Cât memorie SWAP trebuie alocată în Linux

De cele mai multe ori la instalarea unui sistem de operare bazat pe Linux se recomandă să se creeze și o partiție SWAP.

Novici în Linux nu știu cât spațiu să aloce unei astfel de partiți atunci când instalează pentru prima dată un Linux. Cele mai des întrebări întâlnite, sunt:

 • Cât de mare ar trebuie să fie partiția SWAP?
 • SWAP-ul ar trebuie să fie dubul sau jumătate din memoria RAM?
 • Am nevoie de SWAP dacă am memorie RAM multă?

Tot timpul vor exista aceste întrebări și întodeauna o să fie nevoie de astfel de articole.

Pentru o perioadă lungă de timp dimensiunea recomandată a SWAP-ului a fost dublă față de memoria RAM, dar această regulă nu mai este valabilă calculatoarelor moderne. Deoarece există sisteme cu 128 de GB memorie RAM și multe dintre calculatoarele vechi nu au un HDD așa de mare. 🙂

După vechea regulă ar fi nevoie de 64 de GB SWAP pentru memoria RAM de 32 de GB. Astfel se pierde foarte mult din spațiul de pe HDD, spațiu care nu o să fie folosit aproape de loc.

Înainte de a vedea cât de mult SWAP este nevoie, ar trebuie să știm ce este SWAP și de ce este nevoie de o astfel de partiție în sistemele Linux.

Ce este swap-ul? Când se utilizează swap-ul?

Sistemul utilizează memoria cu acces aleatoriu (RAM) când rulează o aplicație. Când rulează câteva aplicații sistemul le gestionează cu memoria RAM disponibilă.

Dar dacă sunt prea multe aplicații care rulează sau dacă aplicațiile au nevoie de mai multă memorie RAM, atunci sistemul intră în dificultate. Dacă o aplicație are nevoie de mai multă memorie, dar întreaga memorie RAM este deja utilizată, aplicația se va bloca.

SWAP-ul acționează ca o pauză pentru sistem atunci când memoria RAM este epuizată. Atunci când memoria RAM este epuizată, sistemul Linux folosește o parte din memoria HDD pe care o alocă aplicației care rulează.

Sună destul de bine. Acest lucru înseamnă că dacă aloci 50 de GB memoriei SWAP, sistemul poate rula sute de aplicații în acelați timp? Acest lucru este greșit!

Viteza contează foarte mult. RAM-ul accesează datele în nanosecunde. SSD-ul accesează datele în microsecunde, în timp se un HDD accesează datele în milisecunde. Asta înseamnă că RAM-ul este mai rapid de 1000 de ori decât SSD-ul și de 100.000 de ori mai rapid decât HDD-ul obișnuit.

Dacă o cerere se bazează prea mult pe SWAP, performanța acesteia se va degrada deoarece nu poate accesa datele cu acceiași viteză ca memoria RAM. În loc de o secundă pentru o sarcină, poate dura câteva minute pentru a termina aceeași sarcină. Acest lucru va face aplicația aproape inutilă și este cunocută sub numele de „trashing”.

De ce este necesar SWAP-ul?

Există mai multe motive pentru care ar trebuie să ai o partiție SWAP.

 • Dacă sistemul are mai puțin de 1 GB de memoria RAM, și majoritatea aplicațiilor vor epuiza RAM-ul.
 • Dacă folosești sistemul pentru aplicații grele, cum ar fi editoarele video – în acest caz memoria RAM poate fi epuizată.
 • Dacă utilizezi opțiune de hibernare ai nevoie de SWAP, deoarece conținutul memorie RAM va fi scris pe HDD.
 • Pentru a evita evenimente ciudate, cum ar fi un program care nu merge și mănâncă memorie RAM.

Ai nevoie de SWAP dacă ai memorie RAM multă?

