Press "Enter" to skip to content

6 motive pentru care Flatpak și Snap sunt foarte bune pentru Linux

0

Obținerea de programe pe Linux a fost mult timp simplă și complicată. Multe programe sunt la doar un clic de mouse sau o comandă de terminal.

Dar dacă aplicațiile disponibile pentru versiunea de Linux aleasă sunt învechite, atunci obținerea celor mai recente actualizări este o adevărată durere de cap.

Atât cu Flatpak, cât și cu Snap, acest lucru s-a schimbat. Introducerea mai multor formate de pachete într-un peisaj aglomerat sună complicat, dar au făcut viață de zi cu zi pe Linux mult mai ușor de gestionat.

Obțineți imediat aplicații și actualizări noi

Flathub App Store

Modul tradițional de a distribui programe presupune punerea la dispoziție a cât mai multe aplicații și instrumente pentru utilizatori într-un depozit de programe gigant.

Când apare o nouă versiune a distribuției voastre, primiți cea mai recentă versiune a aplicației disponibilă la momentul respectiv.

Când a apărut o nouă aplicație sau o actualizare a aplicației, fie ați așteptat aproximativ șase luni pentru a obține actualizarea împreună cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare, ați creat singur programul din sursă, ați adăugat depozite de programe terțe cu riscul de a defecta sistemul de operare sau ați înlocuit distribuția cu o versiune cu lansare continuă care are mai multe șanse să se defecteze.

Atât cu formatul Flatpak, cât și cu formatul Snap, puteți descărca aplicații și actualizări noi de îndată ce sunt disponibile, la fel ca pe alte sisteme de operare.

Dezvoltatorii pot face aplicațiile mai ușor pentru Linux

Snap Store Publish App

Modelul tradițional înseamnă că multe distribuții Linux au propriile depozite de programe și folosesc multe formate diferite de aplicații.

Dezvoltarea de programe pentru Linux și crearea programului a fost doar începutul.

Apoi a trebuit să decideți ce formate de ambalare să folosiți, în ce depozite de programe să adăugați programul și cum să navigați în procesul complicat.

Sau pur și simplu să puneți la dizpoziție codul sursă și să sperați să vine altcineva să vă distribuie programul.

Acum mai trebuie să alegeți doar între Flatpak și Snap, dar atât Flathub, cât și Snap Store oferă instrucțiuni clare pentru încârcarea și partajarea aplicației voastre în comparație cu modelul tradițional de depozit.

Același lucru este valabil și pentru AppCenter, un magazin de aplicații alternativ centrat în jurul Flatpak.

Dezvoltatotrii publică pentru toate distribuțiile într-un singur loc

Flatpak Distros

Nu numai că este mai ușor să introduceți o aplicație într-unul dintre noile magazine de aplicații, dar este mai ușor să obțineți o aplicație pentru majoritatea utilizatorilor Linux.

Flatpak și Snap vin cu două magazine de aplicații separate, care este posibil să nu sune ca o soluție la problemă.

Dar fiecare magazin de aplicații este disponibil pentru marea majoritate a distribuțiilor. Atât timp cât un dezvoltator alege să-și furnizeze aplicația fie ca Flatpak, fie ca Snap, își pun în mod eficient programul disponibil pentru toate distribuțiile Linux într-un singur loc.

Asta înseamnă că, în loc ca un dezvoltator să ofere un DEB cu suport oficial doar pentru Ubuntu sau RPM pentru Fedora, ei pot oferi un Flatpak sau un Snap care va rula în mare parte la fel pe majoritatea versiunilor de Linux.

pentru LinSecuritate sporită prin Sandboxing

Flatseal Firefox

Formatele Linux existente, cum ar fi DEB sau RPM, au de obicei acces complet la sistemul vostru la instalare și mențin accesul la orice fișier din directorul vostru de utilizator.

Asta înseamnă că trebuie să aveți încredere în aplicațiile pe care le instalați, plus actualizările acestora, deoarece o aplicație vă poate compromite cu ușurință sistemul și datele.

Flatpak și Snap încearcă să rezolve acest lucru izolând aplicațiile de fișierele de sistem și de datele personale.

În mod ideal, aplicațiile pot accesa doar părțile sistemului de care au nevoie pentru a funcționa, cum ar fi un anumit director sau camera web.

Ambele formate sunt în lucru. Unele Flatpak-uri pur și simplu vin cu acces implicit la întregul director Acasă (/Home).

Majoritatea aplicațiilor nu solicită permisiunea, ci în schimb vin cu un set implicit de permisiuni acordate, așa că dacă nu cunoașteți instrumente precum Flatseal, nu știți de fapt ce părți ale sistemului vostru poate accesa o aplicație Flatpak.

Pachetele Snap au venit inițial cu sandboxing pe Ubuntu, dar nu aveau sandboxing pe multe alte distribuții.

Dar se lucrează pentru a rezolva aceste probleme.

Păstrați-vă aplicațiile când vă actualizați distribuția

Snap App Directory

Unele aplicații funcționează pe o versiune a unei distribuții, dar nu pe una mai nouă. Această situație nu este unică pentru Linux.

Unele aplicații nu sunt compatibile cu cea mai recentă versiune de Ubuntu sau Fedora, lăsându-vă fără aplicație dacă dezvoltatorul decide să nu ofere o actualizare.

Cu Flatpak și Snap, în cea mai mare parte, nu mai contează ce versiune de distribuție Linux utilizați. Dacă o aplicație funcționează pe versiunea curentă a unei distribuții, va continua să funcționeze și când vă actualizați distribuția.

Aceasta este o mare parte din motivul pentru care sistemul de operare Elementary, de exemplu, a trecut de la formatul DEB la Flatpak.

Acum, dezvoltatorii care livrează aplicații prin AppCenter nu mai trebuie să-și actualizeze programele pentru a funcționa cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare Elementary.

Aplicațiile vor continua să funcționeze fără probleme.

Utilizați cele mai recente aplicații pe o distribuție veche sau LTS

Snap Store Thunderbird

Alternativ, puteți descărca cea mai recentă versiune a aplicației pe care o utilizați chiar dacă distribuția pe care o aveți instalată are biblioteci de sistem prea învechite pentru versiune mai nouă a programului.

Acest lucru a fost mult timp dezavantajul utilizării versiuni LTS a Ubuntu lansată la fiecare doi ani în loc de lansările intermediare care vin la fiecare șase luni.

Acesta este, de asemenea, dezavantajul utilizării Debian, la care timpul de lansare între versiuni poate fi și de trei ani – lăsându-vă cu versiuni de aplicații pe care dezvoltatorii le-au lăsat în urmă de mult timp.

Cu Flatpak și Snap, dacă preferați stabilitatea și consistența unei distribuții cu mișcare lentă, acea alegere nu trebuie să vină în detrimentrul aplicățiilor mai noi.

Flatpak și Snap vor înlocui DEB-urile și RPM-urile?

Flatpak și Snap primesc o mare parte din atenția și entuziasm pe distribuțiile Linux în prezent, dar nu pot înlocui în întregime formate precum DEB și RPM.

Pe termen scurt, unele aplicații au funcții care funcționează într-un format tradițional care nu funcționează încă într-un format sandbox.

Pe termen lung, formatul Flatpak nu funcționează pentru componentele sistemului, așa că nu este posibil să construiți o distribuție în întregime din Flatpak.

Dar este ușor să vă imaginați un viitor în care, deși pot exista DEB-uri pe sistemul vostru, este posibil să nu mai aveți motive să instalați unul manual.

    Lasă un răspuns