Cum se adaugă coșul de gunoi la panoul lateral (Dock) în Ubuntu

Ori de câte ori dorești să accesezi aplicațiile preferate, le poți adăuga în panoul lateral (Dock), astfel încât să le poți accesa mai ușor. Este foarte ușor să adaugi o aplicație în panoul lateral, cu un clic dreapta pe aplicație și aici selectezi opțiunea „Add to favorites”. Dar sunt utilizatori care doresc să accesez ușor și coșul de gunoi care de obicei poate fi accesat doar din managerul de fișiere (File/Nautilus).

Și întrebarea este: Cum se poate adăuga coșul de gunoi la Dock?

În acest articol explic pas cu pas rezolvarea acestei mici probleme. În primul rând, trebuie scris un script care va adăuga coșul de gunoi în meniul aplicațiilor după care se va adăuga la favorite, cea ce va face apariția în Dock. De asemenea, trebuie învățat sistemul să ruleze scriptul de fiecare dată când se pornește calculatorul.

Crează scriptul

Crează fișierul „trashcan.sh” în directorul „Documents” sau rulează comanda următoare în terminal:

$ gedit ~/Documents/trashcan.sh

După ce ai creat fișierul, copiază codul de mai jos în noul fișier.

#!/bin/bash
icon=$HOME/.local/share/applications/trashcan.desktop

while getopts "red" opt; do
 case $opt in
 r)
  if [ "$(gio list trash://)" ]; then
   echo -e '[Desktop Entry]\nType=Application\nName=Trash\nComment=Trash\nIcon=user-trash-full\nExec=nautilus trash://\nCategories=Utility;\nActions=trash;\n\n[Desktop Action trash]\nName=Empty Trash\nExec='$HOME/Documents/trashcan.sh -e'\n' > $icon
  fi
  ;;
 e)
  gio trash --empty && echo -e '[Desktop Entry]\nType=Application\nName=Trash\nComment=Trash\nIcon=user-trash\nExec=nautilus trash://\nCategories=Utility;\nActions=trash;\n\n[Desktop Action trash]\nName=Empty Trash\nExec='$HOME/Documents/trashcan.sh -e'\n' > $icon
  ;;
 d)
  while sleep 5; do ($HOME/Documents/trashcan.sh -r &) ; done
  ;;
 esac
done

Acum salvează fișierul (Ctrl+S).

Acordă permisiuni scriptului

Pentru a funcționa scriptul cum trebuie acesta trebuie transformat în executabil. Rulează comanda următoare pentru a face scriptul executabil:

$ chmod +x ~/Documents/trashcan.sh

Acum rulează scriptul prin următoarea comandă:

$ ./Documents/trash.sh -e

O dată ce scriptul a fost rulat, coșul de gunoi va fi adăugat în meniul aplicațiilor.

Adăugă coșul de gunoi în Dock

După ce coșul de gunoi a fost adăugat în meniul aplicațiilor, este foarte simplu ca acesta să fie adăugat în panoul lateral.

Faci clic dreapta pe pictograma coșului de gunoi și selectează „Add to favorites” în meniul care apare.

Acum vei vedea pictograma coșului de gunoi în panoul lateral. Cu toate acestea, vei observa că pictograma este afișată ca goală, chiar dacă coșul de gunoi nu este gol.

Urmărește articolul în continuare pentru a remedia problema.

Adaugă scriptul la autopornire

Pentru a rămâne coșul de gunoi tot timpul în panoul lateral și meniul aplicațiilor, scriptul trebuie să ruleze de fiecare dată când calculatorul este pornit. Acesta trebuie adăugat la opțiunea de autopornire din setările sistemului de operare.

Deschide „Startup Applications” din meniul aplicațiilor sau cu ajutorul căsuței de căutare.

După ce s-a deschis fereastra „Startup Applications” fă un clic pe butonul „Add” pentru a adăuga un nou program la pornire.

În noua căsuță de dialog deschisă, introdu următoarele informații:

Nume: Trash Icon (sau orice nume dorești)
Command: /home/[numele_de_utilizator]/Documents/[numele_scriptului.sh] -d
exemplu: /home/crismblog/Documents/trashcan.sh -d
Comment: Adds trashcan to applications list (sau orice comentariu dorești)

Acum salvează cu un clic pe butonul „Save”. De fiecare dată când se pornește sistemul, acest program va rula scriptul „trashcan.sh” și va adăuga coșul de gunoi în meniul aplicațiilor.

Acum poți face o repornire a sistemului. După repornire pictograma coșului de gunoi va arăta starea actuală a dosarului „Trash”.

Dacă ai urmat toți pașii de mai sus, poți adăuga coșul de gunoi foarte ușor în panoul lateral. Nu trebuie să fi un guru al Linux-ului pentru a face acest lucru. În acest articol este tot ce ai nevoie pentru a rezolva mica problemă.

Sursa: vitux.com

Lasă un răspuns