Press "Enter" to skip to content

Am aruncat artificii și o doamnă jandarm a spus că nu am voie deloc

0

Înainte cu câteva zile de Revelion 2019-2020 mi-am cumpărat câteva artificii sub formă de bilă din magazinul Auchan din Iulius Mall Cluj-Napoca – din păcate nu am nici o poză cu ele și nici bonul nu îl mai am – pentru a le folosi în noaptea de 31 decembrie spre 01 ianuarie.

Toate bune și frumoase până în noaptea de revelion, când împreună cu familia ne pornim încet spre Primăria Turda pentru a vedea jocul de artificii și o parte din concertul susținut de primărie.

Între timp arunc două artificii mici, la intervale te timp diferite în zone sigure – fără oameni, copii, mașini etc. După un timp petrecut cu povești, uitat la concert mai iau un bucată de artificii sub formă de bilă și o arunc tot într-o zonă sigură dar mai aproape de mine. Unde era și o femeie Jandarm de la Turda sau Cluj-Napoca.

Când a văzut ce am făcut ma chemat la ea și mă dacă am văzut-o și dacă am autorizație pentru artificii, îi răspund politicos la întrebări și îi spun că eu știu că nu au voie cu petarde și altele de genul și că nu știam că nu am voie cu nimic. Nu am vorbit urât de loc și doamnă îmi explica așa mai nervoasă că nu am voie cu nimic și că nu sunt absolvit de amendă pentru că nu știu legea.

S-a terminat și povestea, am scăpat de amendă și mi-am văzut treaba mea mai departe fără a mai aprinde artificii, m-am bucurat de cea a oferit Primăria și alți oameni din zonă.

Astăzi am avut timp să mă uit peste legea/legile care se referă la explozibilii și artificii – legea este astfel:

Potrivit Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cea care stabilește cadrul legal al utilizării articolelor pirotehnice, o parte dintre acestea pot fi folosite doar de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.

Totodată, documentul stabilește și categoriile de articole pirotehnice ce pot fi folosite de către cei cu vârsta de cel puțin 16 ani. Astfel, conform actului normativ, aceste persoane pot deține și utiliza materiale pirotehnice de divertisment ce prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot neglijabil.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice pot fi folosite exclusiv de către pirotehnicieni. Potrivit Hotărârii nr. 95/2011, din categoria articolelor pirotehnice ce pot fi utilizate „în exterior, în spații restrânse și (…) exclusiv de către pirotehnicieni” fac parte și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Unele dintre aceste articole pirotehnice, mai exact, cele care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, pot fi folosite în spații restrânse sau chiar și în interiorul locuințelor. Concret, în această categorie se încadrează focuri bengale, chibrituri bengale, bețișoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, șerpi, scântei, pocnitori cu confeti și bobițe explozive.

Suplimentar, persoanele suficient de mari pentru a utiliza articolele pirotehnice o pot face “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului”. De asemenea, aceste materiale nu se pot utiliza:

– între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

– la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri şi la mai puțin de 100 m fată de cele cu peste patru niveluri;

– la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

– la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale şi în șpații deschise cu aglomerări de persoane;

la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Sursa: www.avocatnet.ro

Deci ceea ce am folosit eu este legal și aveam tot dreptul să le folosesc fără și să fiu pasibili de vreo amendă. Data viitoare o să fiu mai pregătit când vine vorba de artificii ca să nu mai viu vulnerabil în fața jandarmilor care își fac treaba, dar o parte din ei nu știu legea cum trebuie.

Dacă citește un jandarm din Turda acest articol să îi transmită la colega lui mesajul „să mai citească o dată legea explozibililor”

    Lasă un răspuns