Cum monitorizezi performanța în Ubuntu

De câteva luni am început să urmăresc site-ul Digital Citizen România, care este un site care publică articole interesante despre Windows și administrarea acestui sistem de operare. Recent au publicat un articol despre cum poți să monitorizezi performanța în timp real a calculatorului cu Windows. Și astfel m-am gândit să public un articol despre acest subiect dar pentru sistemul de operare Ubuntu.

Atunci când folosești o astfel de unealtă, poți vedea cum sunt folosite toate resursele sistemului. Aceste informații de pot ajuta să iei decizii legate de programe și componente hardware, în special atunci când performanța sistemului nu este cea pe care o dorești. De asemenea, este util și pentru depanarea problemelor.

În următoarele rânduri vă povestesc despre aplicația System Monitor care este ușor de folosit. Cu ajutorul acestei unelte puteți determina încărcarea procesorului, utilizarea memoriei RAM, utilizarea memoriei Swap, dimensiunea și spațiul disponibil pe memoria de stocarea a calculatorului (HDD/SSD) și în final activitatea rețelei de internet.

Cum pornești System Monitor

Există mai multe metode de a porni System Monitor. Cea mai eficientă metodă este cea de căutare. În Ubuntu trebuie să apeși tasta „Super key/Windows” și în fereastra de căutare care apare, scrie „system monitor” după care apeși pe „enter” pentru a deschide aplicația.

Cum analizezi performața sistemului

Programul are trei file „Processes”, „Resources” și „File System”.

În prima filă „Processes” este afișată o listă cu toate procesele (serviciile, programe etc) care sunt active. În această filă poți vedea câtă memoria RAM folosește fiecare proces în parte sau cât spațiu ocupă în memoria de stocare (HDD/SSD). În partea dreaptă există un meniu, de unde se poate selecta serviciile folosite de utilizator, toate serviciile sau serviciile active.

În a doua filă „Resources” este prezentat în formă de grafic activitatea procesorului și cât de mult lucrează acesta, câtă memoriei RAM/SWAP este ocupată și care este activitatea rețelei de internet.

Și a treia filă „File System” prezintă toate fișierele unde sunt stocate pe HDD/SSD și cât spațiu ocupă fiecare în parte.

Cum poți control fiecare proces

Cu această unealtă se poate control fiecare proces, serviciu activ. Și acest lucru se poate face din fila „Processes”. În lista afișată în filă, selectezi procesul dorit pe care dai un clic dreapta – va apărea un meniu cu mai multe funcții.

Din acel mic meniu poți afla mai multe detalii despre procesul pornit cu un clic pe „Properties”. Se poate schimba prioritatea procesului de la „Change Priority”, se poate opri, porni sau închide procesul tot din acest mic meniu.

Pentru mai multe detalii despre cum puteți folosi System Monitor, trebuie să accesați meniu „Help”.

Lasă un răspuns