Cele mai bune 5 alternative la WhatsApp în 2021

Problemele recente de confidențialitate cu WhatsApp v-au convins că este timpul să găsiți o nouă aplicație de mesagerie?

Dacă da, ați ajuns la locul potrivit. În acest articol voi analiza ce se întâmplă. Apoi voi arunca o privire rapidă asupra a cinci aplicații de mesagerie care respectă confidențialitatea voastră.

În cele din urmă, acoperim câteva dintre întrebările obișnuite pe care oamenii le au despre WhatsApp, confidențialitate și aplicații alternative de mesagerie securizată.

Prezentarea generală a problemelor de confidențialitate a WhatsApp

WhatsApp are câteva probleme care par să lovească în același timp.

O problemă a apărut pe 10 ianuarie 2021, când link-urile de invitații de grup și profilurile utilizatorilor au început să apară în căutările de pe Google. Acest lucru ar putea ca o persoană care a văzut astfel de link-uri într-o căutare pe Google să se alăture grupurilor.

Mii de profiluri de utilizatori au fost indexate de Google, ceea ce ar putea duce la expunerea datelor unui utilizator, inclusiv numărul de telefon și fotografia de profil. Se pare că WhatsApp a remediat problema indexării – dar poate fi prea târziu dacă datele voastre au fost deja expuse.

Cealaltă problemă care acoperă serviciul chiar acum este noul lor „Termeni și condiții”. Acești termeni vor impune utilizatorilor să fie de acord ca WhatsApp să partajeze datele utilizatorului cu Facebook. Da, acesta este același Facebook care a fost afectat de scandaluri de confidențialitate de-a lungul anilor. Și dacă utilizatorii nu acceptă această partajare până pe 8 februarie 2021 15 mai 2021 nu vor mai putea utiliza serviciul.

Ce fel de date va partaja WhatsApp cu Facebook? Date sensibile pe care mulți oameni nu vor să le distribuie. Se pare că include ID-ul de utilizator, ID-ul dispozitivului, modelul hardware, sistemul de operare, nivelul bateriei, puterea semnalului, versiunea aplicației, informațiile navigatorului, rețeaua mobilă, limba în care este sistemul, fusul orar, adresa IP, numărul de telefon, adresa de e-mail, lista de contacte, date publicitare și informații de plată.

Potrivit acestui articol din Wired, WhatsApp a împărtășit o mare parte din aceste date cu Facebook de la mulți dintre utilizatorii săi din 2016. Dar ferestrele pop-up care au început să apară, împreună cu istoria recentă a Facebook a problemelor de confidențialitate, par să fi înclinat publicul împotriva WhatsApp.

Rezolvarea pentru a scăpa de WhatsApp este un prim pas – dar apoi vine provocarea la ce să treci. Deci, să vorbim despre primele noastre cinci alternative la WhatsApp.

Top 5 alternative la WhatsApp

Nu există niciun serviciu care să funcționeze ca înlocuitor direct pentru WhatsApp-ul Facebook. Dacă ignorați problemele de confidențialitate, acesta este un produs excelent, cu multe funcții și o bază de utilizatori foarte mare.

Cele mai bune 5 alternative pentru WhatsApp au fiecare caracteristicile lor unice pe care trebuie să le luați în considerare. Tot ce au în comun este că nu colectează cantități masive de date despre utilizatori, metadate sau informații de identificare personală și nu sunt pe cale să le împărtășească cu Facebook.

Voi începe cu aplicația de mesagerie care primește cea mai mare atenție în aceste zile, cu recomandări de la oameni precum Edward Snowden și Elon Musk. Această aplicație de mesagerie se numește Signal.

Signal

Signal este o aplicație gratuită care oferă comunicare, apeluri video și audio securizată end-to-end, precum și transferuri sigure de fișiere și fotografii. Este construit în jurul Signal Messaging Protocol, recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai sigur protocol de mesagerie disponibil.

Signal Messenger
Signal este una dintre cele mai alese aplicații pentru a înlocui WhatsApp

Signal face tot posibilul să adune și să stocheze cât mai puțin din datele voastre. În timp ce WhatsApp colectează o mulțime de informații și le stochează pe propriile servere, această alternativă înregistrează doar:

  • numărul de telefon,
  • data și ora la care v-ați alătura serviciului,
  • data la care v-ați conectat ultima dată.

Orice alte date utilizate de Signal, cum ar fi lista de contacte, conversațiile și grupurile din care faceți parte sunt criptate și stocate pe dispozitivul vostru. Drept urmare, nimeni, nici măcar Signal nu poate vedea aceste date fără acces fizic la dispozitivul vostru sau la dispozitivul cuiva care comunică cu voi.

