Ce este GNU/Linux?

Sistemele de operare open source GNU / Linux, pentru toate complicațiile și nomenclatura confuză, cuprind un univers alternativ pentru Windows și macOS care merită explorate.

Majoritatea consumatorilor pot, cu puțin efort, să numească două sisteme de operare pentru desktop și laptop: Microsoft Windows și Apple macOS. Puțini au luat în considerare vreuna din alternativele open source găsite sub umbrela GNU / Linux, deși unii ar fi putut să o fac fără să știe măcar – de exemplu, sistemul de operare Google Chrome folosește nucleul Linux.

Pentru a fi sincer, în afară de platforma Chrome OS, sistemele GNU / Linux nu sunt de obicei cele mai bune pentru persoanele care se bazează pe programele de renume sau nu le place să se ocupe de personalizarea interfeței. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unei schimbări de ritm, nu doriți să plătiți pentru programele voastre și nu vă deranjează să vă răsuciți mânecile, trecerea la GNU / Linux poate nu numai că merită, dar vă poate face și o convertire pe viață.

Acest ghid pentru utilizatori casnici ne-tehnici vă poate ajuta să începeți. Rețineți că utilizarea unui sistem GNU / Linux pentru a rula pe un server este un caz de utilizare complet diferit și nu este un subiect acoperit aici.

Ce sunt UNIX, Linux și GNU?

Înainte de a vă scufunda cu capul în lumea veselă a sistemelor GNU / Linux, este important să înțelegeți cum au apărut și câțiva dintre termenii pe care îi puteți întâlni în timpul cercetării și utilizării lor. Voi începe cu o scurtă istorie a celor trei mari: UNIX, Linux și GNU.

UNIX este un sistem de operare proprietar, bazat pe linia de comandă, dezvoltat inițial de Dennis Ritchie și Ken Thompson (printre alții) la AT&T Bell Labs la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970. UNIX este codificat aproape în întregime în limbajul de programare C (inventat de Ritchie) și a fost inițial destinat să fie folosit ca un sistem de operare portabil și convenabil pentru programatori și cercetători. Ca rezultat al unei istorii juridice îndelungate și complicate care a implicat AT&T, Bell Lab și guvernul federal, sistemele de operare UNIX și UNIX-like (asemănătoare cu UNIX) au crescut în popularitate, la fel și influența filosofie Thompson a unei abordări modulare și minimaliste a designe-lui programelor.

În această perioadă, Richard Stallman a lansat Proiectul GNU cu scopul de a crea „un sistem de operare care este program liber/gratuit”. GNU, în mod confuz, înseamnă „GNU’s Not UNIX”. acest proiect este responsabil pentru sistemul de operare GNU de tip UNIX. Stallman a lansat, de asemenea, Free Software Foundation (FSF) pe principiul că „orice utilizator poate studia codul sursă, îl poate modifica și partaja programul” pentru orice program participant.

Ubuntu cu GNOME
Ubuntu cu GNOME

Voi merge mai adânc în ceea ce alcătuiește un sistem de operare într-un minut, dar complotul s-a îngrășat atunci când, în esență, dezvoltarea unei componente foarte importante de nivel scăzut numit nucleu (GNU Hurd) nu s-a concretizat pe deplin. Aici a intrat Linux, un nucleu dezvoltat de Linux Torvalds (printre altele). Potrivit GNU: „Linux este nucleul: programul din sistem care alocă resursele mașinii celorlalte programe pe care le executați. Nucleul este o parte esențială a unui sistem de operare, dar inutil de la sine; poate funcționa doar în contextul unui sistem de operare complet.”

Puriștii GNU susțin că referințele la Linux ca sistemul de operare complet care există astăzi ar trebui în schimb să fie scris ca GNU / Linux, ca o recunoaștere a relației simbiotice a perechii. Alții tind să se concentreze asupra faptului că Linux (fără prefix) a devenit un termen obișnuit și logica din spatele nomenclaturii GNU / Linux s-ar putea extinde până la GNU / Linux / Windows System Name / Desktop Environment Name / etc. Același argument poate fi aplicat ideii de GNU ca sistem de operare, deoarece nu poate fi considerat un sistem de operare fără un nucleu (Linux în acest caz). În scopul acestui ghid, voi folosi GNU / Linux. Există și alte sisteme de operare asemănătoare UNIX. De exemplu, FreeBSD folosește propriul nucleu și programe.

