Când este Linux mai scump decât Windows?

Nu prea îmi convine ce s-a scris în acest articol. Pe scurt Linux-ul nu este mai scump decât Windows-ul plătit niciodată – de ce? – am să explic mai jos tot ce s-a scris în articolul de mai sus menționat.

În naivitatea mea, credeam că versiunile de Linux desktop nu au prins suficient la public datorită fragmentării si a lipsei de standardizare,

Răzvan de la99xp.ro

Sistemele de operare Linux au prin foarte bine chiar și în România, dar din cauză că reclama este mai mare la Windows, nu știm exact câtă lume folosește aceste distribuții Linux. Se zice că 1% din calculatoare au Linux instalat, dar eu nu sunt așa de sigur.

că oricine poate să-și facă propriul sistem de operare, cu o interfața grafică proprie sau una disponibilă la liber (Gnome, KDE, Mate, et cetera, mai știu și altele…) și cu un manager de pachete nou sau unul deja folosit pe distribuțiile mari (apt, dnf, zypper, et cetera și dinastea mai știu)… Adică orice nea Titi își poate face TitiOS Linux.

Răzvan de la99xp.ro

Acest lucru este exagerat la maxim, nici un `nea Titi nu o să își poată face propriul sistem de operare că așa dorește. Și acest lucru îl spun din proprie experiență – am încercat și eu să îl fac pe „`nea Titi” și nu mi-a reușit – trebuie să ai ceva experiență plus documentarea serioasă.

Așa că această declarație este total pe dinafară, nici un `nea Titi nu o să își poată facă propriul sistem de operare.

Doar că problema nu e (doar) fragmentarea. Problema reală e reprezentată de costuri, iar prin costuri mă refer la bani și timp.

Răzvan de la99xp.ro

Și această declarație nu este adevărată, pentru că:

 • bani: Linux este gratis/liber, Windows costă bani.
 • timp: nimeni nu se naște învățat cu Windows-ul – trebuie să îl înveți ca să îl folosești, așa stă treaba și cu Linux.

Ești mini-contabil si ai nevoie să lucrezi în Saga, Revisal, Ciel sau alte aplicații specifice – acestea nu vor merge neam pe un sistem Linux

Răzvan de la99xp.ro

Toată lumea spune că aplicațiile specifice de Windows nu merg pe Linux. Așa că nu îi înțeleg pe cei care vor să folosească aplicații de Windows pe Linux. Este ca și cum ai vrea să mergi cu barca pe șosele – nu se poate și gata.

Doar că în domeniul IT mai sunt câteva „ocolișuri” care se numesc emulatoare și cu acestea o parte din programele de Windows funcționează și pe Linux, dar nu recomand.

Faci treabă de Office si lucrezi cu fișiere Word, Excel Powerpoint. Oricât de șmechere ar fi OpenOffice și LibreOffice, dacă primești fișiere făcute în aplicațiile Microsoft, apar probleme.

Răzvan de la99xp.ro

La început când a apărut LibreOffice au fost multe defecte la afișarea și/sau citirea fișierelor create cu Microsoft Office, în prezent aceste defecte sunt tot mai puține și singura problemă mai mare rămâne folosirea macrou-rile.

Și acum mai există Office 365 Online – deci nu mai există nici un impediment în a folosi Microsoft Office pe Linux. Și așa au dispărut probleme pe partea de Office.

Dacă ești scriitor profesionist de mailuri, vei ajunge la concluzia că versiunile gratuite de clienți de mail nu au toate funcțiile din Outlook.

Răzvan de la99xp.ro

Cine este obișnuit cu un anumit client de e-mail, este perfect normal să i-se pară greu de folosit alt client de e-mail. Dacă folosești Gmail, vei spune că Outlook nu are toate funcțiile oferite de Google și așa mai departe cu restul clienților de e-mail.

De exemplu, Mozilla Thunderbird este un client de e-mail foarte puternic și cu multe funcții, dar nu se aseamănă cu Outlook cum nu se aseamănă nici Linux cu Windows sau vaporul cu mașina.

Totul ține de cum te obișnuiești, dar surpriza este că și Outlook are o versiune online – deci unde este bariera?

Dacă ai nevoie să folosești aplicații specifice sau inginerești, gen AutoCAD, vei ajunge la concluzia că variantele open-source sunt mult mai slabe din punct de vedere al funcțiilor.

Răzvan de la99xp.ro

Am scris mai sus la faza cu contabilitatea și dacă ești obișnuit cu un program de Windows atunci nu trece la Linux. În comparație cu contabilitatea, la acest capitol chiar sunt programe gratuite/libere cu care îți poți face treaba.

Nu pot spune care programe sunt mai bune pentru că nu lucrez în domeniu, dar poți testa chiar tu dacă lucrezi în domeniu.

Nici dacă ești gamer înrăit nu vei fi mulțumit. Da, s-au făcut drivere din ce în ce mai bune pentru Linux în ultima perioadă, Valve fac și ei treabă super bună, dar nu e ca și cum toate jocurile de Windows sund disponibile pe Linux.

Răzvan de la99xp.ro

Toată lumea știe că dacă ești gamer nu ai ce căuta pe Linux, deci nu văd de ce ai trece la Linux dacă din acest domeniu îți câștigi bani. Este adevărat că Valve face treabă pe partea asta dar sunt la început mai este mult până jocurile mari vor avea versiune și pentru Linux.

