Press "Enter" to skip to content

10 alternative la Twitter care merită luate în considerare

2

Fie că nu sunteți de acord cu direcția actuală, fie că v-ați săturat de troli, de extremiști și de cenzura exagerată, s-ar putea să vă gândiți să renunțați la Twitter.

Dar unde ar trebui să te duci? Există alternative realiste la Twitter și, dacă da, care dintre ele vi se potrivește? Deși Twitter are multe puncte forte, cele mai bune lucruri ale sale sunt disponibile și pe alte platforme.

Pentru a vă ajuta să alegeți, iată care sunt cele mai bune alternative la Twitter la care ați putea trece.

1. Mastodon

Mastodon este o alternativă Twitter open source care oferă un control mai mare asupra a ceea ce vedeți și a conversațiilor pe care le purtați.

Adevăratul punct forte al Mastodon este faptul că poate fi folosit ca „instanțe” individuale. Acest lucru înseamnă că puteți accesa versiuni specializate ale site-ului, de obicei tematice în funcție de subiect.

Sunteți fan Star Trek? Există un Mastodon pentru tine. Și pentru că Mastodon este open source, vă puteți obține propria instanță, o puteți configura și, în esență, vă puteți administra propria rețea socială.

2. Gab

Cu scopul de a pune „oamenii și libertatea de exprimare pe primul loc”, Gab a devenit cunoscut ca fiind alternativa „de dreapta” la Twitter; într-adevăr, a fost creat ca un antidot la ceea ce CEO-ul Andrew Torba a descris ca fiind „monopolul Big Social, în întregime orientat spre stânga”.

Deși un serviciu axat pe libertatea de exprimare ar putea să nu pară nerezonabil, Gab a fost interzis în 2006 în Apple App Store. Între timp, în 2017, Google a eliminat aplicația din Play Store, menționând că Gab nu a reușit să „demonstreze un nivel suficient de moderare, inclusiv pentru conținutul care încurajează violența și pledează pentru ură împotriva unor grupuri de persoane”.

Toată această controversă este o rușine, deoarece platforma Gab este destul de utilă, cu actualizări de stare de 300 de caractere și o interfață care pare o combinație între Facebook și Twitter.

3. Amino

Disponibilă sub formă de aplicație mobilă, Amino poate fi instalată din Google Play Store și Apple App Store. Accetul său este similar cu Mastodon; vi se oferă comunități la care să vă alăturați în funcție de interesele voastre.

Se pot alătura comunități pe tot felul de subiecte, de la filme și francize TV preferate la grupuri pop și chiar subculturi bazate pe gen și sexualitate. Cu toate acestea, conținutul pe care părinții îl pot considera nepotrivit poate fi găsit cu ușurință pe Amino, în ciuda vârstei minime de 13 ani.

Oricine este interesat de Amino ar trebui să navigheze mai întâi pe site. Deși nu puteți posta sau să vă înscrieți aici, vă veți face o idee despre ce înseamnă această rețea socială.

4. GETTR

Pretinzând că este „o piață de idei”, GETTR oferă mai multe opțiuni de înscriere, de la telefon sau e-mail la Google, LinkedIn, Twitter, Twitch și multe altele.

Astfel, este foarte ușor să începi să folosești o rețea socială „fondată pe principiile libertăți de exprimare, gândirii independente și respingerii cenzurii politice”. Vă puteți gândi la GETTR ca la un Parler mai puțin conservator.

GETTR este disponibil pentru dispozitivele mobile prin intermediul navigatorului pe care îl folosiți.

5. Parler

Considerată încă de la înființare o „platformă de socializare conservatoare”, Parler reprezintă atât un loc (parlour), cât și o conversație (parlay/parlez). Dispunând de o aplicație mobilă impresionantă, multe instituții notabile s-au răspândit pe Parler, cum ar fi ESPN. Crearea unui cont este rapidă și ușoară, la fel ca și postarea.

La fel ca în cazul Twitter, postările pot primi răspunsuri, pot fi partajate (echoed) și pot fi apreciate (upvoted).

În octombrie 2022, Parler a fost cumpărat de controversatul rapper Kanye West. Pe lângă accesul prin browser, Parler are aplicație mobilă pentru iOS și Android.

6. Cohost

O rețea socială care se află încă la început, Cohost este construită pentru a împărtăși tot ceea ce doriți. Interfața de utilizator seamănă atât cu Tumblr, cât și cu Facebook și nu conține reclame. Un abonament lunar sau anual oferă un acces îmbunătățit la site (încărcări mai mari, opțiuni de personalizare).

Fiind o platformă relativ nouă, Cohost are un proces de înregistrare lent. Deși vă puteți crea un cont și puteți naviga pe site, nu puteți posta până când contul vostru nu este complet verificat. Partea bună este că, astfel, aveți timp să explorați conversațiile și subiectele, să marcați hastag-uri și să vă creați un profil.

