Bluesky, rețea de socializare descentralizată de la Twitter

Bluesky, este rețeaua de socializare descentralizată al Twitter, a anunțat prima actualizare majoră din 2019.

Twitter

Echipa Bluesky a lansat o actualizare a ecosistemului descentralizat și a declarat că speră să găsească o echipă în lunile următoare. Actualizarea a fost anunțată de CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, care a discutat despre Bluesky la începutul acestei luni, când l-a numit „standard pentru stratul de conversație publică pe internet”.

Raportul prezintă o varietate de sisteme descentralizate cunoscute. Include ActivityPub, cunoscut pentru alimentarea rețelei de socializare Mastodon; standardul de mesagerie XMPP, care este folosit de WhatsApp; și Solid, un proiect descentralizat condus de creatorul World Wide Web, Sir Time Berners-Lee. Raportul prezintă modul în care aceste sisteme gestionează elemente cheie ale rețelelor de socializare, cum ar fi descoperirea, moderarea și confidențialitatea, precum și modul în care serviciile bazate pe acestea pot crește, interacționa și câștiga bani.

Acest lucru nu ne spune cum ar putea opera Bluesky în sine. Dorsey a spus că Bluesky „îi trebuie timp să crească”. Dacă are ca rezultat un protocol, acel sistem ar putea fi creat de la zero sau s-ar putea baza pe un standard existent precum ActivityPub – o posibilitate pe care Dorsey a menționat-o în 2019 la dezvăluirea inițiativei.

Încercăm să ne facem partea prin finanțarea unei inițiative în jurul unui standard deschis descentralizat pentru social media. Scopul nostru este de a fi un client de acest standard pentru stratul de conversație publică al internetului

a scris pe Twitter, Jack Dorsey

Cu toate acestea, raportul oferă o imagine a celor care lucrează la Bluesky. A fost scris de Jay Graber, creatorul platformei de organizare a evenimentelor Happening. Alți colaboratori incluși sunt dezvoltatorul Mastodon, Eugen Rochko; co-creatorul navigatorului peer-to-peer Beaker Browser, Paul Frrazee; co-editorul standardului ActivityPub, Christopher Lemmer Webber și conducătorul proiectului InterPlanetary File System, Molly Mackinlay.

De asemenea, sugerează faptul că descentralizarea de mule ori nu este profitabilă. Raportul se concentrează pe opțiunile de monetizare, cum ar fi taxele de membru și micro-tranzacțiile de cripto-monede, dar menționează, de asemenea, că „multe proiecte descentralizate rulează pe voluntariat și donații” – ceva care nu este ideal pentru o platformă care susține rețelele comercial precum Twitter. Platforme care funcționează pe sisteme precum Basic Attention Token al navigatorului Brave, un sistem bazat pe cripto-monede pentru partajarea veniturilor publicitare.

Având în vedere diferența lungă dintre anunțul lui Bluesky și acest pas timpuriu, este posibil să nu vedem planurile Twitter pentru un standard universal în curând, darămite să vedem Twitter adoptând acel standard. Așa cum unii dezvoltatori ai rețelelor descentralizate au menționat în 2019, Twitter ar putea, de asemenea, să contribuie cu resurse la proiectele existente – fără a încerca să conducă un standard unificat. Cu toate acestea, noua lucrare semnalează că Bluesky încearcă să construiască pe ceea ce oamenii din domeniu au descoperit deja… chiar dacă nu știm unde ar putea merge de acolo.

Lasă un răspuns