Cum se deschid fișierele și directoarele ca administrator în Ubuntu

În Ubuntu nu există opțiunea de a deschide managerul de fișiere Nautilus numai din terminal și nu la toată lumea îi place să lucreze cu terminalul. În rândurile de mai jos explic cum se poate face acest lucru din meniul contextual cu clic dreapta.

Un simplu plugin pentru Nautilus, managerul de fișiere din Ubuntu, permite să deschideți fișierele și directoarele cu contul de administrator.

În acest caz trebuie să folosiți terminalul pentru a instala extensia pentru managerul de fișiere, chiar dacă nu vă face plăcere acest lucru. Dar astfel nu aveți cum să instalați extensia care vă oferă opțiune de administrator în Nautilus.

Deschideți terminalul din meniu sau tastând combinația de taste Shift+Ctrl+T și rulați comanda:

$ sudo apt install nautilus-admin

Pentru a vedea modificările aduse de plugin, trebuie să închideți toate ferestrele a managerului de fișiere și deschideți o fereastră nouă. Acum dați clic dreapta și veți vedea opțiunea „Open as Administrator”.

Faceți clic dreapta pentru a vedea opțiunea „Deschideți ca administrator”

Puteți edita un fișier ca administrator la fel. Selectați fișierul, faceți clic dreapta pe el și alegeți opțiunea „Edit as Administrator”.

Editați fișierele ca administrator

În ambele cazuri vi se va solicita parola contului dvs.

Trebuie să introduceți parola

Asta e tot. Vă puteți bucura de confortul GUI.

În cazul în care nu mai doriți să deschideți Nautilus ca administrator, puteți elimina acest plugin. Este bine să eliminați tot ce ați instalat și nu mai folosiți.

Deschideți terminalul din meniu sau tastând combinația de taste Shift+Ctrl+T și rulați comanda:

$ sudo apt remove nautilus-admin

Spor la treabă.

Lasă un răspuns