Funcțiile de sincronizare nu vor mai funcționa pe Chromium

Utilizatorii navigatorului Chromium sunt pe punctul de a pierde accesul la mai multe funcții cheie, inclusiv la semne de carte (bookmark) și sincronizarea parolelor (password sync).

Chromium sync features will stop working on march 15

Google întrerupe accesul la o serie de API-uri private utilizate în versiunile de Chromium cu date de 15 martie 2021.

Printre API-urile incluse sunt cele care acceptă serviciile de sincronizare a contului din navigator, traducerea și verificarea ortografiei.

  • Sincronizarea contului Google,
  • Geolocalizare,
  • Clic pentru apelare (click to call),
  • API de ortografie (Chrome spelling API),
  • API de contacte (Contacts API),
  • Opțiunea de traducere (Chrome translate element),
  • Navigare sigură (Safe browsing).

De ce Google oprește suportul pentru aceste funcții în Chromium, care servește ca bază open source pentru Google Chrome?

Google spune că este vorba de securitate, menționând că includerea acestor „API-uri exclusive” în versiunile open source „… înseamnă că o mică parte din utilizatori ar putea să se conecteze la contul lor Google și să stocheze datele lor de sincronizare personale, cum ar fi marcajele, nu doar cu Chrome, dar și cu unele navigatoare terțe bazate pe Chromium.

Google spune că accesul la aceste funcții nu ar trebuie să fie accesibil în afara lui Google Chrome, iar revocarea accesului acestora restabilește funcționalitatea intenționat.

Cu excepția faptului că aceste API-uri sunt aceleași care au fost disponibile pentru dezvoltatori care compilau Chromium pentru Linux, ca în ultimii șapte ani. Și de ce Google acum „a observat” că utilizarea lor este… Ciudat.

Eliminarea API-lor din Chromium afectează foarte mult lume

Deși aceste API-uri sunt eliminate în viitorul apropiat, în momentul în care citiți acest articol, încă funcționează. Și vor continua să funcționeze până la mijlocul lunii martie. Dar este important să știți că odată ce Google întrerupe accesul la aceste chei API, acest lucru afectează pe toți cei care se folosesc de Chromium.

Toate versiunile de Chromium vor fi afectate începând cu 15 martie, chiar și versiunile mai vechi care au încorporate cheile API.

De fapt, toate distribuțiile Linux sunt afectate indiferent de modul în care dezvoltatori aleg să împacheteze Chromium. Pe Ubuntu, pachetul „pur” Chromium este o aplicație Snap (chiar dacă este instalat cu apt) care este întreținut de Canonical. Linux Mint oferă o versiune a depozitului tradițională pentru Chromium. Chiar și Chromium pentru Windows este afectat împreună cu toate celelalte navigatoare bazate pe el.

Cu cât mai mulți oameni care aud despre această schimbare înainte să se întâmple, cu atât mai bine.

Unii întreținători de pachete Chromium de pe Linux au dezactivat deja API-urile, înainte de date limită.

Cum vor reacționa utilizatorii Chromium la această decizie? Probabil cu confuzie. Cei care nu află despre asta înainte de data limită vor rămâne probabil confuzi și ar putea presupune că ceva s-a stricat la sistemul lor sau la pachetul aplicației.

Deci, cu cât sunt mai muți oameni care știu despre această schimbare înainte de se produce – și știu de ce se întâmplă – cu atât mai bine.

Dacă utilizați Chromium pe Linux, este important să știți că datele voastre de sincronizare nu vor fi șterse, ci vor fi disponibile doar local. Orice date pe care le-ați sincronizat prin Chromium la contul vostru Google vor rămâne disponibile prin pagina Activitatea mea pe Google (My Google Activity) și Google Takeout, precum și din Google Chrome.

Lasă un răspuns