Istoricul acestor proiecte ar putea umple multe cărți, dar această scurtă însemnare ar trebui să fie suficient pentru a înțelege câțiva termeni pe care îi puteți întâlni.

Ce este o distribuție (distro)?

Sistemele de operare moderne pe care le folosim în fiecare zi, cum ar fi Windows și macOS, sunt formate din multe, multe componente diferite (și foarte tehnice), inclusiv nuclee care ajută programele să comunice cu componentele fizice (hardware) și elementele interfeței grafice cu utilizatorul (GUI) pe care le vedeți pe ecran. O explicație detaliată a modului în care funcționează toate modulele depășește scopul acestui articol.

Încercați să vă gândiți, de exemplu, la modul în care mișcarea mouse-ului se traduce prin cursorul care se deplasează pe ecran sau la modul în care este stocat un fișier pe unitatea SSD. Sarcinile aparent simple sunt de fapt extrem de complexe atunci când înțelegeți toate componentele aflate în joc și cât de repede calculatoarele moderne pot efectua aceste acțiuni. Windows și macOS sunt proiectate să funcționeze cât mai simplu, deoarece utilizatorii pur și simplu nu trebuie să înțeleagă cum funcționează lucrurile din spate. Cu alte cuvinte, totul sub interfața grafică cu utilizatorul (GUI) este irelevant din punct de vedere funcțional pentru majoritatea utilizatorilor.

Ubuntu 20.04 LTS
Ubuntu 20.04 LTS

Acum, să trecem la distribuțiile GNU / Linux. O distribuție este cel mai bine gândit ca un pachet perfect încorporat al componentelor programelor de bază care alcătuiesc un sistem de operare GNU / Linux. Luați în considerare distribuții precum Fedora, elementary OS, Linux Mint, Manjaro Linux, Ubuntu ca aproximativ echivalentul funcțional al Windows și macOS.

O distribuție tipică GNU / Linux include nucleul Linux; instrumente și biblioteci GNU; un sistem de ferestre pentru afișarea ferestrelor pe ecran și interacțiunea cu dispozitivele de intrare; un mediu desktop pentru efectuarea de acțiuni cu programe ale sistemului de operare; și piese suplimentare. Chiar și descrierea precedentă este o simplificare vastă. Unele dintre cele mai comune medii desktop sunt GNU GNOME, KDE Plasma, MATE și Xfce. Diferitele arome ale distribuțiilor utilizează medii desktop diferite – mai elegante sau mai slabe, mai mult sau mai puțin asemănătoare cu Microsoft Windows sau orice altceva – dar componentele de bază ale sistemului de operare sunt aceleași.

O firmă sau organizație de programe împachetează de obicei toate aceste părți și crează un fișier ISO (tehnic, imaginea comprimată a unui CD-ROM sau DVD de instalare), pe care utilizatorii îl pot descărca și instala pe calculatoarele lor. De exemplu, Canonical este compania care gestionează lansarea popularei distribuții Ubuntu; Microsoft și Apple funcționează într-un rol similar atunci când lansează noi versiuni de Windows sa macOS. Dacă sunteți suficient de iscusit, puteți alege pachete și împacheta o distribuție proprie, dar nu vom detalia aici.