La nivel de amator sunt jocuri interesante și pe Linux sau poți folosi emulatoarele pentru a rula câteva jocuri de Windows.

Indiferent cât de intuitive și prietenoase ar fi distribuțiile moderne de Linux, oamenii care deja au învățat Windows și nu sunt foarte tehnici vor fi foarte reticenți la schimbare. Și după ce, să zicem, îi convingi pe toți că Linux e un unicorn frumos iar Windows e un ponei asuprit, trebuie să investești bani în traininguri cu oamenii.

Răzvan de la99xp.ro

Poți fi foarte bun la Windows, atunci când începi să lucrezi cu un program nou trebuie să investești timp pentru a te documenta, așa stă treaba și pe Linux.

Pun problema astfel: ai terminat facultatea/liceul și te angajezi la o firmă unde trebuie să lucrezi mult timp cu Microsoft Excel – ca să ști să lucrezi cu acest program trebuie să investești timp în documentare.

Dacă firma lucrează cu LibreOffice Calc la fel de mult timp trebuie să investești pentru a te documenta. Nimic nu este diferit din punct de vedere al timpului și al documentării.

Dacă găsești un software cu aceleași funcții ca și AutoCAD, trebuie să angajezi pe cineva care știe și proiectare și aplicația gratuită.

Răzvan de la99xp.ro

Persoana care știe să lucreze cu AutoCAD o să știe să lucreze și cu programele asemănătoare de pe Linux, cu siguranță o să învețe repede. Oricine știe să lucreze cu un program se învață repede să lucreze și cu alternativele.

Mă pot da exemplu – din `97 până în 2008 am folosit numai Windows și în 2008 am instalat pentru prima dată Kiwi Linux fără nici o problemă. Pentru orice program îți trebuie documentare, indiferent că este Windows sau Linux.

Pentru orice problemă vei fi nevoit să apelezi la suportul IT, iar suportul IT de Linux desktop este mai scump decât cel de Windows, pentru că e elitist.

Răzvan de la99xp.ro

Dacă nu te pricepi vei avea nevoie ajutor indiferent că ai Windows, macOS sau Linux. Prețurile sunt la fel indiferent de sistemul de operare și totul costă în funcție de problema apărută pentru că toate se rezolvă aproape la fel. Au trecut acele vremuri când suportul pentru Linux era mai scump față de Windows.

La acest capitol pot spune sigur că Windows-ul este mai scump decât Linux.

 • Windows:
  • cumperi licență,
  • plătești pentru instalarea lui,
  • plătești pentru pachetul office,
  • plătești pentru antivirus,
  • plătești pentru joc,
  • plătești pentru nu știu ce program,
  • plătești manopera.
 • Linux:
  • licența este liberă/gratis,
  • plătești pentru instalarea lui,
  • pachetul office este liber/gratuit,
  • antivirusul este liber/gratuit,
  • plătești pentru joc dacă cumva nu este gratuit,
  • foarte puține programe sunt cu bani,
  • plătești manopera.

Mai departe faceți voi calculele și veți vedea care este mai scump.

Oricât de hackeri s-ar crede instalatorii de Windows-uri, pe mulți dintre ei terminalul îi face să transpire și să-și blesteme zilele. Orice incident care ține activitatea în loc va fi nevoie să fie documentat pe forumuri și apoi reparat, prin trial and error.

Răzvan de la99xp.ro

În prezent sunt foarte multe distribuții Linux care se instalează la fel de ușor ca Windows-ul, singurul punct care este greu este la partiționarea HDD/SSD-lui – o parte a instalări care este la fel de grea indiferent că este Windows sau Linux.

Nu ai nevoie de terminal pentru a instala un Linux. Pentru cei care nu știu și Windows-ul are terminal doar că are alt nume: Comand Prompt (CMD) și PowerShell. Și în Windows anumite lucruri se fac din linia de comandă pentru că este mult mai rapid decât din interfața grafică.

Pentru orice incident cu care nu te-ai mai întâlnit ești nevoit să te documentezi indiferent de ce sistem de operare folosești. O dată ce ai învățat acel lucru, nu mai ai nevoie să te documentezi.

Personal am învățat să lucrez cu Windows-ul de fiecare dată când apărea o versiune nouă pentru că nu erau la fel cu excepția Windows 95 și Windows 98. Când am trecut la Linux și o dată ce l-am învățat nici în prezent nu a trebuit să mai învăț ceva pentru că nu s-a schimbat așa de mult.

Timp de un an am folosit Kiwi Linux (`98 – `99), din 1999 până în 2011 nu am mai folosit Linux, dar când am trecut la Linux mi-a fost ușor să îl instalez și să îl folosesc pentru că s-a schimb foarte puțin, pe când la Windows tot timpul au fost diferențe între XP, 7, 8 sau 10.

Practic un sistem de operare Linux costă mult mai puțin decât Windows din orice punct de vedere. Și nu este corect să spui că Linux este mai scump decât Windows doar pentru că ști să folosești Windows-ul, și acest sistem de operare a trebuit cândva învățat – nu te-ai născut gata învăța.

PS, pentru deștepți:

Răzvan de la99xp.ro

Nu mă pot abține, dar deștepți nu fac astfel de comparați proaste.

PS: un lucru nu am scris și nici în articol-ul scris de Răzvan nu s-a scris nimic. Windows-ul are mult mai multe defecte decât Linux, Windows este mai instabil și se găsesc mai mulți viruși pe Windows decât pe Linux.

Lasă un răspuns