Press "Enter" to skip to content

#HaiLaVot

0

Dragă prieten,

Ai impresia că votul tău nu contează? Crezi că președintele poate fi decis și fără votul tău? Crezi că un absent în plus nu se simte?

Atunci îți reamintesc că Thomas Jefferson a fost ales președinte al SUA, în 1800. La un vot diferență.

În 1867, Senatul SUA a ratificat tratatul de cumpărare de la Imperiul Rus a teritoriului Alaska, care a devenit în 1958 unul dintre cele mai mari state ale SUA. La un vot diferență.

În 1868, Președintele SUA, Andrew Johnson, a fost salvat de suspendarea din funcție. La un vot diferență.

Senatul SUA a votat convenția privind anexarea statului Texas, în 1845. La două voturi diferență.

La sfârșitul anului 2000, cel de-al 43-lea președinte al SUA, George W. Bush, a ieșit învingător în cele mai controversate alegeri din istoria Statelor Unite, învingându-l pe democratul Al Gore. La 5 voturi diferență.

Ieși la vot, pe 24 noiembrie, dacă ești în România. Dacă ești plecat din țară, poți vota pe 22, 23 și 24 noiembrie în oricare dintre secțiile din străinătate. Votează-ți preferatul la alegerile prezidențiale.

Înainte de a merge spre secția de votare, informează-te! Compară competitorii electorali, programele pe care aceștia le propun pe romania-alege.ro.

Informații utile

Cetățenii români care se află în România, dar nu sunt în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție de votare din țară, pe baza unei cărți de identitate valabile. Pe teritoriul României, pot vota pe baza pașaportului doar cetățenii români care domiciliul în străinătate. Află care este secția de votare aici.

Cetățenii români aflați în străinătate în ziua votului, pot vota la orice secție de votare deschisă de către Ministrul afacerilor Externe, pe baza unui pașaport valabil sau pe baza unei cărți de identitate valabile. Vezi aici secțiile de votare din diaspora.

Programul secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale 2019:

  • vineri – votarea începe la ora locală 12:00 și se încheie la ora locală 21:00;
  • sâmbătă- votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora locală 21:00;
  • duminică – votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul la vot până la cel mult ora 23:59.

Mai jos puteți găsi un pliant, realizat de comunitatea locală RO100 München, cu atribuțiile pe care le are Președintele României. Printre acestea se regăsesc:

  • Fără a avea puterea de decizie asupra guvernării și a politicilor specifice, Președintele are însă o influență majoră asupra direcției în care se îndreaptă statul român, asupra interacțiunii dintre actorii politici și forțele din societate și asupra climatului general.
  • Reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării.
  • Veghează la respectarea Constituției și a bunei funcționări a autorităților publice prin mediere între Guvern, Parlament și Justiție, precum și între stat și societate.

România are nevoie de noi toți! În acest weekend avem șansa să arătăm că ne pasă. Hai la vot!

Mulțumesc Platforma României 100 pentru toate informațiile de mai sus.

    Lasă un răspuns