Press "Enter" to skip to content

6 utilizări practice și reale ale Linux

0

Dacă utilizați Linux pe calculator, s-ar putea să vă întrebați dacă sistemul de operare cu care vă încurcații are vreo utilizare practică.

Din fericire, astăzi Linux se folosește în multe domenii și mai jos vă prezint 6 categorii unde se folosește acest sistem de operare.

1. Servere Web

Cea mai mare utilizare a Linux este pe servere, în special pe servere web. Există mai multe motive penru care domină piața serverelor web.

Un motiv este că Linux este foarte ieftine de instalat. În perioada „dot-com” a anilor `90, multe startup-uri au descoperit Linux din acest motiv. Sistemele Unix erau deja populare pentru servere, dar erau foarte scumpe și rulau pe hardware specializate.

Puteți descărca cu ușurință Linux gratuit și rula pe procesoare x86, folosind serverul HTTP Apache gratuit. Acest lucru însemnă că startup-urile puteau cumpăra flote de PC-uri ieftine și le putea folosi ca servere.

Windows vs Linux on Web Server

În prezent, majoritatea centrelor de date și a furnizorilor de cloud rulează servere speciale montate pe rack, suținute de contracte de la companii precum Canonical sau Red Hat.

Centrele de date încă consideră Linux mai atractiv decât Windows, deoarece costurile de licențiere ale programelor open source, chiar și cu un contract, sunt mult mai mici decât sistemele de operare proprietare precum Windows.

Apache se confruntă cu concurența din partea Nginx, dar flotele de servere bazate pe Linux depășesc în continuare serverele Windows cu o marjă confortabilă.

2. Supercalculatoare

O altă utilizare practică a Linux este în supercalculatoare. Linux este atât de popular pe supercalculatoare încât, conform Top500, 100% din instalările actuale de supercalculatoare rulează o versiune de Linux.

Motivele pentru adoptarea sa în supercomputing sunt probabil similare cu cele pentru adoptarea centrelor de servere.

Era ieftin și putea rula pe hardware x86 standard. Oamenii de știință erau deja familiarizați cu Unix. Cercetătorii ar putea construi grupuri de calculatoare ieftine pentru a rula calcule complexe fără a fi nevoie să-și rescrie codul.

Din nou, ca și în cazul serverelor web, supercalculatoarele s-au extins pe măsură ce Linux a fost portat la alte arhitecturi precum POWER de la IBM.

Acest lucru a permis lui Linux să înlocuiască sistemele Unix proprietare în aceste aplicații de cercetare, așa cum a făcut-o în centrele de date comerciale.

Printre altele, supercalculatoare precum IBM Summit au jucat un rol în dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 și ajută la depistarea variantelor.

3. Calculatoare single-board

În timp ce Linux alimentează supercalculatoare, este perfect și pentru mașini mai simple. Cel mai cunoscut calculator cu o singură placă alimentat de Linux este Raspberry Pi.

Raspberry Pi

Raspberry Pi a devenit popular pentru educația informatică a copiilor, deoarece este suficient de ieftin pentru ca copii să-l dețină și să experimenteze.

Părinții nu trebuie să-și facă griji că un copil încurcă calculatorul familiei. Motivul pentru care a fost ales Linux a fost din cauza naturii sale open source și că un port ARM exista deja.

De asemenea, este popular pentru proiectele mici de calcul încorporat și există atât de multe utilizări pentru Raspberry Pi la câte vă puteți gândi.

4. Reutilizarea calculatoarelor vechi

Prima versiune de Unix de la Bell Labs rula pe un PDP-7 digital, care chiar și atunci era considerat vechi. Tradiția de reutilizare a calculatoarelor vechi continuă, deoarece Unix-ul tradițional a făcut loc distribuțiilor Linux.

Distribuțiile sunt excelente pentru utilizarea calculatoarelor mai vechi atunci când suportul oficial de la Apple sau Microsoft expiră și nu vă puteți permite să faceți upgrade sau versiunile mai noi ale sistemului de operare nu au suport pentru calculatorul vostru.

Distribuțiile minimaliste funcționează bine în acest scop. Google lansează Chrome OS Flex, o versiune specială a sistemului de operare Chrome pentru PC-uri și Mac-uri convenționale care să fie folosit în locul sistemelor lor de operare originale.

Dacă aveți un calculator vechi, nu-l aruncați. Încercați să puneți o distribuție pe el. Poate doriți să îl păstrați ca un calculator secundar sau să îl oferiți cuiva care are nevoie de un calculator.

5. Jocuri clasice

Dacă vă plac jocurile clasice, ați putea fi surprins să aflați că Linux și programele cu sursă deschisă alimentează renașterea jocurilor mai vechi.

Emulatoarele open source precum MAME, Nestopia și Stella vă permit să jucați jocuri clasice și arcade pe platforme, inclusiv Linux.

Nu numai că voluntarii open source au recunocut valoarea jocurilor clasice, dar companiile au folosit Linux și emulatori open source ca parte a ofertelor lor comerciale.

Dacă aveți NES Classic, aveți de fapt o mașină Linux, conform OMG! Ubuntu!. Dacă aveți un Raspberry Pi și o gândire DIY, îl puteți transforma în propria voastră consolă de jocuri clasice.

6. Backup și recuperare

Calculatorul vostru funcționează excelent, cu excepția cazului în care ceva nu merge bine. Și dacă întâmpinați probleme, Linux este acolo pentru a vă salva.

Deși puteți utiliza mediul de instalare a sistemului de operare pentru a încerca să vă remediați sistemul, există distribuții precum SystemRescue care pot rezolva multe probleme obișnuite, de la un tabel de partiții deteriorat la o parolă de administrator uitată.

Dacă hard disk-ul sau SSD-ul se defectează, puteți, de asemenea, să copiați orice fișiere importante pe o unitate externă. Nu trebuie să fiți utilizator Linux pentru a utiliza aceste instrumente.

Puteți chiar să resetați parolele Windows folosind SystemRescue. Aceasta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să vă gândiți să aveți o distribuție bootabilă pe un stick USB de rezervă, deoarece nu știți când ați putea avea nevoie de ea.

Există o mulțime de utilizări practice pentru Linux în prezent

Linux nu este doar o jucărie a hackeri-lor, ci are o mulțime de utilizări în lumea reală pentru muncă și joacă. De la rularea de servere web la scrierea de numere la jocuri retro, dacă vă puteți gândi, cineva a folosit Linux pentru a face acest lucru.

    Lasă un răspuns