Cum să preiei controlul vieții tale digitale

Lumea digitală este tot mai puțin sigură, chiar dacă la prima vedere nu pare așa. Majoritatea companiilor care oferă servicii online gratuite, vând datele voastre personale celor care plătesc mai bine.

Mai jos sunt 7 pași pentru a vă recăpăta controlul asupra vieții digitale. Cu cât vă protejați mai mult, cu atât protejați mai mult lumea.

1. Acceptarea

Nu veți primi înapoi intimitatea personală pierdută. Din păcate, ați pierdut multe date sau datele au fost compromise – pentru a prelua, să spunem, parola pe care ați folosit-o pentru contul de Yahoo în 2000. Pentru că datele au dispărut, asta nu înseamnă că nu putem acționa.

Gândiți-vă cum și unde petreceți majoritatea timpului online, ce site-uri accesați – pentru a face cumpărăturile, pentru a citi știrile și a păstra legătura cu prietenii – ce aplicații utilizații în fiecare zi, cum ar fi WhatsApp și Google Maps. Acestea sunt locuri bune pe care le puteți proteja împotriva atacurilor potențiale asupra informațiilor dvs. private.

Este ușor să vă îmbunătățiți obiceiurile de pe internet și telefon, făcând lucruri precum gestionarea mai bună a parolelor, alegerea motoarelor de căutare care nu vă urmăresc, găsirea clienților de e-mail mai siguri și eliminarea permisiunilor aplicației, printre alte măsuri.

2. Parole mai bune

În acest moment, toată lumea ar trebui să utilizeze un instrument care ajută la criptarea parolei, având în vedere câte site-uri și aplicații necesită parole. Cel mai bun sfat este să alegeți un cod unic pentru fiecare site și aplicație pe care le utilizați; dacă un infractor cibernetic fură o parolă, nu are acces la restul conturilor tale. Dar acest lucru pur și simplu nu este realist, cu excepția cazului în care aveți o memorie incredibilă.

Deci, următorul cel mai bun pariu este să găsiți un sistem solid de gestionare a parolelor. Puteți descărca, instala și începe să utilizați un serviciu precum Bitwarden, LastPass, DashLane sau 1Password în mai puțin de 15 minute. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți o parolă, iar apoi aceste servicii generează parole complicate și mai sigure pentru fiecare cont.

3. Motor de căutare care nu vă urmărește

Marile companii de publicitate pe internet urmăresc și colectează date despre dvs. și cele mai grave puncte slabe ale dvs.

Pentru a te ascunde de ei, trebuie să trăiești ca un spion sau un ninja.

spune Aleks Jakulan, CEO al 1o

S-ar putea crede că setările Microsoft Do Not Track sau Google Incognito vă mențin în siguranță, dar acesta este un termen impropriu. Nu există reglementări federale care impun site-lor să respecte cererea „Nu urmăriți”. În schimb, utilizați motoare de căutare sigure, cum ar fi DuckDuckGo sau Startpage, care nu filtrează rezultatele căutării în funcție de istoricul dvs. sau nu partajează datele de navigare cu site-le pe care le vizitați.

4. Hardware mai sigur

Lăsați hardware-ul să funcționeze mai bine pentru dvs. Luați în considerare achiziționarea unui server personal și a unor router-e mai sigure. Un server personal, precum Helm, vă asigură că datele voastre rămân în casă dvs. și nu pe servere-le unor companii precum Amazon și Microsoft, unde au un potențial mai mare de a fi găsite. Conceput mai întâi să ofere securitate, Helm vă va ajuta să preluați proprietatea asupra fișierelor, fotografiilor, e-mail-urilor, activității de navigare și multe altele.

În plus, router-ele precum Eero au opțiuni pentru a vă face rețeaua mai sigură. Pentru 99 de dolari pe lună, puteți utiliza Eero Secure+, care filtrează tot traficul web, blochează anunțurile rău intenționate și reclamele favorizate, și avertizează împotriva site-lor potențial periculoase.

5. Minimizarea datelor

De asemenea, puteți curăța datele și setările de confidențialitate de pe site-le pe care le utilizați cel mai frecvent.

Multe site-uri vă permit să ștergeți date după un anumit timp sau puteți pur și simplu să opriți dispozitivul pentru a preveni colectarea de date, cum ar fi asistenții personali sau dezactivarea cookie-lor și limitarea datelor care urmăresc navigarea site-ului vostru.

spune Andrea Little Limbago de la Virtru (un serviciu de criptare a e-mail-lor).

Pentru site-le de socializare, cum ar fi Facebook și Twitter, asta înseamnă să profitați de setările de confidențialitate și de privilegiile de acces. Între timp, pentru fiecare dintre cele mai utilizate aplicații, uitați-vă la permisiunile acordate și limitați orice colectare și partajare de date inutile.

„Evitarea rețelelor wireless publice și evitarea conectării pe site-uri prin intermediul contului vostru de socializare pot limita, de asemenea, accesul terților la datele voastre, la fel ca și utilizarea navigatoarelor axate pe confidențialitate.”

Dacă vi se pare prea multă muncă pentru a face acest lucru singur, puteți utiliza servicii precum DeleteMe, Safe Shepherd și Catalog Choice.

6. E-mail securizat

E-mail-ul criptat vă va ajuta să vă asigurați că orice trimiteți ajunge în mâinile potrivite. La fel ca mesajele text criptate, este un transfer de la un punct la altul, ceea ce înseamnă că nimeni în afară de tine și de destinatar nu va putea vedea mesajele. Luați în considerare acest lucru dacă trimiteți e-mail-uri contabilului, medicului sau oricărei alte persoane care ar putea deține informații personale sensibile. Servicii precum Virtru, ProtonMail, Tutanota sau Hushmail sunt locuri bune pentru a îți face un cont de mail securizat.

7. Obiceiuri de a trimite mesaje text

Mesajele text nu au fost niciodată mai ușor de atacat și previn creșterea riscului consumatorilor. Luați în considerare trecerea la servicii precum Wickr sau Wire, care oferă criptarea end-to-end a mesajelor text. Textele criptate asigură că informațiile pe care le partajați sunt disponibile numai pentru dvs. și pentru persoana la care îi trimiteți textul.

2 comentarii la „Cum să preiei controlul vieții tale digitale”

Lasă un răspuns