14 moduri de a face Windows 10 mai rapid

A face Windows 10 să funcționeze mai repede nu este greu. Ai nevoie doar de câteva sfaturi și trucuri simple. Acest articol acoperă mai multe metode pentru a face Windows 10 mai rapid și a-i îmbunătăți performanța.

Principalele domenii de concentrare pentru a face Windows 10 mai rapid

Există trei categorii de optimizare a performanțelor Windows 10:

 1. Modificări ale sistemului de operare
 2. Îmbunătățire software
 3. Înlocuirea sau eliminarea aplicațiilor

În timp ce îmbunătățirile hardware funcționează și ele, cum ar fi cumpărarea unui SSD sau a memoriei RAM, dar acestea costă bani, așa că le voi omite. Să începem cu cele mai eficiente modalități de a accelera Windows 10 și apoi să acoperim celelalte opțiuni disponibile.

Opțiuni de viteză ale sistemului de operare

1. Activați modul de joc

Cea mai recentă versiune de Windows 10, are o nouă funcție cunoscută sub numele de Games Mode. Din păcate, nu există nici o modalitate de a rula continu, dar îl puteți activa cu o combinație simplă de taste – Windows + G. Cu toate acestea, trebuie mai întâi să activați modul de joc.

Pentru a activa modul de joc (este disponibil de la Windows 10 Creators Update), deschideți Setări (Settings) > Jocuri (Gaming) și alegeți Mod de joc (Game Mode). Dați clic pe butonul de sub Modul Joc (Game Mode). Se presupune că este folosit doar pentru jocuri, dar îl puteți activa ori de câte ori aveți nevoie pentru a obține un pic de viteză. Este deosebit de util dacă aveți o mulțime de aplicații de fundal care trag în jos un program care are nevoie de resurse mari.

Din păcate, modul de joc îmbunătățește performanța jocurilor doar cu câteva puncte procentuale.

Chiar și așa, unii dintre voi vor experimenta un spor de performanță mai mare decât alții. Numărul redus de aplicații de fundal vă poate îmbunătăți performanța, în cazul în care nu ar ajuta alte trucuri. În teorie, modul de joc poate funcționa în orice aplicație care utilizează accelerarea GPU. Deci, dacă doriți puteți să îl încercați în Adobe Premiere.

2. Dezactivați efectele vizuale

Performance Options
Performance Options

Windows oferă un mod foarte simplu de a opri toate îmbunătățirile vizuale.

 1. Mergeți la Sistem > Despre > Setări avansate de sistem (se găsește în partea dreaptă a ferestrei),
 2. Alegeți Complex din filele de sus,
 3. Sub Performanță, dați clic pe Setări,
 4. Faceți clic stânga pe butonul Reglare pentru funcționarea optimă pentru a opri toate efectele vizuale.

Dezactivarea efectelor vizuale are un impact mare, în special pe calculatoarele mai vechi. Dezavantajul este că Windows-ul nu va mai arăta la fel de frumos. Vă recomand să lăsați Netezire margini pentru fonturile de ecran activate, deoarece vă ajută la citirea textului.

3. Creșterea vitezei procesorului

Choose or customize a power plan
Choose or customize a power plan

Windows are trei sau mau multe setări predefinite pentru modul în care procesorul dvs. își mărește frecvența. Cele trei valori implicite sunt Echilibrat, Economisire energie și Performanță înaltă. Uneori, producătorii includ aici și planuri personalizate.

Aproape întotdeauna vă simțiți mai bine pe un laptop folosind Echilibrat sau Economisire energie, dar performanța ridicată poate face Windows-ul mai rapid prin schimbarea rezistenței bateriei pentru energie. Deoarece consumă cea mai mare cantitate de energie, este mai potrivit și pentru desktop-uri.

Puteți modifica setările navigând la Sistem > Alimentare și repaus > Setări de alimentare suplimentare (în dreapta ferestrei).

