Press "Enter" to skip to content

10 cele mai ușoare aplicații pentru Linux

0

Nu toată lumea are un calculator cu putere de calcul suficient de mare pentru a rula aplicații mâncătoare de resurse. Dar cu ajutorul aplicațiilor care nu au nevoie de resurse multe se pot aduce la viață mașinile de lucru îmbătrănite.

Mai jos ofer o listă cu unele aplicații care nu au nevoie de resurse multe pentru a funcționa cum trebuie pe un calculator cu hardware slab sau pe un calculator mai vechi, dar nu foarte vechi.

1. Navigator de internet: Vivaldi

Vivaldi este în același timp unul dintre cele mai ușoare și mai puternice navigatoare de internet pe care îl puteți instala pe un sistem Linux. Este posibil ca Vivaldi să nu aibă popularitatea lui Google Chrome sau Mozilla Firefox, dar nu lipsește profesionalismul. Navigatorul este dezvoltat de unul dintre co-fondatorii lui Opera.

Vivaldi nu este un program complet gratuit și open source, din cauza codului care alimentează interfața navigatorului, care are codul sursă închis. Dar, ca ofertă bazată pe Chromium, marea majoritate a navigatorului este open source și, spre deosebire de alte navigaoare proprietare bazate pe Chromium, echipa Vivaldi pare să aibă valori care se aliniază în mare măsură comunității de programe libere.

2. Client de e-mail: Trojitá

Trojitá este un client de e-mail construit în Qt, care se integrează foarte bine în mediul de lucru KDE Plasma, dar arată bine și în mediul de lucru GNOME sau altele. Acesta este un avantaj față de alte opțiuni mai mature, cum ar fi Claws Mail, care utilizează GTK.

Trojitá nu este cea mai configurabilă aplicație sau cea mai bogată în funcții – acceptă doar serviciul IMAP. Dar dezvoltatorii acordă prioritate vitezei și eficienței atât de în ceea ce privește resursele de sistem, cât și de rețea.

3. Procesor de text: AbiWord

AbiWord este un procesator de text excelent pentru a dactilogarfia lucrări sau următorul tău roman. Se încarcă de câteva ori mai repede decât LibreOffice. În plus, funcția de colaborare încorporată oferă o funcționalitate asemănătoare Google Docs.

Aplicația poate salva documente în formatele Microsoft Office și OpenDocuments utilizate pe scară largă, dar experiența este cea mai bună atunci când lucrați în formatul nativ ABW.

Când trimiteți un document unei persoane care nu are instalat AbiWord, luați în considerare salvarea lui ca PDF. Cu excepția cazului în care trebuie să facă modificări, este o modalitate sigură de a vă asigura că fișierul se încarcă așă cum este prevăzut.

4. Editor pentru foi de calcul: Gnumeric

Gnumeric este pentru foile de calcul ceea ce AbiWord este pentru documente. O mare parte din aceeași critică se aplică. Programul este probabil mai mult decât capabil să servească drept unic editor de foi de calcul, mai ales dacă nu faceți schimb de documente cu alte persoane.

Nu există multe alte opțiuni independente de luat în considerare în această categorie. Dacă doriți o suită completă de birou – LibreOffice, Calligra și WPS Office pot gestiona toate foile de calcul. Dar dacă nu aveți nevoie de toată greutatea suplimentară, acesta este calea de urmat.

5. Editor de text: Leafpad

Ce vrei să faci cu un editor de text? Dacă răspunsul tău este să scrii text, atunci Leafpad este instrumentul pentru tine. Această aplicație nu vine cu o bară de instrumente sau orice altă formă de distragere a atenției. Cele câteva opțiuni, cum ar fi împachetarea cuvintelor, sunt ascunse în bara de meniu.

Leafpad este suficient de ușor pentru a fi inclus în mediile de lucru LXDE și Xfce. Nu este nici pe departe la fel de puternic ca Gedit, dar nici acesta nu este scopul lui. Nu este nevoie să ignorați programul când scrieți doar note de bază. Păstrați atenția pe ceea ce scrieți și treceți la ceva mai greu doar atunci când este necesar.

6. Vizualizator de imagini: PhotoQt

Aveți nevoie de un program dedicat pentru a vizualiza imagini pe calculator, iar unele sunt mai lente decât altele. Dacă calculatorului îi ia o secundă sau două pentru a încărca un JPEG, poate ar fi necesar să instalați altceva.

PhotoQt vă arată cum este să vizionați o imagine care se încarcă instantaneu și să vedeți cât de repede puteți naviga prin directoare când nu păstrați în cache o mie de miniaturi. Aplicația păstrează controalele în afara ecranului până când le doriți, menținând concentrarea pe fotografiile voastre.

7. Manager de fotografi: Shotwell

Managerii de fotografii sunt programe complexe. Majoritatea vă permit să organizați directoarele, să aplicați etichete și să vă editați imaginile. Shotwell face toate acestea fără a pune o povară prea grea pe majoritatea mediilor de lucru Linux. Shotwell necesită mai multe resurse decât un vizualizator de imagini precum PhotoQt, dar ușor în comparație cu digiKam.

Dacă se întâmplă să folosești sistemul de operare elementaryOS, s-ar putea să fi surprins să aflii că Photos a început ca o copie bifurcată a lui Shotwell. Deci, Shotwell poate servii ca o modalitate de a păstra o interfață familiară în cazul în care treceți la un alt mediu de lucru.

8. Player audio: Pragha

Multe aplicații de muzică comerciale încearcă să ofere totul: redarea melodiilor, editarea edichetelor, inscripționarea disc-urilor optice și oferă depozite de unde poți descărca mai multe. Aceste caracteristici cântăresc mult la un program de muzică. Pragha îți scanează albumele și le redă.

Simplu

Pragha nu este cea mai interesantă opțiune, chiar dacă este o aplicație foarte simplă. Din fericire, programele muzicale sunt unele dintre cele mai comune aplicații. Mai mult de câteva dintre ele sunt rapide și pline de viteză.

9. Player video: Parole

Este posibil ca site-urile media de streaming să fi redus numărul de videoclipuri pe care le păstrați pe spatiul de stocare. Dar când va veni timpul să vizionați acele fișiere rămase, vei avea nevoie de un program video. Parole este opțiunea ușoară și minimalistă care păstrează concentrarea pe ceea ce vizionați.

În același timp, Parole nu se zgârcește cu opțiunile. Puteți seta subtitrări, comuta melodiile, puteți edita raportul de aspect și multe altele. Și există opțiunea de a extinde și mai mult funcționalitatea cu pluginuri.

10. Manager de fișiere: PCManFM

PCManFM este managerul de fișiere implicit pentru LXDE, dar nu lăsați asta să vă dezamăgească dacă utilizați un alt mediu de lucru. Este posibil ca această opțiune să fie o alternativă mai ușoară la Files (Nautilus) în mediul de lucru GNOME. Alternativ, puteți verifica Thunar – managerul de fișiere folosit în Xfce.

    Lasă un răspuns