Linux a ajuns pe Marte

Pe data de 18 februarie 2021, NASA a aterizat un rover numit Perseverance pe Marte. Peste 2 milioane de oameni au urmărit aterizarea în direct pe YouTube. Acest mic robot a parcurs milioane de kilometri prin sterilitatea spațiului, iar acum doar stă pe Marte luând fotografii și probe științifice! Perseverance se alătură fratelui mai mare Curiosity pe suprafața Planetei Roșii.

Perseverance nu a traversat singur vastitatea spațiului. Un elicopter mic a călătorit împreună cu rover-ul. Acest lucru este și o demonstrație tehnologică. Rolul elicopterului Ingenuity este să încerce primul zbor cu motor pe orice altă planetă. Una dintre surpriză este că rulează un sistem de operare bazat pe Linux.

Elicopterul pentru Marte, Ingenuity
Elicopterul pentru Marte, Ingenuity

Aceasta este prima dată când vom zbura Linux pe Marte”, a declarat inginerul principal al NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) Tim Canham, într-un interviu acordat Institutului de Inginerie Electrică și Electronică (IEEE).

Cadrul software pe care îl folosim este unul pe care l-am dezvoltat la JPL pentru cubsats (sateliți miniaturizați) și instrumente, și l-am făcut open source cu câțiva ani în urmă.Se numește F’ (se pronunță „F prime”). Faptul că este open source înseamnă că dacă vrei să zbori cu Linux pe Pământ folosind același program pe care îl dezvoltă JPL, o poți face fără probleme.

Este un fel de victorie open source, deoarece pilotăm un sistem de operare open source și un cadru (framework) software de zbor open source pe componente comerciale pe care le puteți cumpăra de la raft-ul magazinului, dacă doriți să faceți acest lucru singuri

a declarat Canham

Este extraordinar că Perseverance, Curiosity și Ingenuity au găsit cu toți o nouă casă pe suprafața planete Marte. Deși planeta nu este foarte bună pentru viața umană, totuși punem oameni acolo.

Lasă un răspuns