4. Dezactivați programele cu auto-pornire

Aproximativ jumătate din programele instalate încearcă să ruleze silențios în fundal. Este în regulă doar pentru câteva programe, dar impactul asupra performanței este cumulativ. Dacă calculatorul dvs. are suficiente programe setate pentru a rula la pornire, întregul sistem se va mișca foarte încet.

A scăpa de programele care pornesc automat neesențiale este absolut esențial pentru performanță. Din fericire, Windows-ul facilitează eliminarea majorității programelor care pornesc automată.

Pentru a elimina aplicațiile care pornesc automat, efectuați următoarele acțiuni:

 1. Apăsați combinația de tasta Ctrl + Alt + Delete pentru a accesa Manager de activități (Windows Task Manager).
 2. Alegeți Pornire din filele afișate.
 3. Din fila Pornire, puteți elimina majoritatea aplicațiilor care pornesc automat. Majoritatea aplicațiilor de acolo nu trebuie să ruleze în fundal cu excepția cazului în care au fost preinstalate (chiar și acestea sunt de multe ori bloatware).

Din păcate, unele programe se ascund în alte locații, dar le puteți găsi și elimina.

5. Verificați conexiunea la internet

Una dintre cele mai mari cauze ale vitezei lente ale internetului nu este furnizorul dvs., este conexiunea dvs. wireless. Datorită problemelor obișnuite, cum ar fi congestia canalelor și suprapunerea semnalelor wireless, poate fi dificil să obțineți un semnal dacă locuiți într-un complex de apartamente.

Din fericire, majoritatea router-lor oferă două funcții care pot îmbunătății viteza și stabilitatea conexiunii.

 1. O conexiune directă prin cablu.
 2. Schimbați canalul router-lui.

Configurarea unei conexiuni prin cablu este simplă: trebuie doar să cumpărați un cablu Ethernet.

Schimbarea canalului unui router, deși este ușoară, necesită o explicație mai aprofundată.

În primul rând, utilizați un instrument de analiză a Wi-Fi pentru a determina ce canale funcționează cel mai bine pentru calculator și, în al doilea rând, accesați setările router-lui pentru a schimba canalul.

Vedeți clipul de mai jos despre cum să faceți acest lucru:

6. Gestionați Windows Update pentru performanță

Schimbați orele active

Active hours
Active hours

Windows Update, credeți sau nu, consumă resurse atunci când rulează în fundal. Puteți să-l configurați să ruleze numai la anumite ore – cum ar fi atunci când dispozitivul nu funcționează – ceea ce înseamnă că nu mai reporniți calculatorul în timp ce vă aflați în mijlocul unei sarcini importante.

Pentru a configura Windows Update să ruleze numai la anumite ore, faceți pași următori:

 1. Tastați în bara de căutare Setări Windows Update și rulați utilitarul de configurare.
 2. Sub titlul Căutați actualizări, alegeți Modificați orele de activitate.
 3. Puteți modifica orele active din acest meniu făcând clic pe „Modificare”. Vă sfătuiesc să îl schimbați într-o perioadă de timp când calculatorul este pornit, dar neutilizat.

Notă: Această setare limitează doar timpul în care Windows Update va descărca actualizările.

Setați conexiunea la internet la contorizat

Dacă aveți o conexiune Wi-Fi cu lățime de bandă limitată, Windows Update vă poate afecta semnificativ performanța la internet, descărcând actualizări în fundal.

Puteți preveni acest lucru setând conexiunea la contorizat; aceasta va dezactiva Windows Update, deși unele pachete de securitate pot fi descărcate în continuare.

 1. Deschideți Setări Windows (apăsați combinația de taste Windows + I).
 2. Mergeți la Rețea și internet > Wi-Fi.
 3. Selectați rețeaua la care sunteți conectat în prezent și sub Conexiune măsurată > Setați ca conexiune măsurată (Metered connection > Set as metered connection), activați comutatorul.
Metered connection
Metered connection

Notă: Acest lucru funcționează numai cu rețelele Wi-Fi, deși există o opțiune pentru aplicarea acestei setări și la conexiunile Ethernet.