Cât de bun este Signal? Site-ul lor conține recomandări de la experți precum Edward Snowden, Bruce Schneier și CEO-ul Twitter, Jack Dorsey. Și când toată controversa WhatsApp a explodat, nimeni altul decât Elon Musk a sugerat ca oamenii să se mute la Signal.

Elon Musk says use Signal
Elon Musk a postat acest sfat succint atunci când discuțiile cu privire la problemele de confidențialitate a WhatsApp au explodat pe internet

Puteți obține gratuit aplicați Signal pe dispozitivele Android și iOS. De asemenea, au o versiune desktop care rulează pe Windows, macOS și Linux.

Snowden on Signal
Edward Snowden depinde de confidențialitatea și securitatea pe care o oferă Signal

Telegram

Telegram este o altă opțiune dacă doriți să scăpați de WhatsApp. Oferă opțiuni similare cu WhatsApp, împreună cu o bază imensă de utilizatori. Majoritatea oamenilor cu care doriți să vorbiți probabil îl folosiți deja. Telegram este bazat pe cloud, ceea ce vă permite să îl utilizați simultan pe mai multe dispozitive.

Telegram
Telegram este una dintre cele mai folosite aplicații de mesagerie

Ei adună mai puține date decât WhatsApp și nu le predă la Facebook sau la altcineva. Cu toate acestea, suntem oarecum ambivalenți despre ei atunci când vine vorba de protejarea datelor. Folosesc criptarea de pe server doar pentru conversațiile secrete și de grup care sunt stocate pe servere-le lor. Asta înseamnă că echipa Telegram poate citi mesajele dacă ar alege să facă acest lucru. Va trebui să folosiți camerele secrete pentru conversații private, deoarece criptarea nu este activată implicit în Telegram.

Puteți folosi Telegram pe Android, iOS, Windows, macOS și Linux.

Threema

Threema este o aplicație de mesagerie matură și puternică care nu a câștigat în popularitate. Spre deosebire de unele dintre celelalte alternative din acest ghid, Threema nu este gratuită. Aplicația costă 2.99$, dar nu trebuie să descărcați aplicația din Google Play – ea este disponibilă spre cumpărare și descărcare direct de pe site-ul oficial.

Cu doar câteva milioane de utilizatori din întreaga lume, este posibil ca majoritatea contactelor voastre să nu fi auzit niciodată de Threema, cu atât mai puțin să o folosească. Dar dacă sunteți preocupat să vă protejați datele împotriva utilizării de către alții, ar putea fi exact alternativa WhatsApp de care aveți nevoie.

Threema Messenger.png
Threema este una dintre cele mai securizate aplicații de mesagerie, dar nu este gratuită

Puteți utiliza Threema în totalitate anonim. În mod implicit, sunteți identificat în Threema printr-un ID generat aleatoriu, care nu este asociat cu niciun fel de date care aparțin de utilizator, iar Threema oricum nu înregistrează nimic. Serviciul folosește o criptare puternică end-to-end, astfel încât numai destinatarul unui mesaj îl poate citi.

Threema a finalizat o tranziție către open source, iar codul este audiat în mod regulat, astfel încât să puteți avea încredere că nu fac nimic care vă poate compromite anonimatul.

Threema rulează pe dispozitive Android și iOS, și are un chat bazat pe browser pentru desktop.

Wire

Wire este o suită de colaborare corporativă cu mesagerie securizată, funcții pentru grupuri, partajare de fișiere și multe altele. Oferă Wire Personal, care poate fi un bun înlocuitor pentru WhatsApp. Wire Personal este un program open source, criptat end-to-end și este complet gratuit.

Wire Messaging
Wire este o aplicație criptată care nu a prins așa bine la public

Compania înregistrează unele date, dar nu în măsura în care o face WhatsApp. Trebuie să furnizați fie o adresă de e-mail, fie un număr de telefon pentru a crea un cont. Înregistrarea cu o adresă de e-mail de unică folosință este o modalitate mult mai privată decât utilizarea unui număr de telefon.

La fel ca Threema, Wire Personal are o bază de utilizatori foarte mică, de doar câteva sute de mii de utilizatori. Deși este gratuită și funcționează excelent pentru uz personal, este posibil să nu fie o soluție pe termen lung, având în vedere adoptarea sa.

Wire Personal este disponibil pentru Android, iOS, Windows, macOS și navigatoarele populare.