După cum am menționat, platformele Apple și Microsoft sunt la de complexe, dar voi prezenta o imagine de ansamblu simplificată în mod similara a componentele lor de bază. Baza lui macOS este un sistem de operare asemănător UNIX numit Darwin, construit pe un nucleu hibrid asemănător UNIX numit XNU (X nu este UNIX). Elementele Aqua și Finder GUI sunt doar câteva dintre componentele suplimentare care cuprind întregul sistem de operare macOS. Sistemul de operare Chrome se bazează pe sistemul de operare Chromium și nucleul Linux. Windows 10 este membru al familiei Windows NT și folosește un nucleu hibrid și Windows Shell. Pe de o parte, Microsoft continuă să dezvolte funcționalități pentru Subsistemul Windows pentru Linux (WSL), care a adăugat nucleul Linux complet la Windows 10.

Windows 10
Windows 10

Deși s-ar putea să vă gândiți la Windows și macOS ca fiind monolit, ele au la fel de multe părți mobile. Diferența este că rareori veți întâlni complexitatea lor, în timp ce nici cele mai ușor de utilizat distribuții Linux nu sunt la fel de perfecte.

De asemenea, s-ar putea să întâlniți termenii upstream și downstream când veți citi despre relația dintre o distribuție și alta. Ubuntu ca exemplu, distribuția este în downstream față de altă distribuție populară numită Debian. Citând pe site-ul Ubuntu, acesta „se bazează pe arhitectura și infrastructura Debian și colaborează cu dezvoltatorii Debian”. Cu alte cuvinte, Canonical face corecții și modificări la pachetele Debian pe baza propriei sale filozofii și le implementează utilizatorilor săi (uneori trimițând modificările înapoi în upstream către Debian).

Câteva distribuții populare

Există o mulțime de distribuții GNU / Linux diferite și ar fi dificil să le catalogăm pe toate. Unele sunt concepute pentru utilizare, altele sunt pentru confidențialitate, iar altele pentru programatori sau pentru performanțe rapide pe hardware slab sau învechit. Unele au scopuri mai restrânse, cum ar fi Raspberry Pi’s Raspbian și LibreELEC, concepute doar ca un sistem de operare pentru rularea platformei multimedia Kodi.

Iată o listă rapidă a unor distribuții populare:

Există sisteme pentru dispozitive portabile și alte dispozitive care utilizează nucleul Linux? Absolut. LineageOS, /e/, Plasma Mobile, PureOS, LibremOS și Ubuntu Touch (întreținut de comunitatea UBports) sunt doar câteva exemple.

Avantajele și dezavantajele sistemelor GNU / Linux

Aș greși să nu afirm că rularea unui sistem GNU / Linux nu este ca rularea macOS sau Windows, în special pentru utilizatorii obișnuiți. Sarcinile simple nu funcționează întotdeauna așa cum v-ați aștepta. De exemplu, instalarea programelor nu este întotdeauna simplă, chiar dacă utilizați magazinul de aplicații al unei distribuții, care ar putea să nu aibă cele mai recente versiuni ale diferitelor programe. Pentru astfel de sarcini, trebuie să fiți dispuși să învățați cel puțin elementele de bază ale terminalului sau să tastați în interfața liniei de comandă.

Scanerele, imprimantele și alte periferice prezintă provocări, deoarece instalările drivere-lor nu sunt la fel de ușor de depanat. Fii pregătit să petreci mult timp reînvățând cum să faci sarcini de bază în moduri noi și să cauți soluții în diferite forumuri împrăștiate pe internet. Dacă te frustrezi ușor cu tehnologia, sistemele GNU / Linux nu sunt cele mai potrivite pentru tine.

În cele din urmă, dacă un sistem de operare open source este alegerea corectă pentru dvs. depinde de modul în care utilizați calculatorul. Dacă sunteți programator, este posibil să preferați un sistem stabil și un designe simplu. Dacă aveți un calculator de rezervă sau mai vechi care se află în apropiere, o distribuție GNU / Linux simplă ar putea să-l readucă la viață.

Unul dintre motivele majore pentru care ați putea lua în considerare utilizarea unei distribuții GNU / Linux este că multe dintre acestea sunt libere/gratuite din punct de vedere tehnic, deși ar trebuie să contribuiți cu siguranță cu ce puteți la comunitatea care vă menține distribuția preferată. Deși prețul sistemului de operare nu este un lucru pe care îl luați în considerare în mod obișnuit atunci când cumpărați un calculator, ar putea fi un factor dacă vă construiți propriul desktop. Puteți cumpăra o licență Windows 10 HOME, dar asta vă va face să scădeți bugetul cu 300 de lei. Nu puteți obține macOS decât dacă plătiți pentru hardware-ul Apple.

