Alexe-Cristian Moldovan

Acasă Depanare software Testimoniale
donatie
logo

Socializare

Diverse

Contact

Am onoarea să vă salut

Abibula Aygun: De ce nu folosește Ministerul Educației platforma Linux în sistemul de învățământ?

AcademiX GNU/Linux

Am citit un articol publicat de presa online, despre distribuția Românească AcademiX GNU/Linux - sistem care este dezvoltat special pentru sistemul educațional.
Am preluat și eu articolul pe care îl puteți citi mai jos.

Abibula Aygun: Voi începe prin a întreba: De ce nu folosim Linux în Educație?

Mulți, când aud de Linux se gândesc la un fel de bau-bau în care lucrezi ca un inginer în linie de comandă. Nimic mai greșit. Linuxul pe care îl știați de prin 1994 a căpătat o formă foarte prietenoasă iar acum și drivere-le plăcilor video sau a altor dispozitive se instalează din câteva clic-uri de mouse. Dacă doriți, ca o paralelă, până și Microsoft Windows are linie de comandă. Acel cmd.exe prin care poți da o comandă și afli mai multe informații decât căutând 10 minute în meniul de rețea.

De ce să folosim Linux în Educație? Păi simplu, pentru că este GRATUIT!

Am estimat o economie la bugetul de stat între 15 și 30 de milioane de euro, dacă nu se mai folosesc licențe Microsoft în Educație. Aici mă refer în special la licențele Windows și Office. Întreb din nou, retoric, De ce totuși Linux? Răspunsuri la fel de simple. Pentru că este mai sigur. Nu există viruși pentru Linux. Nu risc să virusez un sistem dacă înfing stick-ul meu USB într-un sistem virusat MS Windows și apoi merg cu el la școală virusând și sistemele de calcul de acolo.

Vine un alt profesor, înfinge stick-ul curat în sistemul școlii, ia virusul și îl duce acasă. În plus, instalarea și rularea unui antivirus nu se face fără pierderi de performanță ale sistemului de calcul.

Pentru că aproape toate programele sunt gratuite.

Știați că există o soluție perfect compatibilă cu formatul Microsoft Office, iar pe Linux este gratuită?

Firma Kingsoft Software are suita WPS Office, versiunea pentru Linux este complet gratuită.

Vă scriu în calitate de dezvoltator a distribuției AcademiX GNU/Linux.

Împreună cu o mână de oameni ne-am gândit să ieșim în întâmpinarea necesității unei distribuții exclusive pentru educație cu ceva amprente autohtone. Lucrăm la această distribuție încă din anul 2015 și abia în acest an am scos varianta finală, căreia, în termeni tehnici, îi spunem distribuție versiunea stabilă LTS, Termen Lung de Înreținere (Long Time Service).

Consultând site-ul nostru: academixproject.com/ veți găsi multe articole interesante. De asemenea veți găsi și grupul de Facebook, Academix GNU/Linux.

Tot ceea ce facem în materie de educație facem pentru elevi și profesori.

Fiind mediu rural, nu toți au posibilitatea unei conexiuni la internet sau o conexiune bună încât să poată accesa simultant anumite simulări.

În acest caz am preferat ca foarte mult conținut să îl trecem pe un server local de unde poate fi preluat fără conexiune la internet sau limitând ieșirea în internet foarte mult.

Dacă ați observat se pot face multe alte lucruri tangențial cursurilor astfel încât elevii să priceapă mult mai bine vizual anumite lucruri.

Spre exemplu, acum am dat drumul și unui server de conținut având wikipedia românească offline. Adică, pot trage conținutul wikipedia arhivat și comprimat local pe un server și o pot da în rețeau școlilor fără ca acea școală să aibă conexiune la internet în săli și laboratoare. Iată exemplul: http://lectiiacademix.hopto.org:8000

Selectați LOAD în dreptul conținutului pe care doriți să îl vedeți. Tot ceea ce veți vedea este instalat doar pe acel server. Pot lua respectivul server, îl pot pune într-o școală ce are doar rețea sau un laborator TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor), rulând conținutul dorit fără să fiu conectat la internet.

Ceea ce este și mai frumos este faptul că se poate viziona totul și de pe dispozitivele portabile în genul telefoanelor mobile sau tabletelor.

Spre exemplu, în Wikipedia Românească avem 378.776 articole, există dicționar medical, Medipedia și multe altele. Am uitat să menționez de TED. Celebra platformă de conferințe.

De fapt, vă las pe dumneavoastră să explorați conținutul.

Am dezvoltat categorii iar una dintre ele se numește Laboratoare Virtuale.

Aici veți găsi Microscop Virtual (descrierea se găsește pe site-ul nostru) dezvoltat fiind sub finanțarea NASA.

