Press "Enter" to skip to content

Cele mai bune 5 Window Manager pentru Linux

0

Indiferent câte ecrane/monitoare folosiți la calculatorul vostru, nu veți putea niciodată să potriviți toate ferestre aplicațiilor pe ecran. Dacă, desigur, nu aveți instrumentul potrivit.

Un Window Manager este un insrument perfect care răspunde foarte bine acestei cerințe și vă permite să valorificați la maximum potențialul de pe ecranul calculatorului / monitorul extra.

Dar ce este mai exact, ce poate face și care sunt cele mai bune managere de ferestre pe care le puteți folosi pe Linux? Mai jos am scris un mic ghid ca răspuns la toate aceste întrebări.

Ce este un Window Manager?

La fel ca orice alt sistem de operare asemănător Unix, Linux folosește și sistemul X Window (sau X11) ca sistem implicit de ferestre pentru a genera elementele esențiale GUI necesare diferitelor aplicații bazate pe GUI pentru a funcționa.

Cu toate acestea, în afară de asta, sistemul X11 nu are prea multe de oferit. Ca urmare, nu îl puteți folosi pentru a gestiona și organiza ferestrele aplicațiilor după preferințele voastre.

Aici intervine un manager de ferestre. Vă permite să gestionați modul în care apar și se comportă ferestrele aplicațiilor pe monitorul calculatorului.

În acest fel, puteți controla plasarea acestora și aspectul, astfel încât să puteți profita la maxim de spațiul ecranului vostru și să vă îmbunătățiți experiența multitasking.

Cei mai bun manageri de ferestre

Mai jos este o listă cu cei mai buni manageri de ferestre pentru Linux – atât floating, cât și tiling – pe care îi puteți folosi pentru a profita la maxim spațiul ecranului.

Xmonad

Xmonad Window Manager

Xmonad este un manager de ferestre dinamice, gratuit și open source. Este scris în limbajul de programare Haskell și vine cu un fișier de configurare care vă va ajuta să-i personalizați comportamentul după preferințele voastre.

Deoarece este scris în Haskell, poate fi destul de dificil să înțelegeți și să configurați fișierul de configurare, mai ales dacă nu aveți experiență cu Haskell.

Cu toate acestea, pentru cei cu o bună înțelegere a limbajului de programare, domeniul de personalizare și utilizare depășește cu mult ceea ce puteți obține din majoritatea managerilor de ferestre.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale Xmonad este că automatizează aranjarea ferestrelor, astfel încât să vă puteți concentra mai bine pe finalizarea activității.

În ceea ce privește setul de caracteristici, programul oferă o blibliotecă exstinsă de extensii, suport pentru Xinerama (pentru setările pentru mai multe monitoare) și reconfigurare din mers.

Pentru a instala Xmonad rulati comanda:

[Debian / Ubuntu]
sudo apt install xmonad

[Arch Linux]
sudo pacman -S xmonad

[Fedora]
sudo dnf install xmonad

Awesome

Awesome Window manager

Awesome a început ca un fork al DWM (Dynamic Window Manager), dar mai târziu a evoluat într-un manager de ferestre cu drepturi depline.

Unul dintre scopurile programului a fost de a oferi o soluție rapidă și simplă de gestionare a ferestrelor, fără a compromite funcționalitățile avansate. Și în cea mai mare parte, a reușit să se ridice la înălțimea asta

Este scris în Lua, care este un limbaj de programare puternic, cu un domeniu extins de utilizare în ceea ce privește personalizarea.

Dacă sunteți un utlizator cu vechime care dorește control complet asupra interfeței grafice și a gestionării ferestrelor, Awesome vă poate oferi aproape tot ceea ce doriți, cu un API bine documentat care să vă ajute pe parcurs.

Unul dintre aspectele care face ca Awesome să iasă în evidență față de celelalte managere de ferestre este că, în loc să folosească biblioteca Xlib, despre care se știe că induce latența, folosește biblioteca asincronă XCM care asigură că acțiunile tale nu sunt supuse atât de mult latenței.

Pentru a instala Awesome rulati comanda:

[Debian / Ubuntu]
sudo apt install awesome

[Arch Linux]
sudo pacman -S awesome

[Fedora]
sudo dnf install awesome

DWM

Dynamic Window Manager

DWM sau Dynamic Window Manager este unul dintre cei mai vechi manageri de ferestre din această listă. Este un manager de ferestre dinamic și a fost o sursă de inspirație pentru dezvoltarea unor manageri de ferestre populari, cum ar fi Xmonad și Awesome, în principal datorită funcționalității sale minime și simple, care pur și simplu funcționează bine.

