Inkjet vs. Laser: ce imprimantă este potrivită pentru mine?

Chiar dacă trăim într-o societatea tot mai informatizată, tot mai este nevoie să scoatem câte o hârtie la imprimantă. Din fericire, avem multe opțiuni pentru imprimante iar dezavantajul este că sunt prea multe imprimante pe piață.

Cu toate acestea ele se diferențiază în funcție de preț, dimensiune și tip. Sunt două tipuri de imprimantă care sunt cele mai des întâlnite pe piață pentru consumatori și acestea sunt: imprimantele inkjet și imprimantele laser.

Care dintre ele sunt cele mai potrivite pentru casă sau birou?

Notă: După cum am menționat mai sus, există mai multe imprimante pe piață. Acest articol este menit să explice diferențele de bază dintre timpurile de imprimante, și să nu recomande un anumit model.

Color sau Alb-Negru?

Primul lucru care trebuie identificat în calitate de consumator este dacă ai nevoie să imprimi color.

În general, imprimantele cu jet de cerneală sunt pentru oameni care au nevoie să imprime color, în timp ce imprimantele cu laser sunt pentru cei care au nevoie să imprime doar alb-negru. Consumabilele (cartușele de cerneală) inkjet sunt pline cu o cerneală lichidă vâscoasă și aceasta se amestecă permițând reproducerea exactă a culorilor. Pe de altă parte, imprimantele laser utilizează o pulbere uscată numită „toner”. În timp ce există imprimante laser color, ele nu sunt la fel de comune ca imprimantele laser alb-negru. Acest lucru se datorează faptului că toner-ul uscat nu se amestecă bine, rezultând o imprimare color mai puțin clară.

Dacă vrei să imprimi numai documente, atunci s-ar potrivi foarte bine o imprimantă laser. În schimb, dacă vrei să imprimi fotografii sau grafică, inkjet este imprimanta cea mai bună. Ele produc imagini mai bune decât imprimantele laser și sunt capabile să imprime pe hârtie fotografică mai groasă.

Imprimarea de calitate

Am menționat deja că imprimantele cu jet de cerneală (inkjet) excelează la imprimarea fotografiilor datorită reproducerii excelente a culorilor. Cu toate acestea, același lucru nu se poate spune despre text. Din păcate, datorită faptului că inkjet folosesc o cerneală lichidă, de multe ori suferă de sângerări de cerneală atunci când se imprimă un text. Acest lucru se întâmplă când textul de pe pagină poate părea neclar, din cauza cernelei care curge printre fibrele de hârtie. În plus, imprimantele cu jet de cerneală sunt mult mai sensibile la pătare.

Imprimantele laser, pe de altă parte, nu suferă de oricare dintre aceste probleme, deoarece acestea nu folosesc un consumabil pe bază de lichid. Acest lucru înseamnă că laserele produce un text mai clar cu bonus de a nu fi nevoie să îți faci griji cu privire la pătare.

Costul de funcționare

Îngrijorarea cea mai mare a oamenilor pentru o imprimantă este costul. Oricine a deținut o imprimantă știe că imprimanta în sine este destul de ieftină. Din păcate, același lucru nu se poate spune despre consumabile. Ar trebuie să nu fie nici o surpriză faptul că producătorii de imprimante nu câștigă bani de pe urma imprimantelor, ci de pe urma consumabilelor.

Din păcate, nu se poate spune cu exactitate care imprimantă este ieftină. Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când încerci să determini ce imprimantă are cea mai bună eficiență a cernelei.

Inkjet utilizează de obicei patru cartușe de cerneală separate (unele modele au chiar mai multe decât atât). Toate cele patru cartușe trebuie să fie prezente în imprimantă, altfel va refuza să funcționeze. De exemplu, dacă dorești să imprimi un document alb-negru și cartușul galben este gol, nu poți tipări până când nu înlocuiești cartușul galben.

Imprimantele cu laser, pe de altă parte, utilizează numai un cartuș de toner (dacă utilizezi un laser monocrom). La prima vedere s-ar părea că imprimantele laser sunt mai valoroase sau mai ieftine, din moment ce trebuie să cumperi doar un cartuș. În general, cartușele de toner sunt semnificativ mai scumpe decât cartușele cu jet de cerneală. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par, deoarece cartușele cu toner au, de obicei, un randament mai ridicat al paginilor.

Imprimantele folosesc consumabile diferite, cel mai simplu mod de a afla care imprimantă are cel mai mic cost de operare este prin adunarea numerelor. Toate cartușele de imprimantă indică randamentul estimat al paginilor. Acest lucru îți arată numărul estimat de pagini care pot fi imprimate cu un anumit cartuș.

Împarți costul cartușului cu randamentul estimat al paginii pentru a afla costul de imprimare a unei singure pagini. Aceste informații te pot ajuta să decizi ce imprimantă are cele mai mici costuri de operare pentru nevoile tale.

Funcționalitate

Pentru majoritatea oamenilor, această categorie nu va fi la de importantă ca și costurile de funcționare și calitatea imprimării. Acestea fiind spuse, este important să te gândești la ce tip de funcționalitate ai nevoie pentru noua imprimantă. În general, imprimantele cu jet de cerneală combină o serie de alte caracteristici într-un pachet destul de elegant.

Aceste imprimante multifuncționale pot să scaneze, să copieze, să se conecteze la Wi-Fi și în unele cazuri, chiar și la fax. În ciuda funcționalității adăugate, prețurile imprimantelor cu jet de cerneală încă înclină spre prețul accesibil. Din păcate, motivul din spatele acestei situații se datorează faptului că producătorii de imprimante realizează cea mai mare parte a profitului prin vânzarea de cartușe.

Dacă nu ai nevoie de toate clopotele și fluierele, există imprimante laser ieftine pe piață care nu fac altceva decât să imprime. Desigur, poți găsi imprimante lase cu aceleași caracteristici ca la imprimantele inkjet; cu toate acestea, aceste imprimante sunt de obicei comercializate către birouri.

În concluzie

Indiferent dacă optezi pentru imprimantă inkjet sau cu laser, totul se reduce la ceea ce dorești să imprimi și cât de mult. Imprimantele cu jet de cerneală oferă un pachet mai complet, cu funcționalitate adăugată și capacitatea de imprimare a culorilor. În timp ce imprimantele inkjet în sine sunt accesibile, costul de operare al cartușelor poate fi mai mare.

Imprimantele laser sunt o opțiune bună pentru persoanele care au nevoie doar de imprimarea documentelor. Imprimantele color sunt destul de voluminoase care nu sunt destinate uzului personal. În plus, imprimantele laser color nu pot produce aceeași imprimare color de calitate ca și cele inkjet. Acestea fiind spuse, textul dintr-un laser este clar și nu sunt sensibile la pătare. Imprimantele laser pot imprima mult mai repede decât cele inkjet.

Pe scurt, trebuie să îți faci temele atunci când vine vorba de a cumpăra o nouă imprimantă. Nu te lăsa păcălit de produsul cu cel mai mic preț, deoarece există și alți factori care trebuie luați în considerare.

Lasă un răspuns