7. Dezactivați funcția de indexare a căutării

Indexing Options
Indexing Options

Când căutați un fișier, Windows nu scanează fiecare director din calculator dacă este activată indexarea. Indexarea creează un fișier text al articolelor stocate în calculator. Îmbunătățește dramatic viteza de căutare a fișierelor.

Dezactivarea funcției de indexare va încetini semnificativ căutările pe calculatorul dvs. pentru a oferi o performanță nu foarte mare a Windows-ului pe cele mai noi calculatoare.

Pe de altă parte, dacă dețineți un calculator vechi, dezactivarea indexării căutării va ajuta la performanța calculatorului.

Pentru a dezactiva instrumentul de indexare a căutării, urmații pașii:

 1. Tastați Index în căsuța de căutare din Windows și faceți clic pe Opțiuni de indexare.
 2. Faceți clic pe Modificare în partea de jos a meniului și debifați casetele pentru toate opțiunile enumerate.

8. Analizatoarele de stocare și curățarea discurilor pot accelera Windows-ul

WinDirSat
WinDirSat

Atât unitățile Solid State Drive (SSD), cât și unitățile Hard Disk Drive (HDD) încetinesc atunci când sunt supraîncărcate cu date. Pentru ambele tehnologii este de preferate să aibă o capacitate de aproximativ 50% goale pentru o performanță optimă, dar este în regulă și dacă unitatea de stocare are 25% spațiu liber.

Una dintre cele mai bune aplicații pentru curățarea unei unități de stocare este WinDirStat. WinDirStat este complet gratuit, open source și disponibil în două versiuni – instalată și portabilă.

Îmbunătățiri software în Windows 10

9. Unitate pentru RAM

Dataram RAMDisk Configuration Utility
Dataram RAMDisk Configuration Utility

Dintre toate aplicațiile care pretind că îmbunătățesc performanța, nici un program nu o face mai bine decât o unitate RAM. Un program pentru unitatea RAM creează o unitate virtuală utilizând o parte din unitatea de stocare, care nu prea este rapidă.

Cu toate acestea, sfătuiesc utilizarea unității RAM numai pentru cei care doresc să îmbunătățească performanța unei singure aplicații. Cele mai importante exemple de programe care beneficiază de unitatea RAM sunt navigatoare de internet, programe de editate video și Photoshop.

Vă voi explica cum să să combinați o unitate RAM cu navigatorul Chrome. Vă recomand să aveți cel puțin 1 GB de memorie RAM liberă. În opinia mea, utilizatorii ar trebuie să aibă cel puțin 8 GB de memorie RAM pentru un sistem pe 64 de biți și cel puțin 4 GB de memorie RAM pe un sistem pe 32 de biți.

Există o mulțime de programe pentru unitatea RAM. Preferatul meu nu este gratuit: SoftPerfect RAM Disk.

Cu toate acestea, dacă doriți doar să testați, încercați RAMDisk. Versiunea gratuită este limitată la 1 GB. Dar dacă dețineți un sistem bazat pe AMD, veți obține un maxim de 4 GB.

Cum se configurează o unitate RAM

Configurarea unui unități RAM necesită doar descărcare și instalarea programului. După rularea programului, trebuie să-l configurați cu următoarele opțiuni:

Alegeți dimensiunea maximă a unități RAM, care este de aproximativ 1 GB. Puteți utiliza orice dimensiune, dar o capacitate mai mică îi limitează utilizarea.

Bifați caseta pentru Set Disk Label. În acest fel, puteți identifica discul în pasul următor.

Apoi alegeți Start RAMDisk.

Configurați navigatorul pentru a citi și scrie fișiere cache pe și de pe unitatea RAM.

