Press "Enter" to skip to content

Fedora 37 renunță la decodarea video accelerată

0

O modificare recentă în fișierul de configurare a pachetului open source Mesa din Fedora 37 dezactivează decodarea h264dec, h264enc, h265dec, h265enc, vc1dec prin intermediul GPU din motive legale.

Dacă utilizați biblioteca grafică open source Mesa dispozitivele cu GPU AMD, atunci veți pierde suportul de accelerare hardware în timpul redării videoclipurilor cu H.264, H.265 și decodarea VC-1.

Dar poate vă întrebați de ce Fedora sau orice altă distribuție trebuie să se ocupe de licențierea hardware și nu se ocupă furnizorul de hardware. Adică, dacă AMD furnizează GPU cu capacități de decodare, este de datoria lor să se ocupe de aspectele tehnice legale.

Având în vedere că brevetele și licențele open source sunt un dezastru, se pare că Red Hat (sponsorul Fedora) nu are probleme dacă „livrează orice cod/API care expune algoritmi de brevet”.

Licențele de brevet în jurul H.264/H2.65 sunt de așa natură încât furnizarea acestui lucru ar putea expune Red Hat și alți distribuitor Fedora la probleme legale.” – așa cum s-a dezbătut în discuția actuală în curs de desfășurare în lista de discuții.

La începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, versiunea Mesa 22.2 a adăugat un comutator la codul său, permițând dezvoltatorilor să compileze Mesa prin dezactivarea/activarea anumitor codecuri video.

Fedora 37 drops decoding in Mesa

Fedora se ferește de probleme legale

Nimeni nu a dat în judecată Fedora sau nu i-a obligat încă să facă acest lucru. Cu toate acestea, o modificare în Mesa a permis recent dezvoltatorilor să dezactiveze opțional codecurile pentru a evita problemele legale și conflictele legate de brevete.

Așadar, pentru a evita o încurcătură juridică, Fedora a mers mai departe cu această schimbare.

Brevetele pentru H.264 și H.265 aparțin unei companii numite MPEG LA, care este specializată în deținerea de brevete în sectorul codecurilor video și al standardelor de afișare.

În timp ce brevetul pentru VC-1 se află în cadrul SMPTE, care este grup condus de profesioniști din sectorul media și divertisment.

Încă nu se știe sigur cum funcționează totul, având în vedere că utilizatorul a plătit deja pentru licența de utilizare a acestor codecuri atunci când a achiziționat placa video.

Care este impactul pentru utilizator?

În primul rând, va afecta utilizatorii de GPU AMD care folosesc drivere open source, împiedicându-i să folosească accelerarea GPU pentru a reda conținut video care necesită utilizarea acestor codecuri.

În plus, afectează, de asemenea, orice utilizator care utilizează drivere grafice open source, chiar dacă utilizează iGPU pe cipuri Intel. Dezvoltatorii Fedora nu au oferit încă clarificări în acest sens.

Dacă sunteți o persoană care utilizează drivere proprietare pe placa grafică Nvidia, nu aveți de ce să vă faceți griji.

Utilizatorii care folosesc hardware vechi ar putea avea, de asemenea, probleme, având în vedere că este posibil ca sistemul lor să nu suport aceste codecuri.

Cum rămâne cu pachetele Flatpack?

S-ar putea să vă întrebați, dar executabilele Flatpak vin cu Mesa preambalat. Funcționează acolo?

Pe scurt, nu.

În cele din urmă, toate compilațiile Flatpak trebui să urmeze modificarea Mesa 22.2 upstream pentru aceeași problemă legală!

Ubuntu este afectat? Există o soluție de rezolvare?

Din moment ce această modificare (trecerea la activare/dezactivare) este făcută de Mesa în amonte, toate distribuțiile ar putea urma același lucru.

Există o singură soluție de rezolvare și anume că va trebui să compilați Mesa, adăugând linia de codec în fișierul mesa.spec. Apoi trebuie să instalați pachetul RPM/DEB în distribuția voastră.

Evident, aceasta nu este nici măcare o soluție viabilă pe termen lung, dar altceva nu există.

Partea cea mai proastă a acestei schimbări este că și alte distribuții ar putea urma exemplul în cele din urmă. Iar schimbarea ar putea fi retrogadată în versiunile anterioare.

    Lasă un răspuns