Urmează maxFEM, un simulator de câmpuri electromagnetice pe materiale finite. Profesorii de fizică vor știi să explice și vizual ce compune materia. De ce stau atomii și moleculele legate. Electromagnetismul este a treia forță, conform teoriilor de unificare a forțelor ale lui Einstein, pe lângă forța nucleară slabă. Forța nucleară tare și Gravitația. Program care, de asemenea, este GRATUIT! PhET – este un program în care avem peste 200 de simulări interactive și nu numai. Citez de pe siteul PhET.
Înființat în anul 2002 de către laureatul premiului Nobel, Carl Wieman, PhET, proiectul de simulări interactive al Universității Colorado, a creat un set de exerciții interactive de matematică și științe. Simulările PhET au la bază educația extensivă cercetarea și antrenarea elevilor într-un mediu intuitiv, asemănător jocurilor, unde elevii să poată învăța prin explorare si descoperire.
Salome 8 - program de simulări complexe utilizat și de NASA pentru simularea interacțiunii fluidelor.

Nu am uitat nici cerințele pentru manulaul TIC. Avem Scratch deja instalat. Pentru Robotică tot felul de simulatoare și nu in ultimul rând Mblock ce ajuta elevii sa lucreze cu robotelul Mbot.

Am obținut acordul celor de la Universitatea Colorado de a introduce PhET în AcademiX Linux. Deci, DA! Este disponibil gratuit, la un clic de mouse!

Am obținut acordul de utilizare a pachetului WPS Office de la compania producatoare Kingsoft Office. Companie ce ne-a sponsorizat cu 200 de licențe pentru a echipa cu WPS Office trei școli și o grădiniță ce dispun de sisteme de calcul cu licențe Windows. Așadar, alții ne înteleg necesitățile în materie de educație.

Obținut acordul celor de la Universitatea din Santiago de Compostela, Departamentul de Matematici aplicate pentru a utiliza maxFEM în AcademiX Linux.

Să mai menționez că avem un Creier Virtual? Ați citit foarte corect. TVB - acronimul de la The Virtual Brain. Neurologii și viitorii Neurochirurgi pot simula diverse situații în acest program. Post stimula anumite zone din cortex și pot vedea răspunsul atât în 3D cât și pe EEG.

De asemenea avem peste 270 de GB de material video în colaborare cu cei de la Khan Academy, având permisiunea de a utiliza materialele lor în cadrul distribuție AcademiX Linux. Programe de Geografie, Astronomie, Medicină (materialele celor de pe Osmosis sunt gata de descărcat de pe serverele noastre), Electronică etc.

Avem un manager de programe în care avem organizate pe categorii programele pentru diverse discipline.

Mai mult de atat! Am observat, nu cu oarecare tristețe, cum sisteme funcționale erau date spre casare. Zeci de bucăți. Primesc semnale că același lucru se întâmplă și în alte județe. De ce aruncăm un sistem dual-core cu 1 sau 2 GB RAM și placă video integrată? Se poate pune un Linux pe el, chiar dacă nu suportă versiuni pe 64 de biți și am facut o stație client ce nu are necesităti prea mari.

Având în vedere această situație am venit în întâmpinarea acestor sisteme spre a nu mai fi aruncate și am creat o versiune pe 32 biți care după instalare ocupă doar 250 de MB memorie. Așadar, cu 1 sau 2 GB memorie RAM s-ar descurca onorabil având în vedere că am rulat conținut deservit de un server AcademiX Linux local pe un banal Raspberry Pi. Raspberry Pi este un calculator de mărimea unei cărți de credit ce costa doar 250 de lei având inclus pe el absolut tot ceea ce înseamna Computer. Aici intră: procesor, memorie RAM, placă video, USB-uri, placă de rețea, placă de sunet, wireless și bluetooth. Toate pe o plăcuță de mărimea unui card bancar. Este dezvoltat și vândut de Fundația Raspberry Pi (Marea Britanie) condusă de Eben Upton, absolvent a Universității Cambridge. Despre Eben Upton și Raspberry Pi vom vorbi în unul din episoadele urmatoare. Vreau doar să menționez că Raspberry Pi a fost vândut în numar de 12,5 milioane de bucăți în doar cinci ani.

Intenționez să facem o incursiune în Lumea Linux-ului, pentru a vedea că nu este nimic de speriat, în special în ceea ce privește educația, nu există limite.

Vom introduce în viitorul apropiat un Laborator Virtual de disecție a unei broscuțe și pentru cei avansați, anatomie umană la rezoluție 3D.

Marea problemă a Linux-ului este faptul că mulți dascăli preferă Windows-ul în fața Linux-ului, din motive numai de ei știute.

Avem onoarea de a avea în echipă, drept coordonator și mentor pe domnul profesor Mihai-Stanislav Jalobeanu, doctor în Matematică, profesor de informatică, cercetător și informatician.

Problema este că achiziția acelor licențe se efectuează din banii nostri, ai contribuabililor, cetățeni de rând și societăți comerciale, deopotrivă.

Egida sub care acționăm este:

Soluții, Nu Licențe!

Abibula Aygun, inginer IT&C și Echipa de dezvoltare AcademiX GNU/Linux.

Sursa: Mangalia News

Copyleft © 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 - Temă de Alexe-Cristian Moldovan

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii sunt libere (GNU AGPL).
Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.