Press "Enter" to skip to content

Actualizare de la Fedora 36 la Fedora 37: Un ghid complet

0

Fedora aduce două versiuni stabile majore în fiecare an. Puteți trece cu ușurință la cea mai recentă ediție pentru calculator sau server folosind o versiune mai veche.

Beneficiați de cele mai noi programe, inclusiv de noile corecții de securitate și de tehologie îmbunătățită care vine cu o nouă ediție, fără a recurge la reinstalarea și reconfigurarea sistemului.

Există două moduri de a face actualizarea la o nouă versiune, grafic sau folosind linia de comandă, și vă voi arăta ambele moduri.

Acest articol a fost scris pentru actualizarea de la Fedora 36 la Fedora 37, dar pașii de actualizare rămân aceiași pentru orice versiune.

Faceți o copie de rezervă la sistem

Mai presus de toate, siguranța pe primul loc! Înainte de a încerca o actualizare majoră a oricărui sistem, ar trebui să vă asigurați că nu veți pierde date în cazul în care actualizarea va merge prost.

Așadar, înainte de a face orice altceva, faceți o copie de rezervă completă a sistemului. Desigur, puteți folosi oricând o comandă precum cea prezentată mai jos, care va arhiva toate directoarele mai importante și conținutul lor într-o arhivă tar.gz.

sudo tar czf /fedora36-backup.tar.gz \
   --exclude=/fedora36-backup.tar.gz \
   --exclude=/dev \
   --exclude=/mnt \
   --exclude=/proc \
   --exclude=/sys \
   --exclude=/tmp \
   --exclude=/media \
   --exclude=/lost+found \
   /

Adăugați mai mulți parametri la –exclude= dacă este necesar. Comanda creează o copie de rezervă a tuturor fișierelor din fedora36-backup.tar.gz aflate sub partiția rădăcină (/), care trebui transferată pe un alt calculator sau unitate, de exemplu, utilizând comanda SCP.

Actualizarea de la Fedora 36 la Fedora 37 folosind GUI

Actualizările sunt disponibile imediat de la versiunea anterioară, ori de câte ori este lansată o versiune nouă de Fedora. Această metodă implică actualizarea cu ajutorul Centrului de programe (Software Center).

Deschideți aplicația Software, apăsați butonul „Refresh” și accesați panoul „Updates”. Veți vedea o notificare pe care scrie „Fedora Linux 37 Aviable”. Faceți clic pe butonul „Download” pentru a descărca pachetele necesare.

Upgrading Fedora 36 to Fedora 37

Când apăsați butonul „Download”, toate fișierele necesare pentru actualizare vor fi descărcate automat. Cu toate acestea, descărcarea va dura ceva timp, în funcție de viteza internetului vostru.

Upgrading Fedora 36 to Fedora 37

Când descărcarea este completă, faceți clic pe butonul „Restart & Upgrade” pentru a începe procesul de actualizare la Fedora 37.

Upgrading Fedora 36 to Fedora 37

Va apărea o fereastră pop-up care vă va solicita să introduceți parola pentru contul de utilizator. Introduceți parola și confirmați cu butonul „Authenticate”.

Upgrading Fedorra 36 to Fedora 37

Va apărea o nouă fereastră pop-up și vi se va cere să reporniți sistemul. Faceți clic pe butonul „Restart & Install”.

Upgrading Fedora 36 to Fedora 37

Sistemul va reporni acum pentru a aplica actualizările de sistem descărcate. Procesul va dura ceva timp, așa că va trebui să aveți răbdare și să așteptați finalizarea acestuia.

Odată finalizat procesul de actualizare, sistemul va porni în noua versiune.

Actualizarea de la Fedora 36 la Fedora 37 folosind linia de comandă

1. Actualizarea programelor

Este esențial să vă asigurați că aveți cele mai recente pachete pentru toate programele instalate. Introduceți următoarea comandă într-un terminal:

sudo dnf upgrade --refresh

2. Instalați pluginul DNF

dnf-plugin-system-upgrade este un plugin pentru managerul de pachete DNF și este utilizat pentru a vă actualiza sistemul la versiunea actuală de Fedora.

Deschideți un terminal și tastați următoarea comandă pentru a instala plugin-ul:

sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

3. Descărcați pachetele actualizate

Acum, începeți să descărcați actualizarea pentru Fedora 37 și începeți procesul actualizării utilizând comanda:

sudo dnf system-upgrade download --releasever=37

Modificați numărul la –releasever= dacă doriți să faceți actualizarea la o versiune diferită. Majoritatea oamenilor vor dori să treacă la cea mai recentă versiune stabilă.

Trebui să aprobați manual modificările propuse în următorii trei pași, tastând „y” și apoi confirmând prin apăsarea tastei „Enter”.

După ce ați descărcat toate pachetele necesare pentru a actualiza sistemul de la Fedora 36 la Fedora 37, veți vedea ecranul de mai jos.

Upgrading Fedora 36 to Fedora 37

Trebuie remarcat faptul că actualul sistem Fedora 36 nu a fost încă actualizat. Prin urmare, actualizarea efectivă și migrarea la Fedora 37 vor începe în etapa următoare.

4. Începeți procesul de actualizare la Fedora 37

După ce ați terminat de descărcat noua versiune, rulați următoarea comandă pentru a reporni sistemul și a intra în procesul de actualizare:

sudo dnf system-upgrade reboot

După ce sistemul se repornește, va începe automat actualizarea. Actualizarea sistemului va dura ceva timp, așa că acum vă puteți relaxa.

După ce se termină, sistemul se va reporni și veți putea să vă conectați la Fedora 37.

Fedora Quick Settings

Acest ghid arată cum să faceți actualizarea de la Fedora 36 la Fedora 37 folosind atât interfața grafică, cât și linia de comandă. Acum vă puteți bucura de cele mai recente pachete și de suportul hardware oferit de cea mai recentă versiune Fedora.

Pentru ajutor suplimentar sau informații utile, vă recomand să consultați documentația oficială de actualizare a Fedora.

  Lasă un răspuns