Cablul USB care șterge sistemul Linux, dacă laptopul este furat

Un inginer software a conceput ceva ce are numele „usb kill cable” care funcționează ca un comutator pentru blocarea sau ștergerea unui sistem Linux atunci când laptopul este furat de pe masă sau din brațele tale în spații publice precum parcuri, mall-uri și cafenele de internet.

imagine: Michael Altfield

Cablul, numit BusKill, a fost proiectat de Michael Altfield, un inginer software și sysadmin Linux din Orlando, Florida.

Ideea este să conectați un capăt al cablului BusKill la laptop și celălalt capăt la curea. Când cineva vrea să ia laptopul de pe masă sau din brațe, cablul USB se deconectează de la laptop și declanșează un script udev care execută o serie de operații prestabilite.

Aceste operații prestabilite pot fi ceva simplu precum activarea screensaver-ului sau închiderea dispozitivului (forțându-l pe hoț să ocolească mecanismul de autentificare al laptopului înainte de a accesa orice date), dar scriptul poate fi configurat și pentru a șterge dispozitivul sau pentru a șterge anumite directoare (pentru a preveni hoții de la preluarea oricăror date sensibile sau accesarea unor backend-uri de afaceri sigure).

Noi facem tot ce putem pentru crește OpSec-ul nostru atunci când folosim laptopul în public, cum ar fi utilizarea unui furnizor bun de VPN, 2FA, baze de date cu completare automată a parolei pentru a preveni urmărirea peste umăr.

Dar chiar și atunci, există întotdeauna riscul ca cineva să-ți fure laptopul doar după ce te-ai autentificat!

Michael Altfield

Michael Altfield nu vinde, deocamdată, cabluri BusKill gata făcute. Pe site-ul său, expertul IT a publicat instrucțiuni despre cum fiecare își poate construi propriile cabluri BusKill. Componentele de bază includ o unitate de memorie USB, o carabină de chei pentru a atașa cablul BusKill la curea, un adaptor USB magnetic separat și un cablu USB real.

Prețul pentru toate componentelor variază în funcție necesară pentru dispozitivul dumneavoastră și de rezistența componentelor.

Michael Altfield a postat două script-uri udev pe site-ul său. Unul blochează dispozitivul activând screensaver-ul, iar celălalt script închide laptopul. Va trebui să construiți un script de la zero sau să puneți pe cineva care să pricepe, dacă doriți un script care să șteargă anumite date sau directoare, sau de ce nu tot sistemul, deoarece acestea depind de locația și tipul datelor care doriți să fie șterse.

Lasă un răspuns