Ce face Linux mai sigur decât Windows?

Acesta este un subiect foarte vechi și fiecare utilizator argumentează pentru sistemul de operare favorit. Mie îmi place să fiu neutru, undeva la mijloc și recunosc că amândouă sisteme de operare au o securitate foarte bună – și aici mă refer la ultimele versiuni (Windows 10, Ubuntu 18.10).

La Linux este un pic mai complicat pentru că sunt mult mai multe distribuții, dar în acest articol o să mă refer doar la Ubuntu pentru că este cel mai popular.

În realitate, acest lucru nu este neapărat datorită faptului că Linux este un sistem de operare mai bun. În schimb, în mare parte este din cauza problemelor aduse Windows-ului din partea companiei Microsoft. Actualizarea lui Windows 10 ocupă atât de multe resurse de sistem, încât o mulțime de utilizatori o dezactivează, pierzând actualizările de securitate importante. Acest lucru a adus la probleme enorme pentru utilizatori din întreaga lume. În funcție de distribuția pe care o alegi, Linux nu va provoca această problemă, actualizările nu se vor simți atunci când rulează.

Înainte de a fi afectat de dezavantajul legat de actualizare, Windows are o caracteristică încorporată, pe care mulți utilizatori o consideră nesigură și aceasta este: colectarea de date. Ca parte a setărilor de instalare recomandate pentru sistemul de operare, datele despre utilizarea ta sunt trimise la Microsoft pentru ai ajuta să „îmbunătățească produsele”. Deși pot promite că nu vând sau nu împărtășesc aceste informații, din păcate multe alte companii au făcut această promisiune în ultimii ani și nu prea s-a văzut acest lucru. Și Ubuntu are o astfel de opțiune care colectează mult mai puține date și care pot fi dezactivă din setările sistemului. Majoritatea distribuțiile Linux nu colectează nici un fel de date.

Desigur, nu este vorba numai despre probleme legate de Windows, deoarece această listă poate continua mult timp. În schimb, este timpul să ne întoarcem la Linux, având în vedere beneficiile pe are le poate aduce o abordare open source. Securitatea în Linux este mult mai mare deoarece se poate verifica codul sursă ar majorității aplicațiile și astfel este mult mai greu de a introduce un malware sau virus. Plus că la orice instalare a programelor se cere o parolă, astfel un malware sau virus nu se poate instala singur.

În cele din urmă, popularitatea Windows-ului poate fi adesea atribuită problemelor sale. Când un infractor decide să facă o bucată de malware, este mult mai logic să-l direcționeze spre Windows, deoarece va avea șansa de a afecta mai mulți oameni. Desigur, acest lucru nu înseamnă că Linux este complet sigur și ar trebui să te gândești întotdeauna la securitatea online, indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizezi.

Având în vedere toate acestea, ar să îți faci o idee mult mai bună despre cine va ieși câștigător în dezbaterea privind securitatea. În multe cazuri, securitatea calculatorului este mai mult pentru utilizator decât pentru sistemul de operare, ceea ce face să merite să petreci ceva timp pentru a învăța despre cum te poți proteja.

Lasă un răspuns