Press "Enter" to skip to content

Linus Torvalds spune că este timpul să se renunțe la suportul pentru procesoarele i486

0

După ce s-a renunțat la suportul pentru vechea linie de procesoare i386, cu peste un deceniu în urmă, nucleul Linux se pregătește să renunțe la linia de procesoare i486.

Seria de procesoare i486 a fost lansată în 1989 și foarte puține distribuții Linux, cum ar fi Gentoo, Slackware și KNOPPIX mai oferă suport.

Am renunțat la suportul pentru i386 în 2012. Poate este timpul să scăpăm de suportul i486 în 2022?

Vești bune sau rele?

Linia de procesoare i486 a fost dezvoltată de Intel în 1989 și își pierduse din relevanță de când a fost scoasă din uz în 2007.

În discuția din lista de discuții, Linus adaugă, de asemenea, mai multe detalii legate de această schimbare, modificând în același timp cerința de bază a nucleului Linux:

Poate că ar trebui să ne luăm inima în dinți și să spunem că suportăm doar x86-32 cu „cmpxchg8b” (adică Pentium și mai noi).

Scăpați de toate „emulatoarele de atomi pe 64 de biți cu cli/sti, ștind că oricum nimeni nu are SMP pe aceste procesoare” și implementați o configurație generică x86-32 xchg() folosind acea blucă try_cmpxchg64.

Cred că majoritate (toate?) distribuțiilor activează deja x86_pae oricum, ceea ce face ca x86_cmpxchg64 să facă parte din cerința de bază.

Nu că aș fi convins că cele mai multe distribuții fac oricum dezvoltare pe 32 de biți în zilele noastre.

Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este volumul de muncă necesar pentru a crea soluții pentru ca o arhitectură de procesor atât de veche să funcționeze pe noile nuclee Linux.

Acest lucru duce, de asemenea, la un suport stricat care creează erori și defecțiuni ciudate.

Bineînțeles, linia de procesoare i486 este istorie veche. Nu este vorba de Linus Torvalds, cred că putem fi cu toți de acord în această privință. El menționează că nu mai este relevantă din punct de vedere al dezvoltării nucleului și că foarte puțini sunt cei care dezvoltă hardware nou bazat pe această arhitectură.

El intenționează să mute linia de bază la setul de instrucțiuni cmpxchg8b, suportat de procesoare precum seria Pentium și cele mai noi. Făcând acest lucru, cerințele minime de procesor pentru nucleul Linux vor urca la Pentium.

Se poate spune că această veste este una proastă, doar că nu are un impact major. Personal cred că este un lucru bun și mulți sunt de acord cu mine. Aceste procesoare nu se mai produc și nici nu se mai folosesc.

Ce părere aveți? Ar trebui să se renunțe la suportul i486 în favoarea a mai puține defecte?

    Lasă un răspuns