Faceți clic dreapta pe comanda rapidă a navigatorului și alegeți Proprietăți din meniul contextual. Windows 10 facilitează ca niciodată accesul la o comandă rapidă a navigatorului. O puteți face direct din bara de activități.

Chrome Properties
Chrome Properties

Din Proprietăți, alegeți fila Comandă rapidă. Apoi, în câmpul Țintă: introduceți la sfârșitul textului, următorul cod, unde „R” este litera unități RAM:

--disk-cache-dir=R:\

Linia completă de cod ar trebuie să arate astfel:

"C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --disk-cache-dir=R:\

Cod-ul vostru poate diferi, în funcție de configurația Chrome.

În cele din urmă, alegeți Ok și reporniți navigatorul. De acum înainte, Chrome va citi și scrie fișiere cache pe unitatea RAM.

Chrome Properties
Chrome Properties

10. Scanare după malware

Unele dintre cele mai bune programe gratuite de scanat după malware sunt Malwarebytes, SuperAntiSpyware și ClamWin.

11. Curățarea registrului

Windows Registry are toate setările pentru Windows și alte programe. Cu toate acestea, uneori când un program este dezinstalat, acesta nu reușește să elimine aceste modificări. În timp, mii și mii de modificări ale registrului încetinesc performanța sistemului. Un program de curățare a registrului elimină aceste modificări și alte resturi din programele dezinstalate.

Cu toate acestea, uneori, programele de curățare a registrelor provoacă mai multe probleme decât rezolvă. În timp ce s-ar putea să vedeți o cantitate mică de îmbunătățire a performanței, în cea mai mare parte, este posibil să vedeți un comportament scăzut după ce rulați un program de curățare registru.

Cel mai bun program pentru curățarea registrului este CCleaner. Cu toate acestea, Pirifirm, dezvoltatorul CCleaner, a suferit o încălcare a securității care a permis hackerilor să strecoare un codu care le permitea controlul în două versiuni ale CCleaner. Din fericire totul s-a rezolva.

CCleaner
CCleaner

12. Instalați doar programe de care aveți nevoie

Mulți utilizatori instalează tot felul de programe, crezând că au nevoie de ele. De cele mai multe ori, este un program nedorit care vă încetinește calculatorul.

Din fericire, există o mulțime de alternative excelente. În primul rând, dezinstalați programul de care nu aveți nevoie și în al doilea rând instalați un program mai bun.

Iată câteva alternative pe care le puteți lua în considerare:

 • Sumatra PDF Reader
 • VLC media player
 • Mozilla Firefox
 • QBittorent

Pentru a înlocui cititorul de PDF: Sumatra PDF Reader

Sumatra PDF Reader
Sumatra PDF Reader

Mulți utilizatori de internet cred că Adobe Acrobat PDF Reader este singurul program capabil s citească fișiere PDF. Aceste este un mit. În schimb acest program este un mare consumator de resurse și veți dori o alternativă mai ușoară.

Sumatra PDF reader este o alternativă mai bună la Adobe. Nu numai că este open source, dar citește și cărți de benzi desenate (fișiere CBZ și CBR), blochează scripturi potențial maligne și rulează pe sisteme de calcul mai vechi.

Este posibil să nu aveți nevoie de un astfel de program pentru că majoritatea navigatoarelor pot citi fișiere PDF.

Pentru a înlocui programul de muzică și video: VLC media player

VLC media player
VLC media player

Ați putea susține argumentul că programele pentru muzică sunt mai bune. Dar pentru videoclipuri, puține programe pot depăși VLC. În plus, este open source, are suport pentru comenzi rapide de la tastatură, redă aproape orice fișier video și este gratuit.

Poate fi descărcat pentru Windows | macOS | Linux | Android | iOS și alte sisteme de operare

Pentru a înlocui navigatorul pentru internet: Mozilla Firefox

Mozilla Firefox
Mozilla Firefox

Mozilla Firefox sau simplu Firefox, este un navigator pentru internet gratuit și open source dezvoltat de Mozilla Foundation și filiala sa, Mozilla Corporation. Firefox folosește motorul Cecko pentru a reda site-urile, care implementează standardele actuale și anticipate.