O altă tentație pentru unii utilizatori este personalizarea și flexibilitatea sistemelor open source GNU / Linux. După cum menționat, multe distribuții acceptă diferite medii desktop, fiecare dintre acestea oferind o interfață nouă. O altă atracție este suportul și stabilitatea pe termen lung. Mulți dezvoltatori de distribuție mențin lansările ani de zile și nu solicită să la actualizați dacă nu doriți. Acest lucru ajută la menținerea coerenței și asigură mai puține defecțiuni. Trecerea de la Windows 7 la Windows 8 este cu siguranță un exemplu suficient de puternic al pericolelor care apar când se schimbă lucrurile prea repede.

Puteți aprecia, de asemenea, una dintre filosofiile care ghidează multe proiecte GNU / Linux. Veți auzi termeni precum Libre (free as în freedom, not cost); FOSS (Free and Open Source) și FLOSS (Free / Libre and Open Source). GNU oferă o explicație mai aprofundată a diferitelor tabere din cadrul mișcării programelor libere/gratuite.

Cu toate acestea, pentru studenții și utilizatorii casnici cu puțină sau fără experiență tehnică care pur și simplu nu vor să fie deranjați de complicații neprevăzute, nu este absolut nici o rușine să îți dorești un calculator care să îți facă viața mai ușoară. Pentru acești utilizatori, Windows și macOS sunt mult mai familiare și prin urmare mai intuitive, iar depanarea majorității problemelor se poate face fără a avea nevoie de Command Prompt sau Terminal.

LibreOffice Writer în Ubuntu
LibreOffice Writer în Ubuntu

Nici măcar nu am menționat un alt aspect important: dacă aplicațiile pe care le utilizați zilnic sunt disponibile pentru sistemele GNU / Linux. Microsoft Office nu este disponibilă, deși compania a lansat aplicația Microsoft Teams pentru GNU / Linux. Nici aplicațiile Adobe Creative Cloud, precum Illustrator, Lightroom, Photoshop și Premier Pro sunt disponibile. Desigur, puteți utiliza alternative precum LibreOffice pentru crearea documentelor; GIMP, Inkscape și Krita pentru munca creativă; DarkTable sau RawTherapee pentru editarea fotografiilor și Shotcut pentru editare video.

Puteți instala navigatoare populare precum Chrome, Firefox și Tor, Microsoft a lansat noul Edge pentru GNU / Linux; instrumente de comunicare precum Signal și Slack; programe de securitate precum VPN-urile și manageri de parole ca Bitwarden; și elemente esențiale multimedia, cum ar fi VLC Player. Apropo de VPN-uri, nucleul Linux acceptă acum protocolul VPN WireGuard. Programele AntiVirus nu sunt comune cu macOS și Windows, dar unele distribuții includ ClamAV și Sophos.

Steam este disponibil sistemele de operare GNU / Linux bazate pe Debian, deși este posibil să aveți noroc cu alte distribuții, dacă doriți să vă asigurați că sistemul dvs. îndeplinește cerințele de instalare. Alternative, puteți utiliza distribuția SteamOS centrată pe jocurile de la Valve, care este bazată pe Debian. Rețineți că un număr tot mai mare de jocuri, inclusiv titluri AAA, sunt dezvoltate și pentru GNU / Linux fie în mod nativ, fie cu ajutorul instrumentului Proton de la Steam. Valve a anunțat chiar că cel mai recent joc VR, Half-Life: Alyx va primi o versiune completă pentru platformele Linux. Încă nu există versiuni native ale aplicațiile Blizzard Battle.Net, Epic Games Store și EA Origin pentru sistemele GNU / Linux, dar este posibil să puteți obține magazinele de jocuri preferate și jocurile care nu sunt în Steam cu ajutorul instrumentului Proton de la Steam sau cu alternative precum Lutris sau Wine.

