Press "Enter" to skip to content

Cartofi copți cu smântână

0

Am început această serie/categorie de rețete pentru a nu mai căuta după ele pe tot internetul și la sfârșitul articolului am pus și sursa pentru că nu sunt rețete făcute/inventate de mine.

Această rețetă se poate face cu cartofi noi sau vechi – nu știu dacă merge și cu cartofi dulci. Dar dacă sunteți curioși cum iasă cu cartofi dulci puteți încerca.

Ingrediente:

  • 7 – 8 cartofi de mărime medie – eu am folosit 6 cartofi,
  • 50 ml de ulei – eu am pus după ochi, dar nu este bine pentru că am pus prea mult,
  • sare, piper – am folosit sare de mare și piper mix (verde, alb, negru și roșu),
  • 500 g de smântână fermentată (min 20% grăsime),
  • 20 g parmezan ras fin – am folosit cașcaval rustic, aproximativ 25, 30 de grame,
  • frunze de pătrunjel sau leurdă.

La această rețetă am folosit cartofi noi, i-am spălat bine după care am folosit o perie abrazivă. I-am mai curățat cu cuțitul de micile impurități și defecte, după care i-am spălat din nou.

Se taie o felie subțire în partea de sus și se așază cartoful între două scândurele (dog, cărpător, fund de lemn, tocător de bucătărie) sau alt sprijin de grosimea de circa 6 – 8 mm. Iar cu ajutorul unui dispozitiv de feliat mere se taie cartofi aflați între cele două scândurele.

Dacă nu aveți un dispozitiv de tăiat, se poate felia cartoful și cu un cuțit până la limita scândurelelor (nu se taie până jos) (cartoful se pune cu partea tăiată în sus).

Se sărează bine – în rețetă scrie că trebuie sare grunjoasă (mai mare), eu am folosit sare mărunt și a fost bine. După ce sau sărat se desfac ușor feliile și se așază într-un vas termorezistent. Se toarnă un pic de ulei pe fiecare cartof.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade C, după care se pun cartofi la cop 30 de minute. Se mai lasă alte 25 de minute la 180 de grade C ca să se pătrundă și în interior.

Între timp se poate prepara topping-ul de smântână. Smântâna se amestecă bine cu parmezanul și se asezonează cu un pic de sare și piper. După ce au trecut și cele 25 de minute, se scot cartofi, se adaugă câte 2 linguri bune de smântână peste fiecare cartof, cu grijă, ca smântâna să intre și în interior. După care se mai lasă la cuptor încă 5 minute la 180 de grade C, se scot afară și se presară frunze tocate de pătrunjel sau leurdă.

Sursa: https://savoriurbane.com/cartofi-copti-cu-smantana-la-cuptor/

    Lasă un răspuns