Pentru cei care sunt preocupați de confidențialitatea online, Cohost „nu va vinde niciodată datele voastre, nu va vinde reclame și nu va vinde compania nimănui care ar putea schimba aceste politici pentru a face un ban rapid”.

Rețineți că în prezent nu există o aplicație mobilă pentru Cohost.

7. CounterSocial

Cu o interfață de utilizator de calculator (desktop) care seamănă cu TweetDeck, CounterSocial își propune să ofere comunității sale patru „protecții unice”. Acestea sunt:

  • Detectarea deepfake-urilor: conținutul încărcat este analizat pentru a determina utilizarea de deepfake.
  • Integrarea Botsentinel: destinat să detecteze roboții (bot).
  • Alerte privind încălcarea identității: o modalitate utilă pentru titularii de conturi de a afla dacă contul lor a fost piratat și folosit în mod abuziv.
  • Integrarea Factlayer: legături cu coduri de culoare pentru a demonstra cât de fiabil este o legătură ce duce spre o știre.

Conturile au o limită de 500 de caractere pentru fiecare postare, pot fi încărcate materiale media, pot fi efectuate sondaje și pot fi folosite avertismente pentru a ascunde textul. De asemenea, sunt disponibile și conturi Pro, cu funcții îmbunătățite, cum ar fi schimbarea statutului și postări care expriă și „explodează”.

CounterSocial oferă o experiență bună, deși unele subiecte sunt insuficient deservite. Cu toate acestea, dacă vă place să discutați despre știri și evenimente de actualitate, ar trebui să se afle pe lista voastră de alternative la Twitter.

8. Raftr

Inițial a fost o rețea socială bazată pe știri în curs de desfășurare, Raftr a evoluat pentru a deveni o „platformă de construire de comunității pentru universități, organizații și cluburi”.

Destinat grupului de vârstă 15-25 de ani, Raftr oferă spații sociale pentru colegii și școli, unde puteți, de asemenea, să vă implicați cu prietenii și să primiți notificări de evenimente sociale.

În general, Raftr este o modalitate excelentă de a te orienta și de a cunoaște studenți care împărtășesc aceleași interese. Cu grupuri personalizate în care puteți posta, discuta și împărtăși, Raftr își propune să fie o rețea socială sigură pentru studenții din campus.

9. Plurk

Fondat în 2008 și este popular mai ales în Taiwan, Plurk este suprinzător de asemănător cu Twitter. Numele „plurk” are mai multe semnificații, cum ar fi aceea de a fi un joc al cuvintelor „play” și „lurk” sau un acronim pentru pace (peace), dragoste (love), unitate (unity), respect (respect) și karma (karma). Dar cum se traduce acest lucru în utilizarea efectivă a serviciului?

Cu o limită de 360 de caractere, Plurk utilizează o cronologie orizontală, cu mesaje rezumate la un singur verb (feels, loves etc). Pot fi partajate fișiere media, plurk-urile pot fi apreciate și pot fi folosite emoticoane. Implicarea pe site crește karma, deblocând mai multe emoticoane. Chat-ul în grup și mesageria instant sunt, de asemenea, prezente în Plurk.

În multe privințe, acest serviciu nu se deosebește de Twitter, dar este, în general, un loc mai prietenos.

10. WT.Social

Dacă întreaga idee a rețelelor sociale pe aplicații mobile și ritmul rapid al unui flux de știri vă dă bătaie de cap, WT.Social (conceput de Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia) ar putea fi antidotul.

Cunoscută și sub numele de WikiTribune, rețeaua include subwikis recomandate privind combaterea dezinformării și începând cu WT.Social. Un număr vast de subiecte pe care le acoperiți, cele mai recente postări le veți găsi listate în subwiki-urile la care v-ați abonat. Între timp, actualizările voastre pot fi partajate către urmăritori sau într-un subwiki la care v-ași înscris.

WT.Social este la început, așa că în prezent există doar o interfață bazată pe browser. Cu toate acestea, se pare că există un discurs inteligent în jurul WT.Social, care lipsește în alte rețele.

Care este înlocuitorul tău pentru Twitter?

Fie că intenționați să renunțați la Twitter, fie că vă gândiți că este mai bine să îl lăsați până când persoanele pe care le urmăriți vor părăsi nava, aceste alternative sunt în prezent cele mai bune opțiuni.

Pe care o preferați depinde de ceea ce sperați să obțineți dintr-o experiență de microblogging/rețele sociale.

  1. O să încerc și eu câteva…nu cunoșteam nici o alternativă la Twitter până la acest articol.

Lasă un răspuns