Ce dispozitive pot obține cu GNU / Linux?

În timp ce puteți instalați GNU / Linux manual pe multe laptop-uri și desktop-uri, aceasta poate fi greu. Din păcate, probabil că nu puteți intra într-un magazin și să găsiți alternative pentru macOS și Windows, altele decât Chromebook-urile. Probabil cel mai apropiat de un dispozitiv comun GNU / Linux, Raspberry Pi, începe de la doar 250 de lei și vizează entuziaștii și programatorii care au nevoie de un calculator funcțional cu costuri reduse pentru dezvoltare.

Dacă căutați ceva de la un producător mai familiar, Dell XPS 13 Developer Edition este probabil cel mai bun pariu. Se livrează cu Ubuntu 18.04 și este o piesă hardware impresionantă. De asemenea, puteți găsi unele laptop-uri de la Lenovo și HP cu Linux Mint. Multe alte distribuții oferă, de asemenea, o listă de dispozitive certificate, astfel încât să puteți verifica dacă o instalare funcționează pe un PC pe care îl dețineți deja. Acesta este un traseu rentabil dacă nu doriți să cumpărați un calculator nou; un laptop mai vechi sau second-hand se va potrivi la fel de bine, deoarece sistemele GNU / Linux nu sunt de obicei consumatoare de resurse.

Dell XPS 13 Developer Edition cu Ubuntu
Dell XPS 13 Developer Edition cu Ubuntu

Unii producători mai mici vând numai laptop-uri și desktop-uri cu astfel de sisteme, inclusiv Pine64 (PineBook), Purism (Librem laptop), Starlabs (laptop), System 76 (desktop și laptop), ThinkPenguin (desktop și laptop) și Tuxedo Computers (desktop și laptop). Aceste dispozitive tind să cost mai puțin în comparație cu sistemele Windows și macOS.

Mai mulți dintre acești furnizori vând telefoane cu sisteme de operare alternative; de exemplu, Pine64 oferă PinePhone, iar Purism are Librem 5. Clienții din Europa pot cumpăra mai multe telefoane recondiționate cu /e/ preinstalat. Este posibil să instalați unul dintre aceste sisteme de operare pe un dispozitiv existent, dar este o sarcină chiar mai ciudată decât conversia unui laptop sau desktop. Verificați site-ul furnizorului de sistem de operare pentru a vedea dacă este compatibil.

Cum pot începe?

Să presupunem că GNU / Linux te intrigă și vrei să încerci o distribuție. Pentru mai multe dintre scenariile de mai jos, va trebuie să reformatați o unitate flash (Stick USB) sau să ardeți un disc optic (CD sau DVD). De asemenea, este esențial să faceți o copie de rezervă a datelor de pe calculator înainte de a schimba partițiile. Iată trei perspective potențiale și recomandări pentru cum să procedați:

Vreau doar să văd cum este GNU / Linux:

Virtualizarea este prietenul tău. Ar trebui să instalați distribuția aleasă într-un calculator virtual cu ajutorul programului Oracle VM VirtualBox sau în funcția Hyper-V din Windows 10. În acest fel, puteți porni sistemul dvs. de operare obișnuit în mod normal și puteți lansa o distribuție GNU / Linux într-o fereastră sau ecran complet, atât timp cât alocați suficientă memorie RAM și spațiu de stocare pentru sistemul de operare din calculatorul virtual. Orice distribuție pe care o instalați va funcționa în VirtualBox ca și cum ar fi o instalare nativă și poate fi ștearsă în orice moment.

Alternative, puteți porni unele distribuții direct de pe un stick USB sau un CD/DVD boot-abil fără a le instala. Această metodă nu necesită Oracle VM VirtualBox sau să faceți modificări la configurația hardware, deși, în majoritatea cazurilor, veți începe de la zero de fiecare dată când porniți. De exemplu, Ubuntu oferă ghid-uri pentru crearea de medii boot-abile atât pentru sistemele macOS cât și pentru cele Windows.