Este o întrebare foarte bună. Dacă ai 32 de GB sau 64 de GB memorie RAM, este posibil ca sistemul să nu folosească niciodată întreaga memorie RAM și prin urmare nu va folosi nici niciodată partiția SWAP.

Mă gândesc, dacă sistemul are 32 de GB RAM, ar trebuie să aibă un HDD de 100 de GB. Alocarea unui spațiu pentru SWAP nu încurcă. Acest lucru va oferi un strat suplimentar de „stabilitate” dacă un program defect va începe să utilizeze RAM în mod greșit.

Se poate utiliza Linux fără SWAP?

Da, se poate utiliza, mai ales dacă sistemul are o mulțime de memorie RAM. Dar cum am explicat mai sus, este recomandat să ai o partiție SWAP.

Cât de mare ar trebuie să fie partiția SWAP?

Aceasta este cea mai importantă întrebare. Care ar trebui să fie spațiul de SWAP ideal pentru a instala o distribuție Linux?

Și problema aici este că nu există un răspuns clar la ceastă întrebare pentru mărimea SWAP. Există doar recomandări.

Diferiți oameni au o opinie diferită cu privire la mărimea ideală a SWAP-urilor. Chiar și distribuțiile majore nu au aceleași orientări pentru mărimea SWAP-urilor.

Red Hat recomandă o dimensiune SWAP de 20% din RAM pentru sistemele moderne (adică 4GB sau mai mult).

CentOS are o recomandare diferită pentru dimensiunea partiției SWAP. Se sugerează că mărimea swapului va fi:

 • De două ori mărimea RAM-ului dacă memoria RAM este mai mică de 2 GB.
 • Dimensiunea memorie RAM + 2 GB dacă dimensiunea RAM este mai mare de 2 GB, adică 5 GB SWAP pentru 3 GB RAM.

Ubuntu are o perspectivă cu totul diferită asupra mărimii SWAP, deoarece ia în considerare hibernarea. Dacă ai nevoie de hibernare , devine necesar un SWAP de dimensiunea memoriei RAM.

În caz contrar, recomandă:

 • Dacă RAM este mai mică de 1 GB, dimensiunea SWAP ar trebui să fie de cel puțin dimensiunea memorie RAM și cel mult dublu memoriei RAM.
 • Dacă RAM este mai mare de 1 GB, dimensiunea SWAP ar trebuie să fie cel puțin egală cu rădăcina pătrată a dimensiuni RAM și cel mult dublu dimensiuni RAM.
 • Dacă este utilizată hibernarea, dimensiunea SWAP-ului ar trebuie să fie egală cu dimensiunea memorie RAM plus rădăcina pătrată a dimensiuni RAM.

Este destul de confuz. Dar poți consulta tabelul de mai jos care este creat după recomandările oferite de Ubuntu.

Dimensiune RAMDimensiune SWAP (fără hibernare)Dimensiune SWAP (cu hibernare)
256 MB256 MB512 MB
512 MB512 MB1 GB
1 GB1 GB2 GB
2 GB1 GB3 GB
3 GB2 GB5 GB
4 GB2 GB6 GB
6 GB2 GB8 GB
8 GB3 GB11 GB
12 GB3 GB15 GB
16 GB4 GB20 GB
24 GB5 GB29 GB
32 GB6 GB38 GB
64 GB8 GB72 GB
128 GB11 GB139 GB

Câtă dimensiune SWAP folosești?

Răspunsul nu este niciodată simplu. După cu am scris mai sus, pentru o lungă perioadă de timp, SWAP-ul a fost recomandat de două ori mai mare decât RAM-ul. De exemplu Dell a mers cu regula de aur de swap (2 x RAM) pentru laptopul Dell XPS 13 Ubuntu.

Eu, la desktopul meu am 8 GB RAM și nici o partiție SWAP. Tu cum preferi să îți setezi memoria SWAP?

Sursa: itsfoss.com

Lasă un răspuns