Cum se poate rezolva problema pachetelor defecte în Ubuntu

Ocazional, instalarea unui pachet se efectuează greșit în Ubuntu. Chiar dacă acest lucru este destul de rar, este bine să ști ce trebuie să faci. Și acest articol vine în ajutorul tău pentru a remedia problema apărută.

Toate sfaturile de mai jos ar trebuie să te ajute pentru că sunt trucuri/sfaturi universale, dar fiecare situație este diferită.

Problemă rezolvată cu Apt/Apt-Get

Managerul Apt are câteva opțiuni pe care le poți utiliza pentru a remedia dependențele lipsă sau pachetele deteriorate la instalare. O utilizare obișnuită este instalarea unui pachet .deb de la un depozit terț care are dependențe de care nu ai cum să ști. Aceste dependențe, probabil, nu vor fi trase de managerul apt iar managerul dpkg va da eroare din cauza că acestea lipsesc.

Pentru a remedia problema urmează următori pași:

Pentru început, rulează comanda de actualizare pentru a te asigura că nu există versiuni mai noi ale pachetelor necesare.

$ sudo apt update --fix-missing

În continuare, poți încerca forțând apt să caute și să corecteze orice dependență care lipsește. Aceasta va instala de fapt toate pachetele lipsă și va repara instalările deteriorate.

$ sudo apt install -f

Problemă rezolvată cu DPKG

Un alt loc în care pot apărea erori în timpul instalării pachetelor este în timpul procesului de configurare. În spatele scenei, dpkg are grijă de instalarea/configurarea pachetelor, așa că este normal ca problema să se rezolve cu ajutorul managerului dpkg.

Rulează comanda care forțează dpkg să reconfigureze orice pachet deteriorat.

$ sudo dpkg --configure -a

Dacă comanda de mai sus nu rezolvă problema, atunci abordează rezolvarea problemei după cu urmează:

$ sudo dpkg -l | grep ^..r

Acum ar trebui să vezi pachetul cu probleme. Atât timp cât nu există legături la alte pachete, poți forța eliminarea acestui pachet rulând comanda:

$ sudo dpkg --remove --force-remove --reinstreq

După ce s-a terminat îndepărtarea pachetului, rulează și comenzile de curățare.

$ sudo apt clean
$ sudo apt update

Cu puțin noroc vei scăpa de problemă și managerul apt o să fie din nou funcțional.

Blocarea permanentă a DPKG

Mai există o problemă mai puțin obișnuită și care este desul de ridicolă. Când încerci să folosești apt sau dpkg, primești o eroare care spune că o altă aplicație rulează, atunci când de fapt nu rulează nimic.

Rezolvarea acestei probleme este destul de ușor de rezolvat și tot ce trebuie să faci este să ștergi fișierul care blochează rularea managerului apt/dpkg.

$ sudo rm /var/lib/apt/lists/lock

Ca să te asiguri că nu o să mai ai probleme de loc, trebuie să ștergi și fișierul/fișierele cache.

$ sudo rm /var/cache/apt/archives/lock

Sper că unul dintre sfaturile de mai sus a funcționat pentru tine și te poți folosi de Ubuntu așa cum trebuie.

Sursa: www.maketecheasier.com

Lasă un răspuns