Vreau să folosesc GNU / Linux în mod regulat sau semi-regulat alături de Windows sau macOS:

Unii oameni trebuie să ruleze atât o distribuție GNU / Linux cât și unul dintre cele două mari sisteme de operare în același timp, fie pentru lucrări de dezvoltare, suport pentru aplicații de întreprindere, fie pentru compatibilitatea dispozitivelor externe. Sau poate pur și simplu testați dacă puteți trece de la unul la altul.

Instalarea GNU/ Linux într-o configurație dual-boot alături de Windows sau macOS nu este mult mai complicată decât primele două metode, diferența principală fiind că instalați de fapt sistemul de operare complet pe sistemul hardware și va trebuie să faceți loc hard disk (HDD) sau SSD pentru acesta. Ștergerea unei distribuții care rulează prin VirtualBox și recuperarea unității virtual este un proces mult mai ușor decât eliminarea și curățarea unei partiții de disc cu un sistem de operare complet instalat.

S-ar putea să întâlniți și alte probleme. De exemplu, odată ce instalați sistemul de operare secundar, trebuie să aveți de-a face cu bootloader-ul sau meniul de pornire (de obicei GRUB) la lansare. A face ca toate drivere-le să funcționeze corect se poate dovedi deranjant. Acestea fiind spuse, în timp ce transferul de fișiere între sisteme ar putea să nu fi fost simplu în trecut, Windows adaugă o integrare în File Explorer pentru proiectul să WSL.

Proiectul WSL este încă o altă opțiune pentru utilizatorii Windows, cu atât mai mult acum Microsoft a anunțat suport pe viitor pentru IDE-urile Linux și aplicațiile GUI (grafice).

GNU / Linux este superior tuturor celorlalte sisteme de operare:

Dacă sunteți gata să folosiți o distribuție GNU / Linux și nimic altceva, cea mai ușoară opțiune este să cumpărați un laptop sau desktop dedicat de al unul dintre furnizorii de hardware menționați mai sus. Această alegere este mai simplă decât instalarea unei distribuții într-o configurație dual-boot, deoarece nu trebuie să partiționați hard disk-ul pentru două sisteme de operare.

De asemenea, puteți instala GNU / Linux pe un sistem de operare existent, ștergând platforma anterioară. Dezavantajul potențial este că va trebuie să configurați singur sistemul de operare. Este posibil ca drivere-le să nu funcționeze cum trebuie din prima. Asistența sau ajutorul pentru problemele pe care le întâlniți pot fi îngropate adânc în subiectele forumurilor. În ceea ce privește partea bună, este că probabil veți învăța foarte repede (prin necesitate) mult mai multe despre calculatoare decât folosind orice altă combinație de sisteme de operare și hardware.

Unii oameni preferă sau chiar depind de constanță. Într-adevăr, un beneficiu GNU / Linux menționat mai sus este că puteți obține versiuni stabile sau pe termen lung ale multor distribuții populare și nu vă faceți griji că trebuie să instalați în mod regulat actualizările majore. această caracteristică face ca GNU / Linux să fie deosebit de potrivit pentru entitățile care necesită cea mai mare stabilitate, cum ar fi agențiile guvernamentale și laboratoarele de cercetare. Aceeași calitate face ca GNU / Linux să fie deosebit de potrivit pentru servere.

Alege cu înțelepciune

Acest ghid este doar o scurtă introducere în lumea sistemelor GNU / Linux. Simțiți-vă liber să explorați aceste sisteme pe cont propriu. Sistemele GNU / Linux ocupă un loc important în lumea calculelor și mulți utilizatori ar putea descoperi că li se potrivește mai bine nevoilor lor decât Windows sau macOS.

Acest ghid a fost tradus de pe PCMag.com. Îmi cer scuze pentru greșelile pe care le descoperiți și vă rog să lăsați un comentariu, pentru a le putea corecta.

Lasă un răspuns