De ce toată lumea are ceva de ascuns

Anton Lupan este lider de echipă într-o companie de asigurări din Transilvania. Are o căsuță la marginea orașului Sibiu, o soție, doi copii și un câine. Prietenii lui l-ar descrie ca pe o persoană drăguță și liniștită.

Este un cetățean absolut normal. Nu este spion și nici nu lucrează în vreo poziție politică sau de securitate. Mulți oameni destul de normali vor împărtăși unele asemănări cu el. Și totuși Anton Lupan ar avea multe de pierdut dacă intimitatea lui ar dispărea.

De ce nu ar trebui să fii un cetățean transparent

Ani la rând, Anton a angajat o cunoștință slab educată, care a fost brusc abandonată de soțul ei, pe ascuns, ca o doamnă de curățenie pentru a o ajută să se întâlnească. Cineva ar putea împărtăși asta cu persoanele greșit și să folosească informație pentru a-l șantaja.

Iubita lui Anton a făcut o fotografie compromițătoare cu el. Cineva care ar avea acces ar putea să-i trimită prin e-mail acea fotografie și să-l șantajeze cu ea.

În timpul unei despărțiri, Anton i-a scris mesaje foarte urâte partenerului său de atunci în momente emoționale. Știa că nu vrea să spună asta și l-a iertat. Dar dacă aceste mesaje ar fi publicate, societatea nu ar cunoaște contextul și l-ar condamna pentru asta.

Fiica sa este deja un avocat de succes și ajută oamenii să obțină dreptate în fiecare zi ca apărător public voluntar. În tinerețe, a greșit odată și a furat haine dintr-un butic. Ca pedeapsă de la instanță, ea a trebuit să ajute la o casă de bătrâni pentru o lungă perioadă de timp, iar condamnarea a fost ulterior eliminată din dosarul ei. Dacă acest lucru ar fi făcut public, cariera ei ar fi în pericol, ceea ce ar putea fi folosit și pentru al presa pe Anton.

Anton comentează frecvent în mod anonim la postările din forumul online al unui ziar regional cu opinia sa personală, pe care nu le-ar spune în acest fel fără protecția anonimatului întrucât nu și-ar face prieteni prin acest lucru.

Cu comentariile sale online, aprecierile, chat-urile de pe Facebook și istoricul căutărilor, se pot culege informații despre orientarea sa politică. Prin sugerarea sau reținerea informațiilor despre el, poate fi apoi manipulat.

Deci, la fel ca orice cetățean, Anton Lupan are ceva de ascuns și ceva de pierdut.

Eduard Snowden, probabil, știe acest lucru cel mai bine. Și de asemenea, de la el vine următorul citat foarte adevărat:

A argumenta că nu ai nevoie de intimitate pentru că nu ai nimic de ascuns este ca și cum ai spune că nu ai nevoie de libertatea de exprimare pentru că nu ai nimic de spus.

Dreptul la o sferă privată a vieții

Confidențialitatea, în plus, nu înseamnă neapărat să ascunzi ceva – aproape toată lumea închide ușa camerei atunci când are o conversație privată, plantează copaci la marginea grădinii lor și închid jaluzelele pentru a proteja zona intimă privată a vieți lor de ochii curioși. De ce ar trebui să fie diferită viața digitală? Îmbrățișarea cu familia, conversații și argumente private, plimbările ocazionale gol prin casă după un duș, activitatea sexuală și multe altele nu sunt acte scandaloase sau interzise, totuși nu vrem ca niște ochi ciudați să ne privească cum le facem. Dacă nu doriți ca vecinul dvs. să vă vadă, nu puteți lăsa nici străini, angajatorul sau statul să vadă ce faceți.

Consecințele zilnice ale transparenței total

Supravegherea permanentă și omniprezentă are multe consecințe periculoase, chiar și în democrații: rata asigurărilor poate crește dacă mașina arată prea mulți km/h. Dacă căutați ajutor împotriva depresiei online pentru o perioadă de timp, de exemplu: deoarece ați pierdut un amic apropiat, ați putea fi marcați pe moment și nu ar fi o criză. Firme de recrutare din țări cu legi de confidențialitate mai puțin stricte ar putea cumpăra astfel de date de la Google, Facebook, Microsoft și alte firme de genul și le-ar putea folosi în deciziile de angajare. Companiile de asigurare ar putea să vă refuze anumite servicii, deoarece nu ați fost întotdeauna capabil să organizați evenimente cu propriul salariu în trecut. În multe țări, inclusiv în cele democratice, acest lucru se întâmplă deja sau într-o formă atenuată, în fiecare zi.

Manipularea prin cunoașterea datelor

Chiar și în statele libere există un pericol foarte diferit: manipularea.

Cu cunoștințele despre ceea ce obțin companiile precum Google, Facebook, Amazon prin date, acestea pot influența ceea ce ar trebui să cumpărați, care sunt informațiile, știrile și cărțile pe care le primiți și, teoretic, ce informații sunt reținute despre dvs. Acest lucru funcționează, de exemplu, prin publicitate, sugestii de produse pe Amazon, videoclipuri sugerate pe YouTube sau mesajele selectate ale algoritmului Google, Facebook sau Reddit. În campania electorală din SUA (chiar și în România), de exemplu, acest lucru a fost folosit pentru a convinge alegătorii indeciși cu o publicitate care a fost perfect adaptată politic pentru alegătorii individuali, dar al cărei conținut nu corespundea neapărat programului propriu-zis al partidului în cauză.

Potențial de vulnerabilitate

Defectele programelor sau interfețele construite intenționat pentru supravegherea pentru guvern au ca rezultat întotdeauna exploatarea la un moment dat de către terțe părți, cum ar fi hackeri. Criptarea, de exemplu, nu poate fi vizibilă din punct de vedere tehnic nu numai pentru guvern pe lângă destinatari. Mai mult, tehnologia de criptare sigură nu dispare la urma urmei, ea poate fi reprodusă de orice dezvoltator de programe urmând instrucțiunile matematice disponibile publicului. Cu toate acestea, națiunile alianței de informații 5 Eyes (Australia, Canada, Nou Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite) încearcă chiar acum să restricționeze drepturile digitale ale rezidenților.

Lipsă beneficii

Infractorii și teroriștii știu cum să ocolească controalele guvernului. De obicei, numai cetățenii obișnuiți care nu sunt criminali sunt lăsați să fie acoperiți de supraveghere. Mai mult, de exemplu, un institut independent de cercetare a politicienilor din SUA, New America Foundation, a descoperit într-un studiu care a evaluat 255 de cazuri de terorism că investigațiile au fost declanșate în mare parte de metodele tradiționale de aplicare a legii și de căutare. În schimb, colectarea datelor telefonice ale NSA nu a avut „nici un impact vizibil asupra prevenirii actelor de terorism”.

Concluzie

A crede că nu trebuie să ascundă niciodată, să nu posede niciodată ceva ce alți vor să ia sau care îi face invidioși este o eroare. Toată lumea poate deveni semnificativă datorită familiei, a locului de muncă, a prietenilor sau a acțiunilor lor.

Aflați mai multe despre protejarea confidențialității dvs. online: https://www.privacytools.io/

Lasă un răspuns