Wickr Me

Știți că o aplicație de mesagerie este sigură atunci când o forță militară de elită alege să o folosească pentru comunicare într-o zonă de luptă. Wickr a fost recomandată pentru a fi utilizată de către 82nd Airborne’s Task Force Devil atunci când au fost dislocați într-o locație neidentificată din Orientul Mijlociu. Dacă linia de produse Wickr este suficient de bună pentru ei, atunci Wickr Me este cu siguranță un înlocuitor suficient de bun pentru WhatsApp.

Wickr Me folosește conturi anonime. Fără informații de identificare personală pentru crearea de conturi, tipul de problemă pe care o vedem la WhatsApp.

Wickr Me Messenger
Wickr Me este una dintre cele mai securizate aplicații de mesagerie. A fost folosită și de 82nd Airborne’s Task Force Devil

Tot conținutul Wickr Me este efemer. Toate mesajele și atașamentele se autodistrug după data specificată. Chiar dacă cineva inventează un computer cuantic care să poată sparge criptarea puternică pe care o folosește Wickr Me, nu vor exista mesaje pe dispozitivul vostru.

Wickr Me este disponibil pentru Android, iOS, Windows, macOS și Linux.

Întrebări frecvente despre cele mai bune alternative WhatsApp

Iată câteva întrebări frecvente când subiectul conversației este alternative la WhatsApp.

Care sunt pericolele utilizării WhatsApp?

Un lucru care nu prezintă nici un risc atunci când folosești WhatsApp este conținutul conversației tale. Criptarea end-to-end a serviciului rămâne sigură.

Pericolul este că colectează o cantitate masivă de alte informații de identificare personală despre utilizatorii lor și le va partaja cu Facebook, compania mamă.

Ce se întâmplă pe 8 februarie 2021 15 mai 2021?

Pe data de 8 februarie 2021 trebuia să intre în vigoare noua politică de confidențialitate a WhatsApp, dar sa amânat pentru data de 15 mai 2021. Dacă locuiți în Uniunea Europeană (UE) sau în Regatul Unit (Marea Britanie), nu este o problemă foarte mare. Dar dacă locuiți oriunde altundeva în lume, este o mare problemă.

Acest lucru se datorează faptului că noua politică necesită să acceptați ca WhatsApp să partajeze toate datele pe care le are despre voi cu Facebook. Acesta include date sensibile cum ar fi ID-ul de utilizator, ID-ul dispozitivului, numărul de telefon, adresa de e-mail, lista de contacte din telefon, datele publicitare și informațiile de plată.

Facebook va folosi, desigur, orice informație pe care o obține în scopuri proprii, o va vinde unor specialiștii în marketing și, probabil o va furniza FBI-ului, NSA-ului și oricărei alte agenții guvernamentale care dorește să știe cine folosește WhatsApp.

Care este cel mai bun loc de a descărca alternative la WhatsApp?

Depinde ce aplicație decideți să utilizați. Signal sugerează să descărcați aplicația din Play Store sau App Store. Telegram este disponibil și prin aceste surse, dar puteți să descărcați și din F-Droid dacă sunteți utilizator de Android.

Consultați site-ul aplicației de mesagerie pentru cele mai recente informații și de unde puteți descărca aplicația. Cu toată nebunia care se întâmplă acum, este posibil ca instrucțiunile să se fi schimbat.

Signal este mai sigur decât WhatsApp?

Ambele produse folosesc o criptare puternică end-to-end pentru a proteja conținutul mesajelor. Dar WhatsApp colectează o cantitate mare de date pe care la partajează cu Facebook. Aceste date vă pot ajuta să vă identificați cu un grad mare de precizie, ceea ce înseamnă că puteți fi urmărit în timp ce navigați pe internet.

Signal colectează doar numărul de telefon. Signal este open source, iar codul sursă a fost analizat pe larg de experți în confidențialitate. Nu există nici o înregistrare secretă a datelor utilizatorului care ar putea fi folosite pentru a vă încălca confidențialitatea sau pentru a vă urmări în timp ce navigați pe internet.

Concluzie

Dacă sunteți preocupat de confidențialitatea dvs. online, este timpul să abandonați WhatsApp. Deși nu veți găsi un produs concurent exact cu aceleași caracteristici ca WhatsApp, există mai mulți concurenți care ar putea satisface nevoile dvs.

Aveți timp până pe 15 mai 2021, fie să permiteți WhatsApp să partajeze datele cu Facebook, fie să treceți la una dintre aplicațiile menționate mai sus.

Vă recomand să descărcați unul sau mai multe aplicații și să le testați.

Lasă un răspuns