10 motive pentru care ar trebui să treceți la Linux

Acesta va fi un articol destul de simplu. Sunt conștient de faptul că ar putea primi o mulțime de comentarii negative de la utilizatorii de Windows doar prin citirea titlului. Cred că aceste sunt motivele pentru care toată lumea ar trebui să încerce să utilizeze sistemul Linux.

1. Puteți descărca codul sursă pentru Linux

Cred în transparență când vine vorba de lumea digitală. Puteți accesa https://github.com/torvalds/linux și puteți descărca peste 900k de contribuții pentru Linux. Veți putea vedea tot ceea ce s-a făcut vreodată pe Linux până la începuturile sale. De ce i-ar păsa cuiva de codul sursă? Ei bine, motivul pentru care vrei să-ți peste este că există oameni care caută în permanență lucruri precum bug-uri și probleme de securitate, precum și diverse alte probleme.

Puteți vedea intrările și ieșirile sistemului pe care îl utilizați. Cu Windows, totul este complet închis, ceea ce înseamnă că puteți să vă încredeți 100% în dezvoltatorii Microsoft pentru a-și verifica propriile lucruri și a vă asigura că este în regulă. Chiar dacă nu vă pasă, să știți că există o mulțime de oameni cărora le pasă și astfel vă îmbunătățesc experiența. Pe lângă faptul că nucleul Linux este open source, aproape toate programele pe care le veți instala pentru sistemul dvs. provin din depozite oficiale, care sunt și open source.

2. Puteți instala actualizările fără a reporni calculatorul

Acesta este un serviciu foarte util pentru mediile cloud. Dacă aveți un server cu Windows, trebuie să vă actualizați programele și apoi să reporniți sistemul din nou. Acest lucru va avea ca rezultat întreruperea utilizatorilor. Cu Linux, puteți actualiza aproape orice fără o repornire, iar pentru nucleul cu versiunea 4.0 și mai nou, puteți chiar să actualizați nucleul în sine. Nu este uimitor? Nu mi-a plăcut niciodată solicitarea Windows pentru o repornire de fiecare dată când instalez sau actualizez un program.

3. Puteți conecta dispozitivele fără să vă faceți griji cu privire la găsirea și descărcarea driverelor

Singura dată când nu este adevărat este cu dispozitivele extrem de specializate. Cum este posibil? Scopul întregului nucleul Linux este conectarea hardware-ului la software. Existat peste 16.000 de dezvoltatori unici în 1400 de companii care lucrează pe Linux, scriindu-și driverele în Linux. În acest fel, atunci când oamenii folosesc Linux aproape totul este automat. Când te uiți la Windows, trebuie să descarci și să instalezi drivere de fiecare dată când conectezi ceva la calculator.

4. Puteți rula Linux de pe un stick USB, CD, DVD sau orice alt suport

Nu pot sublinia importanța acestui lucru. Vreau să spun, imaginați-vă că aveți întregul sistem pe o unitate mobilă. Vă puteți duce munca literalmente oriunde, fără riscul de a o pierde. Desigur, funcționează cel mai bine dacă aveți configurată persistența în timpul instalării. Pentru dezvoltatori, acest lucru poate fi util în situațiile în care vi se solicită la fața locului, dar nu vă puteți transporta laptopul. Hackerii folosesc acest truc pentru a porni Kali Linux în direct sau cu persistență, deoarece în esență este tot ceea ce au nevoie în jumătate de timp. Un alt avantaj al acestui truc este că puteți instala mai multe distribuții într-o singură unitate mobilă, astfel încât să puteți porni în oricare dintre acestea doriți la un moment dat.

5. Puteți rula Linux mult timp fără a reporni sistemul

Acest lucru este posibil fără degradarea performanței, deoarece Linux este ultra-stabil. Are o fragmentare a memoriei mult mai mică și pur și simplu nu devine lentă în timp. În continuare, veți putea face modificări din mers fără a fi nevoie să reporniți. Pur și simplu nu veți găsi acel timp de up-time pe nici un sistem Windows. Avantajul este că puteți rula un server de producție pentru o lungă perioadă de timp în timp ce efectuați orice modificare fără repornirea sistemului și, prin urmare, fără perioade de nefuncționare.

