5 Distribuții Linux pentru confidențialitate și securitate

Securitatea este un aspect pe care utilizatorii de calculatoare nu pot să îl ocolească în prezent. Încălcările de confidențialitate a utilizatorilor de către unele companii, a făcut ca o parte dintre utilizatori să recurgă la o securitate și protecție a confidențialități mult mai mare.

Unul dintre motivele principale pentru care Linux este atractiv pentru mulți este faptul că sistemul de operare este implicit securizat. Fiind un program cu licență liberă și cu sursă deschisă (free software & open source), mulți dezvoltatori din întreaga lume se asigură că acesta este protejat și fără erori de securitate. Atunci când aceste defecte sunt descoperite, sunt rezolvate cât mai repede față de alte sisteme de operare.

Cele cinci distribuții Linux prezentate mai jos sunt dezvoltate în special pe modul de securitate și anonimat (confidențialitate) cu instrumente suplimentare de securitate încorporate.

Qubes OS

Qubes OS este denumit cel mai sigur sistem de operare. Principiul său de funcționare se bazează pe securitatea prin compartimentare; unde fiecare program este rulat în containere individuale (sau „qubes”) care pot interacționa unul cu celălalt. Aceste qubes rulează pe un program de virtualizare numit Xen Hypervisor.

Când un qube este compromis, restul sistemului rămâne neafectat. Fiecare qube are coduri de culoare, astfel încât să știi cu ce qube lucrezi. Sistemul Qubes OS oferă, de asemenea, criptarea completă a discului de stocare.

Tails

Tails este un sistem de operare live care își propune să vă păstreze confidențialitatea și anonimatul. Vă ajută să utilizați internetul în mod anonim și să evitați cenzura aproape oriunde mergeți și de pe orice computer, dar fără a lăsa urme, decât dacă îi ceri în mod explicit. Este un sistem de operare complet conceput pentru a fi utilizat de pe stick USB sau DVD independent de sistemul de operare al calculatorului.

Parrot OS

Parrot OS nu este doar un sistem de operare care doar vă protejează anonimatul, poate fi folosit și pentru testarea de penetrare a sistemelor de securitate. Parrot OS are mai mult de o mie de instrumente de securitate pentru apărare cât și pentru infracțiune.

Whonix

Whonix este construit pentru a rula din interiorul unei mașini virtuale – cum este VirtualBox. Whonix este format din două părți: gateway și workstation. Whonix asigură orice comunicare a „workstation” este dirijată prin rețeaua tor care este disponibilă prin „gateway”.

Whonix poate fi combinat cu Qubes OS pentru un nivel suplimentar de securitate.

Linux Kodachi

Linux Kodachi oferă o cantitate rezonabilă de anonimat și confidențialitate pe internet. Rulează în memoria RAM a calculatorului gazdă și toate datele sunt șterse după oprire. Sistemul de operare include rețeaua tor, un VPN și DNCrypt și multe alte instrumente de criptografie pe care le puteți utiliza pentru a asigura confidențialitatea mesajelor de e-mail, a fișierelor și a mesageriei prin criptarea acestora.

Sunt mai multe distribuții Linux bazate pe securitatea și confidențialitatea utilizatorului, dar cele de mai sus sunt cele mai bune.

Majoritatea sistemelor de operare bazate pe Linux oferă o securitate bună, dar cum am mai scris, cele de prezentate sunt axate special pe securitate și protejarea utilizatorului.

Lasă un răspuns