Press "Enter" to skip to content

A fost lansat Ubuntu 21.10 cu GNOME 40

0

Ubuntu 21.10 a fost lansat pe data de 14 octombrie 2021. Ubuntu 21.10 vine cu un nou aspect pentru comutarea spațiului de lucru, spații de lucru orizontale, un aspect implicit mai luminos, aplicații aduse la zi și un nou nucleu Linux.

Numele de cod al Ubuntu 21.10 este „Impish Indri”. Cuvântul „impish” înseamnă „… face lucruri ușor obraznice pentru distracție”, în timp ce „indri” este un lemur originar din Madagascar care își petrece majoritatea timpului pe sol și în copaci.

Este o versiune cu suport pe termen scurt, Ubuntu 21.10 are suport timp de 9 luni cu remedieri majore pentru defecte, patch-uri de securitate critice și noi versiuni majore de aplicații. Suportul se încheie pe data de 22 iulie 2022, iar versiunea de „actualizare” recomandată va fi către Ubuntu 22.04 LTS.

Ce aduce nou Ubuntu 21.10

Ubuntu 21.10 folosește GNOME 40 ca mediu de lucru implicit și nu cea mai recentă versiune GNOME 41. Acesta introduce un nou comutator orizontal pentru spațiile de lucru și un lansator de aplicații nou. Conectarea la o sesiune nouă în GNOME 40 vă duce la ecranul „activități” și nu la desktop, dezvoltatorii Ubuntu au eliminat acest lucru.

Au fost incluse noi gesturi multitouch care facilitează intrarea/ieșirea din comutatorul spațiului de lucru și sunt disponibile în mod împlicit doar în sesiunea Wayland.

Noul comutator de spațiu de lucru
Noul comutator de spațiu de lucru

Utilizatorii distribuției Ubuntu vor fi încântați să vadă că Ubuntu 21.10 include încă panoul din partea stângă. Dezvoltatorii Ubuntu au adus mai multe contribuții la GNOME Shell pentru a se asigura că Ubuntu Doc funcționează bine cu GNOME 40.

Panoul din partea stângă din Ubuntu 21.10 are acum o pictogramă persistentă a coșului de gunoi. Comenzile rapide ale unității USB apar acum în panou, mai degrabă decât pe desktop. Panoul arată, de asemenea, un separator între aplicațiile fixate și aplicațiile în execuție (dar nu fixate).

Exchipa de design bazată pe comunitate a făcut din Yaru Light tema implicită în sistem, invocând probleme de efort în menținerea versiunilor actuale „mixte”. Cei care preferă un aspect întunecat îl pot selecta din panoul „Aspect/Appearance” din aplicația „Setări/Settings”.

Ubuntu 21.10 are doar două opțiuni tematice
Ubuntu 21.10 are doar două opțiuni tematice

Aceasta nu este singura versiune de modificare a temei Yaru din această versiune, dar restul sunt destul de subtile, mai ales dacă nu ați folosit Ubuntu până acum. Există câteva pictograme actualizate și unele restilizate ușor pentru a aduce tema în linie cu Adwaita.

Comprimarea Zstd este activată – cu câțiva ani mai târziu decât era planificată – pentru arhiva principală. Acest lucru face ca instalarea Ubuntu 21.10 să fie mai rapidă decât instalarea versiuni 21.04. Wayland poate fi acum utilizat pe sisteme cu drivere grafice proprietare Nnvidia.

Cea mai recentă versiune a Pipewire este inclusă pentru a face aplicațile de partajare a ecranului mai utile cu Wayland. Cu toate acestea, Pipewire nu este încă utlizat ca sistem audio implicit, Ubuntu 21.10 vine implicit cu PulseAudio 15 pentru partea audio.

Programele actualizate includ LibreOffice 7.2, Thunderbird 91 și cea mai recentă versiune a Firefox. De remarcat, aplicația Firefox Snap este acum implicită pentru noile instalări. Versiunea obișnuită a Firefox este disponibilă în continuare în depozit și va fi actualizată pe durata ciclului 21.10.

Deși GNOME 41 nu este prezent, există câteva aplicații GNOME 41, inclusiv aplicația Calendar (care a primit suport pentru importurile de evenimente .ics și poate fi setată ca aplicație implicită de calendar), aplicația Caractere (Characters), GNOME Disk Utility, Eye of GNOME (Image Viewer) și GNOME System Monitor.

Aplicații GNOME 41 în Ubuntu 21.10
Aplicații GNOME 41 în Ubuntu 21.10

Aceste și ale modificări în Ubuntu 21.10:

  • GNOME 40 în mod implicit
  • Yaru Light ca temă în mod implicit
  • Firefox Snap în mod implicit
  • Compresie Zstd pentru pachete
  • Wayland activat pentru utilizatori driver-ului Nvidia
  • Gesturi multitouch
  • Nucleul Linux 5.13
  • Tema și pictogramele actualizate

Un nou modul de instalare este dezvoltat alături de Ubuntu 21.10, construit folosind Flutter SDK de la Google. Noul program de instalare are un design mai curat decât cel actual, Ubiquity. Pornind de la Ubuntu, dezvoltatorii pot include câțiva pași suplimentari în procesul de instalare, cum ar fi alegerea temei.

Descărcare

Puteți descărca imaginea .iso sau un fișier torrent.

    Lasă un răspuns