De unde este mai bine să cumperi? România vs China

Stăteam zilele acestea și mă gândeam, oare de unde este mai bine să cumperi un produs, de exemplu un telefon.

Analizam costurile dintre România și China, dar nu numai costurile, am analizat timpul de așteptare de când se comandă produsul și până ajunge, am analizat timpul aștepta în caz că se strică și trebuie dus la garanție etc.

Ca exemplu am luat telefonul Xiaomi Pocophone F1 64 GB stocare și 6 GB memorie pe culoarea Graphite Black și ca distribuitor am luat oferta de la PCGarage.ro și GearBest.com.

  • PC Garage – Xiaomi Pocophone F1 – 1.599 de lei
  • GearBest – Xiaomi Pocophone F1 – 309,99 de dolari (14.11.2018 – 1$ x 4.13 lei = 1280 lei)

După cum se vede diferența de preț nu este așa de mică, 319 lei. Chiar dacă este o diferență mare, de aici încolo diferențele sunt și mai mari.

Telefonul comandat din România ajunge în 3 zile, iar telefonul din China ajunge în 3 săptămâni și pe lângă prețul telefonului se mai adaugă și prețul transportului care este 20 de lei pentru România și 5.49$ (22,67 lei) pentru China.

Și aici vine marea întrebare. Merită cumpărat telefonul din România pentru un preț mai mare sau nu? Depinde dacă ești dispus să aștepți mai mult timp. Dacă nu te grăbești atunci se merită pentru că rămâi cu 300 de lei în buzunar.

Până aici am analizat prețurile și transportul, România vs China. În partea a doua analizez partea cu garanția. Unele persoane spun că dacă cumperi telefonul din China nu mai ai garanție, dar nu este chiar așa.

Pentru a avea parte de garanție pentru un telefon din China, acesta trebuie trimis acolo, altfel nu ai garanție.

Să vedem cât durează să trimiți telefonul la reparat și cât durează până vine.

  • Garanție România – 3 zile pentru trimis, o săptămână pentru reparat și 3 zile pentru a veni înapoi – se ajunge la un total de două săptămâni.
  • Garanție China – 3 săptămâni pentru trimis, o săptămână pentru reparat și 3 săptămâni pentru a veni înapoi – se ajunge la un total de 7 săptămâni.

Este clar că nu se merită să îl trimiți în China pentru garanție în caz că se strică și mai bine îl repari pe bani tăi în România sau dacă vrei să nu te coste aproape nimic, mai puțin transportul, atunci aștepți 7 săptămâni pentru China.

În concluzie, toate adunate (preț, transport, garanție), nu se merită să cumperi un telefon sau orice alt produs din China. Totuși parte cu stricat-ul fără vina ta se întâmplă foarte, foarte rar și atunci roata se întoarce și te alegi cu 300 de lei în buzunar.

Lasă un răspuns