Cu toate acestea, ca urmare a acestei abordări ușoare, DWM se confruntă cu anumite deficiențe. Unul dintre acestea este lipsa unui fișier de configurare, ceea ce face personalizarea elementelor programului complicată, deoarece trebuie să-i modificați codul sursă și să-l construiți de fiecare dată când doriți să faceți o schimbare.

Din acest motiv, DWM este un manager de ferestre preferat pentru cei care au nevoie de un manager de ferestre simplu, care să facă pur și simplu un singur lucru – gestionarea ferestrelor – spre deosebire de ceva care este plin de elemente și caracteristici suplimentare, care ar putea adăuga complexiate la experiență.

Pentru a instala DWM rulați comanda:

[Debian / Ubuntu]
sudo apt install dwm

[Arch Linux]
sudo pacman -S dwm

[Fedora]
sudo dnf install dwm

IceWM

Ice Window Manager

IceWM este un manager de ferestre de stivuire (stacking) scris în C++. Este construit în întregime pentru oferirea unei experiențe de gestionare rapidă și fluidă a ferestrelor, ceea ce îl face perfect pentru calculatoare cu resurse puține.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este ușor, programul nu face compromisuri cu privire la utilizarea esențială și personalizare.

Utilizează un fișier text simplu, care este mult mai ușor de modificat și face ca personalizarea să se facă ușor. Oferă ghiduri bine documentate pentru a vă ajuta să modificați fișierul de configurare.

În plus, există sfaturi aleatori pentru a vă familiariza cu elementele GUI și cu funcționalitățile acestora.

O completare interesantă a GUI în IceWM este bara de activități încorporată în partea de jos, care simplifică și mai mult gestionarea și organizarea ferestrelor aplicațiilor și a spațiior de lucru.

În mod similar, oferă suport atât pentru RandR, cât și pentru Xinerama, ceea ce este o opțiune plăcută pentru a vă ajuta cu setările pentru mai multe monitoare.

Pentru a instala IceWM rulați comanda:

[Debian / Ubuntu]
sudo apt install icewm

[Arch Linux]
sudo pacman -S icewm

[Fedora]
sudo dnf install icewm

i3wm

managere de ferestre

Managerul de ferestre i3 este un tiling manual pentru ferestre care acceptă o mulțime de setări de organizare a ferestrelor.

Este scris în limbajul de programare C și, la fel ca IceWM, oferă funcționalitatea de configurare printr-un fișier text simplu, ceea ce facilitează modificarea elementelor pe placul vostru.

În esență, i3 își propune să fie rapid și simplu, în același timp atrăgând utilizatorii avansați. Ca atare, obțineți caracteristici esențiale, cum ar fi plasarea manuala a ferestrelor, teme, moduri de focalizare multiple, împreună cu opțiuni avansate precum o bară de activități, combinații de taste configurabile și capacitatea de a crea scripturi personalizate pentru o personalizare ulterioară.

În general, abordarea lui i3 este ideală pentru tot felul de utilizatori, deoarece vă pune în control asupra modului în care doriți să utilizați programul pe sistemul vostru.

Puteți fie să-l utilizați ca atare, fie să îl modificați complet pentru a se potrivi nevoilor voastre. Și acest lucru îl face potrivit și pentru calculatoarele cu resurse puține.

Pentru a instala i3wm rulați comanda:

[Debian / Ubuntu]
sudo apt install i3

[Arch Linux]
sudo pacman -S i3-wm

[Fedora]
sudo dnf install i3

Gestionarea eficientă a aplicaților

Dacă sunteți o persoană care folosește aplicații multe și trebuie să treacă rapid de la o aplicație la alta, atunci puteți utiliza oricare dintre managerii de ferestre de mai sus pentru a profita la maxim de spațiul monitorului și de multitasking eficient.

În cazul în care tocmai ați început să folosiți Linux, vă recomand să verificați managerul de ferestre i3. Este rapid, simplu și oferă aproape toate caracteristicile esențiale de care aveți nevoie pentru a vă menține ferestrele aplicațiilor organizate și pentru a vă maximiza productivitatea.

    Lasă un răspuns