6. Ai putea rula Linux pe aproape orice hardware

Când spun orice hardware, mă refer la ambele tipuri diferite de hardware, precum și la hardware din diferite intervale de date. Există instalări Linux complet funcționale care au, în unele cazuri, o dimensiune mai mică de 32 de MB. Acest lucru înseamnă că puteți intra în acel dulap, îndepărtați praful de pe vechiul calculator din 1993 și îi puteți da un nou suflu instalând un sistem Linux adecvat. Nu puteți face asta cu Windows. Pe măsură ce Windows devine mai nou, devine mai intensiv în resurse și cerințele minime cresc. Linux are o gamă largă de distribuții din care puteți alege una de care aveți nevoie pentru aplicația dvs. particulară.

7. Puteți rezolva instalările defecte cu un CD/DVD sau stick USB Live

Acest lucru nu este numai pentru Linux. Puteți chiar să remediați instalările de Windows defecte cu Linux în unele cazuri. Motivul pentru care acest lucru este posibil este că nucleul Linux rulează în întregime în memoria RAM. Așadar, puteți utiliza un CD sau un stick USB pentru a încărca nucleul respectiv în memoria RAM și apoi să intrați într-un mediu chroot în sistemul dvs. defect ca și cum ar funcționa. De acolo, puteți face orice acțiune aveți nevoie pentru ca sistemul să funcționeze din nou. Pe Windows, trebuie să treceți prin expertul de reparare a sistemului Windows. Dacă acest lucru nu funcționează, vi se va cere să reinstalați Windows.

8. Puteți actualiza tot sistemul cu o singură comandă

Într-un sistem Debian, este atât de ușor să vă actualizați programele și chiar să actualizați întreg sistemul, dacă doriți. Trebuie doar să tastați comanda apt-get update sau apt-get update && apt-get upgrade. Pe Windows, fie utilizați actualizatorul încorporat pentru programe, fie vă întoarceți la site pentru a descărca o versiune mai nouă, care vă poate costa. Ca utilizator, nu pot sublinia importanța utilizării programului actualizat.

9. Puteți muta un hard disk de la un calculator la alt calculator cu Linux

Deci imaginați-vă că placa de bază a laptopului a murit și nu aveți suficienți bani pentru a obține o placă de bază nouă sau un laptop nou. Ar trebuie să luați hard disk-ul de pe laptopul stricat și să-l puneți pe alt laptop. Ghici ce? Va funcționat fără reinstalare și nu vă veți pierdut niciodată datele. Acest lucru este posibil în mare măsură prin faptul că toate driverele din Linux sunt încorporate în nucleu. Mutarea unui hard disk de la o mașină la alta nu afectează sistemul. Pur și simplu vede tot în noul dvs. hardware și se re-climatizează pentru a funcționa așa cum a fost în mașina anterioară. Pe Windows, nu numai că probabil nu va funcționa, dar Windows-ul va vedea că aveți hardware diferit și apoi, dintr-o dată, copia dvs. de Windows devine neautentică.

10. Puteți instala programe fără să vă faceți griji cu privire la viruși și malware

Acum, asta nu înseamnă că Linux este un virus sau malware. Este doar mai greu ca un virus sau malware să intre pe sistemul Linux. Acest lucru se datorează a două lucruri. Numărul unu, este mai greu să se acceseze privilegiile Linux pentru un utilizator normal. Numărul doi, majoritatea programului pe care îl descărcați pentru Linux provine din depozite oficiale, iar acestea sunt garantate. În plus, programul de pe Linux nu se execută automat ca în Windows. Acest lucru implică, că nu există program antivirus pe Linux și, bineînțeles, care vă economisește bani.

Nu încerc să vă conving să treceți la Linux. Nu veți pierde nimic încercând. Fiecare motiv este o comparație cu Windows. Am mai folosit Windows și m-am îndepărtat încet de el când am descoperit Linux. Nu m-am îngrijorat niciodată că nu am o copie legală a Linux-ului și nici nevoia de a cumpăra software Linux. Totul despre Linux este open-source. Nu vă faceți griji că nu știți cum să folosiți Linux la început. Este o comunitate imensă care să vă ajute.

Lasă un răspuns