Larry Tesler, inventatorul copy-paste, a murit la 75 de ani

Poate că nu știți cine este Larry Tesler, dar vă pot garanta că folosiți ceva creat de el. Acest fost informatician al Apple, inventatorul unora dintre cele mai comune instrumente de interfață de utilizator din lume – inclusiv copy-paste – a murit săptămâna aceasta la vârsta de 74 de ani.

Inventatorul cut/copy & paste, find și replace, și mai mult de atât Larry Tesler a fost cercetător la Xerox. Ziua de muncă este mai ușoară datorită ideilor sale revoluționare. Larry a murit Luni, așa că vă rog să vă alăturați în celebrarea lui.

Xerox

În 1973, Larry Tesler s-a alăturat centrului de cercetare Xerox Palo Alto Research Center (PARC), unde a lucrat cu Tim Mott pentru a crea editorul de text Gypsy. În cadrul proiectului Gypsy, el a creat metoda de modelare pentru copierea și mutarea părților de text, pe care acum le cunoaștem ca tăiere (cut), copiere (copy), lipire (paste).

Puteți vedea CV-ul de pe site-ul său, în care vorbește despre munca pe care a făcut-o în timpul cât a lucrat la compania Xerox. El descrie invenția sa despre copy-paste astfel:

Conceperea, implementarea și testarea utilizabilității GUI (Graphical User Interface) și capacități IDE (Integrated Development Environment) care au devenit standarde în industrie, inclusiv capacitatea de:… să integreze sau să suprascrie text fără a introduce un mod doar făcând clic sau glisând și apoi tastând… mutarea sau copierea unui text fără a introduce un mod folosind cut/copy și paste… tastare sau lipirea textului find & replace într-un formular care poate fi editat înainte sau după căutare…

CV – Larry Tesler

El mai spune pe site-ul său: „Am fost greșit identificat ca „părintele interfeței grafice de utilizator pentru Macintosh” N-am fost. Cu toate acestea, un test de paternitate m-ar putea expune ca find unul dintre mulți bunici.” Dacă este așa cum declară, atunci merită o recunoștință mult mai mare din partea noastră.

Larry Tesler a fost desemnată persoana care să îi prezinte lui Steve Jobs tehnologia din PARC în 1979, prezentarea a inclus calculatorul Xerox’s Alto și interfața sa pentru utilizator. Steve Jobs a lucrarea „o mină de aur”, iar mai târziu la convin pe Tesler să se alăture la Apple.

Tesler a lucrat aproape 20 de ani la Apple, find promovat în funcția de Chief Scientist în 1993. A lucrat la diferite proiecte, inclusiv la Lisa, Newton și Macintosh. De asemenea, a fost acreditat să convingă Apple să investească în Advanced RISC Machines (ARM). iPhone-urile beneficiază în continuare de această investiție, deoarece dispozitivele iOS rulează pe procesoare bazate pe ARM.

După ce a plecat de la Apple în 1997, a mai lucrat la Amazon, Yahoo și 23andMe. Conform celei mai recente înregistrări în CV-ul său, el făcea lucrări de consultanță privată în „managementul experienței utilizatorului/cercetare/proiectare/programare pentru desktop/web/mobil/TV/printare” în California.

Lasă un răspuns