Press "Enter" to skip to content

Folder sau Directory? Iată de ce dosarele sunt numite directoare în Linux

0

Dacă utilizați calculatoare cu Windows, este posibil să utilizați termenul folder (dosar). Dar când treceți la Linux, veți descoperi că dosarele sunt adesea numite directory (director).

Acest lucru îi poate deruta pe unii utilizatori de Linux. Ar trebui să-l numiți dosar sau director? Există măcar o diferență? Puteți să le denumiți dosare sau directoare dacă doriți, nu există nici o diferență.

Dar dacă vă întrebați de ce un dosar se numește director în Linux, iată câteva expliații.

De ce un folder este numit directory în Linux?

Îainte de a explica asta, să ne amintim ce este un dosar și ce este un director în lumea reală.

Un dosar (plic) poate fi folosit pentru a păstra mai multe fișiere (sau alte elemente) în el. Un director poate fi folosit pentru a menține un index al articolelor, astfel încât să puteți găsi articolele unde se află.

Ilustrație a dosarului și a directorului

Acum, să revenim la director. Termenul a existat chiar înainte de existența Linux-ului. Vine din era UNIX și Linux moștenește o mulțime de lucruri de la UNIX și acesta este doar unul dintre acele multe lucruri.

Un director nu păstrează cu adevărat fișiere în el. Directorul este un „fișier special” care știe unde este stocat (conținutul) un fișier în memoria de stocare (prin inode).

Acest lucru are sens de ce se numește director. Un director păstrează indexul articolelor, nu neapărat articolele în sine. Directoarele din Linux și UNIX nu păstrează fișierele în interiorul lor. Directoarele au doar informații despre locația fișierelor.

Când sistemele de operare au început să folosească elemente grafice, cred că unii termeni au fost modificați în consecință și directorul/dosarul a fost unul dintre ele.

Ar trebui să-l numiți dosar sau director?

Asta depinde în întregime de voi. Puteți folosi oricare dintre termenii. Cu toate acestea, dacă înveți linia de comandă Linux sau o folosești des, folosirea termenului director ar putea fi puțin mai utilă.

Există comenzi în Linux precum mkdir, rmdir etc. Termenul „dir” oferă un indiciu că aceste comenzi au ceva de-a face cu directoarele. În mod similar, multe comenzii Linux și scripturi bash vor folosi opțiunea -d pentru directoare și -f pentru fișiere. Chiar și proprietățile fișierelor din terminal disting între fișiere și dosare (directoare) punând litera d în fața directoarelor.

Luați acest exemplu în care am un fișier numit „unele” și un dosar/director numit „ceva”. Observați cum diferitele comenzi Linux fac diferența între un fișier și director cu „dir” sau „d”.

Exemplu care arată diferența dintre operațiunile cu fișiere și directoare
Exemplu care arată diferența dintre operațiunile cu fișiere și directoare

Toate acestea fac ca folosirea termenului „director” va fi benefică în timp ce se folosește Linux. Ar fi mai ușor pentru subconștienul vostru dacă asociați termenii „dir” și „d” cu directorul.

Încă o dată, depinde în întregime de voi dacă doriți să-l numiți dosar (folder) sau director (directory). Oamenii ar înțelege la ce te referi.

    Lasă un răspuns