Press "Enter" to skip to content

19 noiembrie este Ziua Internațională a Bărbaților

0

Acest articol ar trebui să fi apărut ieri, dar din păcate a apărut cu o zi întârziere.

Istoricul zilei bărbatului

Ziua Internațională a Bărbaților a fost fondată în 1999 de către Dr. Jerome Teelucksingh, lector de istorie la Universitatea din Indiile de Best din Trinidad Tabago. Interesant este că încă din anii 1960 a existat solicitarea pentru o zi internațională a bărbatului, moment în care s-a raportat faptul că mulți bărbați încearcă să transforme ziua de 23 februarie în ziua lor, drept echivalentul zilei de 8 martie care este Ziua Internațională a Femeilor.

În ultimele decenii, au existat o serie de încercări de creare a IMD (International Men’s Day) în anumite țări (ex: Canada, Franța, SUA, Columbia, Rusia, China) cu speranța că aceste gesturi vor fi urmate de către alții în alte țării. În timp ce aceste mici sărbători au fost observate de către persoane din mai multe țări, acestea au suferit de o lipsă de publicitate necesară pentru a ajunge la părțile interesate și prin urmare, inițiativele nu au fost continuate.

La începutul anilor 1990, de exemplu, organizațiile din Statele Unite, Europa și Australia au organizat mici evenimente în februarie, la invitația profesorului Thomas Oaster, care a dirijat Centrul de Studii pentru Bărbați din Missouri, la Universitatea din Missouri, Kansas City. Oaster a promovat cu succes evenimentul în 1994, dar următoarea în 1995 audiența a fost foarte mică, iar din această cauză a încetat planurile de a continua evenimentul în anii următori.

Australienii au fost cei care au celebrat Ziua Internațională a Bărbaților pe 19 noiembrie începând cu anul 2003. În 2007 s-a alăturat evenimentului și Organizația Indiană. China a organizat prima zi internațională a bărbatului în 2003, Hong Kong în 2010, SUA în 2009, Anglia în 2008, Ungaria în 2009, Canada în 2009, Austria în 2010 și Norvegia în 2011.

Ziua Bărbatului celebrată în România

Parlamentul României a votat pe data de 2 februarie 2016 celebrarea zilei bărbatului în România ca sărbătoarea oficială a Statului Român. Prima dată când această zi s-a sărbătorit este data de 19 noiembrie 2016.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

În fiecare an, pentru Ziua Internațională a Bărbaților este sugerată o temă de către coordonatori mondiali. Spre exemplu, în 2002 tema a fost pacea, în 2003 tema a fost sănătatea bărbaților, în 2007 tema a fost despre vindecare și iertare, în 2009 a fost modele pozitive, iar în 2010 tema evenimentului a fost viitorul copiilor noștri.

Nu este obligatoriu să se adopte aceste teme, însă participanții la eveniment sunt invitați să stabilească teme care se potrivesc nevoilor și preocupărilor locale.

    Lasă un răspuns