktop este un termen foarte comun în universul Linux, în timp ce Window Manager este cunoscut printre utilizatorii Linux avansați.

Ce este un mediu desktop?

Orice mediu desktop este o colecție de programe care ne permit să interacționăm cu sistemul nostru de operare într-o varietate de moduri. Un mediu desktop include interfața grafică care este utilizată pentru a accesa meniul aplicației, aplicațiile deschise, aspectul sistemului și aplicațiile care vin cu acesta, inclusiv un manager de ferestre.

Există un număr mare de medii desktop pentru linux. Fiecare mediu desktop are propria sa abordare pentru rezolvarea problemelor în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Unele dintre cele mai populare medii desktop Linux sunt:

Când un mediu desktop este eliminat dintr-un sistem de operare, sistemul rămâne cu o interfață de linie de comandă pentru a interacționa cu sistemul. Înseamnă că un desktop nu este un instrument necesar pentru rularea unui sistem de operare, ci mai degrabă un set excelent de instrumente pentru utilizarea grafică a sistemului și pentru a-l face mai utilizabil pentru publicul vizat.

Cu toate acestea, în timp ce mediile desktop au o serie de avantaje, pot exista și unele dezavantaje în utilizarea lor. De exemplu, mediul desktop pe care îl utilizați în prezent poate veni preinstalat cu sute de aplicații pe care nu le veți folosi niciodată. Majoritatea acestor aplicații consumă resurse de sistem și pot face calculatorul să încetinească. Cea mai bună parte a programului open source este că oricine își poate implementa propriile idei și poate rezolva probleme, iar această problemă a fost, de asemenea, rezolvată în mod semnificativ.

Comunitatea linux a dezvoltat mai multe medii desktop atunci când vine vorba de construirea unui sistem de operare ușor și rapid.

Ce este un manager de ferestre?

Un manager de ferestre, după cum sugerează și numele, este pur și simplu un manager de ferestre. Este responsabil de poziționarea, dimensionarea și gestionarea ferestrelor sistemului de operare. Există două tipuri de gestionare de ferestre, placare (tiling) și stivuire (stacking). Un manager de ferestre cu tiling așează ferestrele unul în jurul celuilalt pentru a evita pierderea spațiului, în timp ce un manager de ferestre cu stacking așează ferestrele una peste alta sau le mută oriunde pe ecran.

Cei mai populari manageri de ferestre sunt:

S-ar putea să vă întrebați ce face un manager de ferestre diferit de un mediu desktop. Fiecare mediu desktop are, desigur, un manager de ferestre; nu se poate astfel. Un manager de ferestre este doar o bucată de program, dar un mediu desktop poate conține sute de alte programe.

Fiecare mediu desktop are propriul manager de ferestre, de exemplu, GNOME folosește mutter ca manager de ferestre implicit, Cinnamon folosește muffin, iar Plasma folosește KWin.

Care este mai bun, un desktop environment sau un window manager?

Este determinat de nevoile utilizatorului. Un mediu desktop oferă utilizatorilor un mediu care nu necesită configurare sau personalizare. Chiar și după aceea, dacă utilizatorul vrea să personalizeze mediul desktop, majoritatea mediilor desktop sunt extrem de personalizabile. Window Manager, pe de altă parte, este pentru utilizatorii care doresc să personalizeze totul de la zero sau să-și construiască propria aromă de Linux.

Un mediu desktop vine preinstalat cu un număr mare de aplicații care necesită mai multe resurse, în timp ce un manager de ferestre poate fi instalat pe sistem cu doar 100 MB RAM sau chiar mai puțin.

    Lasă un răspuns