Pentru a înlocui clientul de torrent-te: qBittorrent

qBittorrent
qBittorrent

Pentru cei dintre voi care utilizează un client pentru torrent-te greu și consumator de resurse. Uitați-vă la qBittorrent care este gratuit și open source. Spre deosebire de clientul multi-platformă Deluge sau μTorrent, acesta primește actualizări regulate. Mai mult decât atât, qBittorrent este mai complet și include elemente suplimentare față de concurenți săi, fără infecțiile de malware cu au mai pățit alți clienți de torrent-e.

Descarcă pentru Windows | Linux | macOS

13. Eliminați programele bloatware

Cea mai recentă versiune de Windows vine cu un număr ridicol de aplicații preinstalate – nu toate acestea sunt utile. Îndepărtai-le cu acest ghid excelent privind îndepărtarea programelor bloatware.

În majoritatea cazurilor, nu se întâmplă nimic la eliminarea bloatware-ului pentru că majoritatea aplicațiilor sunt scurtături și se instalează la activarea lor. Dacă nu te deranjează programele bloatware și totuși vreți să luați în considerare o actualizare rapidă.

Actualizarea rapidă este cea mai utilă atunci când doriți să vă readuceți calculatorul într-o stare nouă, fără a reinstala toate aplicațiile. actualizarea rapidă pur și simplu reîmprospătează fișierele de bază ale sistemului de operare.

Pentru a efectua o actualizare rapidă, efectuați următoarele acțiuni:

 1. Descărcați instrumentul Windows 10 Media Creation Tool și rulați-l.
 2. Alegeți Upgrade this PC now și dați clic pe butonul Next.
Windows 10 Upgrade Assistant
Windows 10 Upgrade Assistant

Media Creation Tool descarcă o copie de Windows 10, care poate dura până la câteva ore. După ce se termină, Media Creation Tool reinstalează Windows 10 peste cel existent. Dacă sistemul vostru a fost afectat de malware sau alt tip de deteriorare a fișierelor de bază ale sistemului de operare, o actualizare rapidă poate remedia toate problemele apărute, readucând Windows 10 la o stare mai bună.

14. Eliminați aplicațiile implicite

Windows 10 App Remover
Windows 10 App Remover

Din păcate, o actualizare rapidă înlocuiește sau restabilește toate componentele bloatware din Windows (dacă le-ați eliminat). Din fericire, câteva aplicații fac ca eliminarea acestora să fie mult mai ușoară. Un program de genul ușor de folosi este Windows 10 Default App Remove 1.2.

Windows 10 Default App Remover 1.2 poate dezinstala aplicațiile implicite din Windows 10. În plus, dezvoltatorul aplicației a făcut public codul sursă.

Pentru a dezactiva/dezinstala aplicația dorită, dați clic pe aplicația pe care doriți să o îndepărtați. De exemplu, dacă doriți să îndepărtați Solitaire, faceți clic pe butonul cu numele jocului și se va deschide o fereastră de promter/terminal unde vă întreabă dacă intenționați să eliminați aplicația.

Aplicația a primit un raport curat de la Norton Safeweb și VirusTotal, deci probabil nu este o sursă de malware.

Descarcă Windows 10 Default App remover 1.2

Care este cea mai bună optimizare de viteză pentru Windows 10?

Cel mai bun și mai ieftin sfat de optimizare a vitezei pentru majoritatea utilizatorilor este actualizare rapidă. Dacă nu vă deranjează să pierdeți unele din programele instalate, o resetare din fabrică este o altă opțiune excelentă. Cea mai mare cauză a oricărei încetiniri o reprezintă programele prost scrise. Și eliminarea sau optimizarea programelor rezolvă în general majoritatea problemelor de performanță.

Lasă un răspuns